
לפני שאתה לומד על הדרך הטובה ביותר לבנות תוכנית עסקית, ולבזבז שעות או כסף, תבדוק האם אתה בכלל צריך אחת?
לפני עשור כל מי שפנית אליו עם רעיון עסקי ללא תוכנית עסקית היה צוחק ומגרש אותך. אפילו החברים והמשפחה שלך, או המשקיעים האגרסיביים ביותר. דברים השתנו.
תוכנית עסקית היא עדיין חובה לכמה תרחישים. כל יזם וחברת סטארט-אפ זקוקה לתוכנית עסקית . לפני שמחליטים בדיוק איך היא נראית ואיך ליצור אותה, יש כמה שאלות קריטיות שצריך לענות עליהן וגורמים שצריך להבין.
למה מיועדת תוכנית עסקית?
רק בגלל שזה הסטטוס קוו? תוכניות עסקיות מסורתיות יכולות להיות ארוכות כמו פרויקט ששואב זמן, כסף וכוח. אל תבנה תוכנית עסקית אלא אם אתה יודע למה ומה אתה מנסה להשיג. למעשה, רוב היזמים אפילו לא מנסים להתאים את המטרות שלהם למה שהם חושבים שהם אמורים לעשות.
כדאי שתהיה לך תוכנית כדי להתארגן ולהבטיח שיש לך מיקוד יעדים לשאוף אליהם . אם זה כל מה שאתה צריך, ואתה לא מתכוון לגייס כסף, להגיש בקשה להלוואות ולא מתכוון להביא שותפים, אז אתה בוודאי לא צריך תוכנית עסקית של 25 ק”ג.
אם אתם מתכננים ללכת לבנק מקומי לקבל הלוואה עסקית, או אם המטרה שלכם היא לגייס מימון, והסטארט-אפ שלכם לא הולך לשום מקום בלעדיו, וודאו שהתוכנית העסקית שלכם מתאימה לכך.
תוכניות עסקיות לעומת מצגת עסקית
מצגת עסקית למשקיע ותוכנית עסקית הם שני דברים שונים. יש להם הרבה דברים משותפים. עם זאת, האחת מיועדת להצגה ובמיוחד לקבלת מימון מאנג’לים ומחברות הון סיכון. השנייה היא יותר מסמך ארגוני ופנימי באופיו.
בניגוד לתוכניות עסקיות ישנות מומלץ
- לבנות תחזית הוצאות ל-12 חודשים
- תוכנית שיווק
- עלויות גיוס לקוחות
- ערך ללקוח
- תוצאות עד כה, כלומר לוח של מדדי KPI
- הוכחה לשיפור עקבי
- לחשב את קצב השריפת המזומנים, ולעולם לא לרדת מתחת ל-6 חודשים של מזומן.
תוכנית עסקית לעומת תקציר מנהלים
תקציר מנהלים הוא מסמך אחר. זהו כלי חכם וחיוני שיהיה פתיח לתוכנית העסקית שלך. זהו מסמך קצר בן 1-3 עמודים שמסכם את העסק ואת תוכנית העסקית שלך, ונותן לצופים מספיק מידע כדי להחליט אם הם רוצים לראות עוד נתונים או לא. כמו מצגת עסקית, זה צריך להיות מספיק טוב כדי לגרום למלווים ומשקיעים לבחור לעבוד איתך ולעבור על הפרטים בתהליך.
שיטות עבודה מומלצות לבניית תוכנית עסקית מבריקה
מה הופך תוכנית עסקית למצוינת? פורמט, מהות ונתוני מפתח שהמשקיעים מצפים לראות. כך גם הזמן שאתה מקדיש לזה, ומתי אתה עושה את זה. הבעיה הגדולה עם תוכניות עסקיות היא שלעתים קרובות יזמים נתקעים בהן. הולכים לאיבוד בעדכונים וגוררים תהליך של בניית תוכנית עסקית למשך חצי שנה או יותר.
המפתח האמיתי להצלחה בעסקים הוא גמישות ותגובתיות להזדמנויות. לעתים קרובות יזמים צריכים להפנות את העסק שלהם ברגע שמתברר שהלקוח המקורי שלהם אינו הלקוח הנכון, או כשמתברר שהמוצר או השירות שלהם מתאימים יותר לשוק אחר. בגלל המציאות, תוכניות עסקיות שנכתבו בהתחלה מסתיימות בלא יותר מאשר אגדה. נתונים סטטיסטיים נוספים מראים כי היזמים המצליחים ביותר כתבו את התוכנית העסקית שלהם בין 6-12 חודשים לאחר שהחליטו להקים עסק. זה הגדיל את ההסתברות להצלחת המיזם ב-12%.
סיכויי הסטארט-אפים עלו ב-27% אם התוכנית נוצרה כאשר המייסדים דיברו עם הלקוחות והכינו תוכנית שיווק. על פי Entrepreneur.com המייסדים צריכים לשקול את הגורמים הללו בעת יצירת התוכנית העסקית שלהם.
- מטרות עיקריות
- הצהרת משימות
- מפתח להצלחה
- ניתוח תעשייה
- ניתוח שוק
- ניתוח מתחרים
- אסטרטגיות ליבה
- תוכניות שיווק
- מבנה ארגוני
- פעילות ליבה
- תחזיות ופרופורמות
- צרכים פיננסיים
למרבה המזל, בניית תוכנית עסקית הפכה להרבה יותר פשוטה היום. יש הרבה מקורות נתונים לגיבוי הנחות ולהשלמת המחקר. יש הרבה חברות שיכולות לעזור להתמודד עם חלקים עתירי זמן של התהליך כמו מחקר ומודל פיננסי.
לסיכום, תוכנית עסקית עדיין משחקת תפקיד קריטי בהשקת מיזם רווחי ובר קיימא כיום. מגמות חדשות והנתונים מראים לנו שהזמן הטוב ביותר להשלמת תוכנית איתנה עשוי להגיע מאוחר יותר במסע ממה שהיה פעם. הרבה יותר חשוב להתחיל. בכל הנוגע ליצירת תוכנית עסקית יש כעת יותר תבניות ופורמטים יעילים המותאמים כדי לענות על הצרכים של היום וכדי להתאים לסטארט-אפים זריזים יותר ורזים יותר. רק אל תיתן לחלק הזה של התהליך להאט אותך. לא משנה איך תעשה את זה ולמי תראה את התוכנית העסקית שלך, וודא שמישהו עם ניסיון יבדוק אותה עבורך.