
כמות הפרמטרים המשפיעים על שוק הרכב מכל עבר וכיוון אינה קטנה, בלשון המעטה, והשלכותיהם עשויות להיות משמעותיות במיוחד. אם נוסיף לכך מגפה עולמית שעודנה כאן, התוצאה אף עשויה להיות קריטית וגורלית.
אז הקורונה הגיעה וכל השוק קפא. רבים לא יצאו מבתיהם ובחרו שלא לבזבז את כספיהם לשווא מחשש ברור לעתיד לבוא. כשהבינו שהמצב אמנם קשה אולם לא מדובר בסוף העולם, החל השוק להתעורר ואיתו גם הצרכנים ששבו להניע את הכלכלה. מנגד, משבר תעסוקתי הכולל מחסור בידיים עובדות ומצוקה אמיתית באלפי רצפות ייצור, הובילו לשוק עולמי המתנהל בחסר. הוא אינו פסח גם על הטכנולוגיה והוביל למחסור חמור בצ’יפים אשר פירושו עיכובים בייצור של אינספור מוצרים, בהם גם רכבים חדשים.
כל אלו בתורם הביאו לפחות רכישות והרבה עיכובים במסירות, ואם נוסיף לכך גם מצוקת אשראי וחשש מחוסר יכולתם של לקוחות לעמוד בהחזרים – וקיבלתם מכה אנושה לשוק הרכב. אבל, הודות להתנהלות נכונה של חברות הרכב בארץ, כוח הקנייה והרצון להמשיך בחיים – ענף הרכב חזר אט אט לעמוד על הרגליים. אם בשנת 2020 הייתה כמות המסירות נמוכה יחסית, בזו החולפת נשבר שיא של כל הזמנים במכירת רכב בישראל, וזאת מעבר לטכנולוגיה, המגמות והטרנדים שעברו שינויים אף הם בתקופה זו. הנה הרכבים והקטגוריות הנמכרות ביותר בשנת 2021, תיראו מופתעים.
מספרים מנצחים
על פי נתונים שנמסרו מאיגוד יבואני הרכב, בשנת 2021 נמסרו 289,291 כלי רכב חדשים בישראל, עליה של כמעט 35% מזו קודמתה ושיא כללי במסירות רכב ביחס לשנים קודמות. דגמי הרכבים המובילים באופן כללי וגם על פי קטגוריות מפורטים כאן.
5 הדגמים הנמכרים ביותר בישראל הם:
- טויוטה קורולה – 16,916 רכבים
- יונדאי איוניק – 12,143 רכבים
- קיה פיקנטו – 11,869 רכבים
- קיה ספורטאז’ – 8,065 רכבים
- קיה נירו – 7,858 רכבים
ניתן לראות בבירור כי אסיה שולטת בישראל ובעוד שטויוטה, היפנית היחידה בחמישייה הפותחת, פותחת גם פער של כמעט 5,000 מכוניות מהמקום השני, מה שמעיד על אהבה גדולה וביקוש רב לדגם. עם זאת, אם נחבר את מקומות שלוש, ארבע וחמש, נמצא שקיה הוא המותג האהוב ביותר בישראל בפער של יותר מ-10,000 רכבים (ואם נוסיף את יונדאי המגיעה מאותו המפעל של קיה, ולמעשה היא חברת האם שלה – מדובר בנוק אאוט מוחלט). לעשיריה הפותחת והמכובדת השתחלה רק אירופאית אחת – סקודה אוקטביה, הפופולרית מאוד בארץ. היא הגיעה למקום השביעי עם 6,686 מסירות, כשבמקום השמיני מזנבת בה אמריקאית אחת, עליה נרחיב בהמשך.

להתקדם עם הזרם
הרכבים החשמליים כובשים את העולם ומשנים סדרים בו ועם חלוף הזמן, עוד ועוד יצרני רכב מסורתיים מיצרים רכבים בעלי מנוע חשמלי. אבל מי שהחלה את המהפכה בארץ היא האמריקאית שציינו עוד קודם, הלא היא טסלה עם “מודל 3” שלה, שהתברגה למקום השמיני מתוך עשר המכוניות הנמכרות ביותר בארץ לשנת 2021, עם 6,298 יחידות. הפער בינה לבין הדגמים החשמליים שאחריה עצום, אבל היא זו שאחראית לשינוי התפיסה ועל כך כל המתחרים חבים לה, ובגדול.
5 דגמי הרכב החשמלי הנמכרים ביותר בישראל הם:
- טסלה מודל 3 – 6,298 רכבים
- MG ZS EV – 1,546 רכבים
- Aiways U5 – 431 רכבים
- אאודי E-tron – 228 רכבים
- פיג’ו 2008 – 168 רכבים
למעט נתוני טסלה, המספרים אולי אינם מרשימים למראית עין. עם זאת, 2021 מסמנת זינוק של ממש לחשמליות שנכון להיום, נושקות ל-4% מכלל שוק הרכב בישראל.
עובדות בשטח
את כמעט 300,000 המכוניות החדשות שנמסרו בישראל בשנת 2021 ניתן לפלח לסגמנטים ותתי סגמנטים, כשהנתונים של רוב הדגמים המשפחתיים ואלו שבקטגוריות המיני והיוקרה, נותרים כמעט ללא שינוי שנים רבות. הקטגוריה שבה ניתן לראות מגמה מתפתחת ומתעצמת כבר כמעט 4 שנים שייכת לדגמי הקרוסאובר, רכבי פנאי הנתפסים כנוחים ושימושיים יותר.
5 דגמי הקרוסאובר הנמכרים ביותר בישראל הם:
- קיה ספורטאז’ – 8,065 רכבים
- קיה נירו – 7,858 רכבים
- טויוטה Rav 4 – 6,835 רכבים
- מיצובישי אאוטלנדר – 5,198 רכבים
- יונדאי טוסון – 5,040 רכבים
גם כאן ניתן לראות שהאסיאתיות מושלות בכיפה וכי הקרוסאוברים הם לגמרי הרכבים המבוקשים ביותר בישראל.
אז עם הפנים קדימה ל-2022, למרות עליית המחירים שכבר מורגשת וחרף קשיי הייבוא והייצור – לא נראה שתנופת הרכישות הולכת להיעצר. על פי התחזיות זו הולכת להיות שנה עם הרבה יותר חשמליות, קרוסאוברים ומה שלא משתנה כבר יותר מעשור – דומיננטיות של היצרניות מיפן, דרום קוריאה וסין – שחקנית חדשה שהצטרפה בסערה למגרש הרכב הישראלי וכבר בימים אלו כובשת את ליבם של הנהגים עם מגוון דגמים.