
“אנחנו צריכים סרט תדמית, אם אפשר לקבל הצעת מחיר בהקדם זה יהיה מעולה, תודה”.
ככה נפתחות שיחות רבות בבית ההפקה שלנו מספר יריב ויינברג מ”סימנים הפקות”.
כל חברה להפקת סרטי תדמית מכירה את השיחה הזאת: לקוח מתקשר, צריך סרט תדמית, רוצה הצעת מחיר (בדרך כלל מהר), אבל לא יודע להסביר מה באמת הוא צריך.
“אין בכך שום דבר רע” הוא אומר “התפקיד שלנן כחברת הפקה מקצועית זה לעזור להם להתמקד”.
אם חשבתם ליצור לעסק שלכם סרט תדמית המאמר הזה הוא בשבילכם.
דברים שכדאי וחשוב לדעת כשרוצים להפיק סרט תדמית לעסק
בקשנו מיריב שיפרט לנו קצת על תהליך העבודה בהפקת סרט.
“קודם כל בקצרה חשוב להגדיר מהו סרט תדמית?
המושג “סרט תדמית” רחב מאוד. הוא מכיל בתוכו סרטים מכל ז’אנר אפשרי: עלילתי, תיעודי, סרט אנימציה, סרט מוצר, סרטי הדרכה ותוכן ועוד.
המכנה המשותף לכל סרטי התדמית הוא אחד: קידום מכירות. סרט תדמית טוב ימשוך לקוחות חדשים, וכערך מוסף ישמר לקוחות קיימים.
כשלקוחות פונים אלי כפי שתארתי בהתחלה אני מבקש מהם לענות על מספר שאלות חשובות שיעזרו לנו להתמקד:
- מהי מטרת הסרט?
האם כדי להציג את החברה (כמו כרטיס ביקור בוידאו) או כדי לקדם מוצר מסוים?
סרט תדמית כללי יכול להיות יותר אוירתי ופחות ממוקד, קצת כמו חלון ראווה יפה של חנות. חשוב שהסרט ייצור אווירה ודימוי מסוימים: עוצמה, תחכום, חדשנות וכו’.
סרטוני מוצר, לעומת זאת, יהיו ממוקדים יותר ויספרו על המוצר ועל הטכנולוגיה שעומדת מאחוריו.
אם הייתי רוצה להפיק סרט תדמית לחברה שלי הייתי יכול ליצור כרטיס ביקור כללי שיעיד על יצירתיות, על מגוון שירותי הצילום וההפקה, על שנות הניסיון הרבות, על ההכשרה האקדמית שלנו ועל יחסי אנוש טובים. לעומת זאת הייתי יכול לבחור לקדם מוצר ספציפי אחד (סרט מוצר) למשל הפקת סרטי תדמית לחברות. הייתי מדבר על תהליך העבודה, על שאיפה למקוריות וליצירתיות, על שיתוף הלקוח בתהליך ועל היסטוריה של סרטי תדמית טובים שהפקתי בעבר.
כשאנחנו רוצים להפיק סרט תדמית אנחנו צריכים לבחור את הטקטיקה הרצויה והאפקטיבית ביותר.
- מי קהל היעד שלנו?
על ידי פילוח מדויק של קהל היעד אפשר ליצור סרט תדמית שיהיה נכון בקריאייטיב, בסטיילינג, בקצב ובשפה ושיהיה ממוקד ואפקטיבי.
לכן על בעלי העסק לשאול את עצמם: למי הסרט שלנו פונה? מה מאפיין את הקהל שלנו? האם לקוחותינו עסקיים או פרטיים? מבוגרים או צעירים? קהל מקומי או בינלאומי?
אפשר לפלח עוד ועוד וככל שתדייקו, כך הסרט ידבר לקהל היעד ויביא לידים איכותיים.
- איפה יוצג סרט התדמית שלנו?
קיימות פלטפורמות רבות להפצת סרטי תדמית, וישנם הבדלים מהותיים בינהן. חשוב מאוד לתעדף את פלטפורמות ההפצה העיקריות של הסרט.
למה זה חשוב? כי סרט המיועד לקהל שבוי, למשל בפגישות עסקיות או בדיוור ישיר, יהיה שונה מסרט שיופץ ברשתות החברתיות. בנוסף קיימים הבדלים מהותיים בין הרשתות ויש לעשות התאמות לכל אחת מהן. סרט לאינסטגרם יהיה שונה מסרט ללינקדאין או לפייסבוק. לכל פלטפורמה יש מהות שונה, וזה משליך על אופן היצירה של הסרט.
אם נדע לענות על שלוש השאלות האלה בתחילת הדרך, נוכל לקבל סרט תדמית מדויק ואפקטיבי, שיתאים לצרכים המיוחדים של החברה שלנו.”
יש עוד טיפ קטן, יריב אומר, שיעזור לכם להתמקד ולכוון את חברת ההפקה שפניתם אליה להצעת מחיר רלוונטית; רפרנסים- דוגמאות לסרטי תדמית שאהבתם.
“אם ראיתם סרטי תדמית שאהבתם, משהו בסגנון או בתוכן דיבר אליכם , חשוב שתאספו את הסרטים ותראו לחברת ההפקה שבחרתם. סרטים אלו יהיו השראה לסרט שלכם או לפחות נקודת התייחסות לחברת ההפקה בבואה לתת לכם הצעת מחיר ראשונה.
רפרנסים יעזרו לנו להבין מה כן ומה לא: לאיזה סטנדרט לכוון ומהו הכיוון היצירתי הרצוי.
זה יכול לעבוד גם לצד השלילה: כזה אנחנו לא רוצים, זה ארוך מדי, זה מיושן מדי וכו’. ”
ש: מהו תהליך העבודה על סרטון תדמית לעסק?
ת: “מתוך הניסיון שלי תהליך עבודה על הפקת סרט תדמית חייב להיות מובנה ומסודר. לא כדאי לקצר את הדרך למרות שלפעמים יש אילוצי זמן ולחץ של הלקוח. יצירת סרט היא כמו בנייה של מבנה, לפני שיוצאים לדרך חובה לתכנן את הצורה, את הגודל ואת תוכנית העבודה”.
שלבי יצירת סרט תדמית
- כתיבת תסריט-
התסריטאי הוא הארכיטקט של הסרט, תפקידו לכתוב את רצף הסצינות לפי הסדר. בסרטי תדמית התסריט יוגש בפורמט של טבלה, ויחולק לרובריקות של זמן, אודיו (מה שומעים), ויזואליה (מה רואים) וגרפיקה.
- צילום הסרט-
זהו החלק הכי מרגש בהפקה, הכול הופך למוחשי. ימי צילום בחברות בדרך כלל שוברים את השגרה היומיומית של המקום ויש בהם משהו חגיגי ומיוחד. ביום הצילום אנו יוצרים את חומרי הגלם של הסרט.
אבל לא בכל הסרטים נחוצים ימי צילום. בסרטי אנימציה אין צורך בצילומים ויש סרטים שבמקום לצלם פשוט נקנה חומרי גלם שצולמו בעבר. יש אתרי אינטרנט שהם למעשה בנק דימויים (Image bank), אלו חנויות למכירת חומרים מצולמים.
- עריכת הסרט- השלב בו הכל קורם עור וגידים.
כל חומרי הגלם מוכנים, מה שנותר זה לערוך אותם, ליצור מבנה חדש על ידי חיבור קטעי וידאו אחד לשני, יצירת רצף עם מקצב, צורה וסגנון. עורכי וידאו טובים יודעים למצות את כל חומרי הגלם ולספר סיפור בצורה אלגנטית וחכמה.
- גרפיקה-
הגרפיקה היא המארז של הסרט, הליטוש הסופי.
לגרפיקה יש ערך מוסף עצום. אריזה גרפית טובה תתרום לתדמית ולאוירה שהסרט משדר. אלמנטים כמו אנימציית לוגו, כותרות יפות ואינפוגרפיקה הן האריזה של הסרט.
ש: לסיכום, מה חשוב לדעת על הפקת סרטי תדמית?
ת: “בהפקת סרטי תדמית יש אינסוף אפשרויות לסגנון וליצירה. כל סרט, ברגע שהוא כלי עזר לקידום מכירות, הוא סרט תדמית. בין שההפקה מושקעת מאוד ובין שמדובר בצילום חובבני, חשוב להראות מקצועיים ויסודיים.
כמו בכל בנייה של מבנה, חשוב מאוד להגיע מוכנים. ליצור קונספט, תסריט ותוכנית עבודה לפני שיוצאים לצילומים.
ולפני הכל לענות על שלושת השאלות:
- מה המטרה?
- מי קהל היעד?
- איפה הסרט יוקרן?
***
ש: מה אתה אוהב במקצוע?
ת: “מה שהכי כיף הוא המפגש הבלתי פוסק עם אנשים מתחומי עשייה שונים, והאתגר היצירתי בכל פעם מחדש”.
תודה ליריב ויינברג מ”סימנים הפקות” על הטיפים החשובים.
“סימנים הפקות “יוצרים סרטי תדמית לחברות כבר מעל לעשרים שנים והטיפים המוצגים נרכשו מתוך הניסיון הרב של החברה בהפקת סרטים.