
מאת: אביבה טנא
כיום, נחשבת קרן השתלמות לאחד מאפיקי החיסכון האטרקטיביים ביותר, הן עבור שכירים והן עבור עצמאים. זאת הודות לעובדה שהיא מאפשרת לחסוך לטווח זמן בינוני ובתוך שש שנים מההפקדה הראשונה, כבר ניתן למשוך את הכספים שהצטברו בה – ללא קנסות, ועם פטור ממס רווח הון. במקרים מיוחדים כמו יציאה לפנסיה או שימוש בכספים לצורך השתלמות מקצועית, אפשר אף למשכם תוך שלוש שנים בלבד.
יתרונה העיקרי של חיסכון בקרן השתלמות הוא הטבות המס השמורות לחוסכים בה – גם כאן, מדובר בעצמאים ושכירים כאחד, החלות גם על הסכומים המופקדים בקרן, וגם על אלו הנמשכים ממנה. עם זאת, כדי למקסם אותן, מומלץ לבדוק ולהכיר מהי תקרת ההפקדה המעניקה את שיעור ההטבה הכדאי ביותר, ועל כך נדון בשורות הבאות.
תקרת ההפקדה לקרן השתלמות עבור שכירים
ראשית, חשוב לדעת כי הפקדה לקרן השתלמות אינה מוגדרת כחובה, אלא נחשבת להטבה ועל פי חוק עובדים יכולים לבקש אותה ממעסיקיהם, במסגרת תנאי עבודתם. לקרן זו מפרישים הן העובד והן המעסיק כאשר לרוב, יפקיד זה האחרון כ-7.5% משכר העובד. הפקדות העובד צריכות להיות לפחות שליש מאלו של המעסיק כלומר, כ-2.5% מהשכר אך יחד עם זאת, ניתן להפקיד שיעורים נמוכים יותר כל עוד נשמר יחס זה.
נכון ל-2022, תקרת השכר להפקדות לקרן השתלמות לניצול הטבות המס עומדת על 15,712 שקלים בחודש (שכר ברוטו, ללא שעות נוספות) כאשר על חלק המעסיק עד 7.5% משכר שעד לתקרה, אין צורך לשלם מס. במשיכה כדין כל הרווחים יהיו פטורים ממס רווח הון. ניתן גם להפקיד לפי שכר גבוה יותר אך על חלק המעסיק שמעבר ל- 7.5% משכר של 15,712 שקלים, יידרש העובד לשלם מס הכנסה, ובעת המשיכה, על הפקדות המעסיק והעובד מעבר לתקרה ינוכה מס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי,
תקרת ההפקדה לקרן השתלמות עבור עצמאים
גם עבור עצמאים, החיסכון בקרן השתלמות אינו מוגדר כחובה ועדיין, זהו אפיק משתלם עם הטבות חשובות, בהפקדה וגם במשיכה. בעת הפקדה, ניתן לקבל את הטבת מס ההכנסה (הוצאה מוכרת) עבור כזו של עד 4.5% מהכנסתו השנתית של העצמאי, כשתקרת ההכנסה היא 270,000 שקל בשנה. כלומר, תקרת ההפקדה השנתית של העצמאי היא 12,150 שקל. ניתן להפקיד סכום גבוה יותר בקרן ההשתלמות אך עבור החלק העודף, העצמאי לא יהנה מהוצאה מוכרת.
ומה לגבי התקרה לפטור ממס רווח הון? כאן מדובר בסכום של כ-18,960 שקל לשנה. מי שיפקיד יותר מכך, יידרש לשלם על החלק העודף מס רווח הון של 25% (על הרווח הריאלי), בעת משיכת הכספים כדין מהקרן.
מכאן שעצמאי יכול לעבור את תקרת ההפקדה לעניין מס הכנסה (12,150 שקל) ולהפקיד עד 18,960 שקל בשנה – כאשר על הפער הוא אמנם לא ייהנה מהוצאה מוכרת, אך כן יקבל את הפטור ממס רווח הון בעת המשיכה.
מה עוד כדאי לדעת על קרן השתלמות?
הפטור מתשלום מס על רווחי הון, כפי שציינו קודם, הוא יתרון גדול של אפיק חיסכון זה. לשם השוואה, מי שחוסך בתיק השקעות רגיל נדרש לשלם על רווחי ההון שלו מס בשיעור של 15% עד 25%. כלומר, החיסכון מגיע לשיעור משמעותי וכשמדובר בכזה שלאורך זמן, שווי הטבה זו רק הולך וגדל. מסיבה זו, ישנם חוסכים הבוחרים להשאיר את הכסף בקרן גם לאחר שחלפו שש שנים מההפקדה הראשונה; ניתן אף לפתוח כמה קרנות השתלמות כך שבכל עת, יעמדו לרשותנו כמה קרנות בשלבים שונים, כשלפחות אחת מהן כבר קרובה לנזילות.
איך פותחים קרן השתלמות?
כיום ניתן לפתוח קרן השתלמות בקלות ובמהירות ולבחור מבין מסלולים רבים, שאפשר להתאים למאפייניו האישיים של כל חוסך. כדי להחליט היכן כדאי לפתוח אחת, ניתן לערוך בדיקת קרן השתלמות המציעים בתי השקעות שונים ולעקוב אחר התשואה של כל קרן ולאורך זמן באתר גמל.נט של משרד האוצר.
בשורה התחתונה, קרן השתלמות נחשבת לאפיק חיסכון אטרקטיבי במיוחד, הודות להטבות המס השונות שהיא מעניקה לחוסכים בה. על מנת להפיק ממנה את המיטב – כדאי לבדוק מהם הסכומים המרביים שניתן להפקיד אליה, לעקוב אחר ביצועיה וכמובן, להימנע ממשיכתה שלא לצורך עם הפיכתה לנזילה.
*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח