
גם עוסק מורשה וגם עוסק פטור חייבים בניהול מסודר של ההכנסות וההוצאות ושניהם חייבים למסור מסמך המעיד על קבלת התשלום. עוסק מורשה חייב למסור חשבונית וקבלה ואילו עוסק פטור חייב להעביר קבלה בלבד כמסמך המאשר את קבלת התשלום. הבסיס דומה, אך מבחינת רשויות המס ישנם הבדלים “אומר לנו גורם מקצועי ממשרד רואי חשבון OPAL וממשיך לשתף אותנו בנקודות חשובות שכדאי לדעת לפני ההחלטה.
ההבדל בין עוסק מורשה ועוסק פטור
גם עוסק מורשה וגם עוסק פטור הם עצמאיים אשר חייבים בדיווח הכנסותיהם למס הכנסה. בעוד שעוסק מורשה חייב לגבות מע”מ עבור כל עסק ויכול להיות מזוכה במע”מ מכל עסקה, עוסק פטור לא יכול לעשות זאת. זו אחת הסיבות לכך שעוסקים קטנים אשר עובדים מול קהל פרטי יעדיפו להיות פטורים כשבצורה זו הם לא חייבים להוסיף מחיר על השירותים שלהם.
בעוד שעוסק מורשה יכול להתנהל בישות זו ככל שירצה, עוסק פטור יכול לעשות זאת ובתנאי שלא עבר את סך ההכנסות שנקבעו לאותה שנת המס.
הבדל נוסף הוא באופן הדיווח על ההכנסות לרשויות המס. עוסק מורשה צריך לדווח על הכנסותיו אחת לחודש או חודשיים. בדרך כלל הדיווח מתבצע אחת לחודשיים אלא אם ההכנסות גבוהות ואם מסיבות אלו ואחרות קבע פקיד השומה כי עליו לדווח אחת לחודש. בהתאם לדיווחים מתבצע חישוב תשלומי המע”מ (או זיכוי במע”מ). עוסק פטור צריך לדווח על הכנסותיו אחת לשנה.
שני העוסקים חייבים לדווח אחת לשנה על הכנסותיהם והוצאותיהם בדו”ח שנתי. בהתאם למדווח יקבע מס הכנסה את גובה המקדמות לשנה הקרובה וכן ניתן יהיה לבחון האם העסק חייב במס בעבור השנה שקדמה או שזכאי להחזר מס. במידה ורשות המיסים תראה כי העוסק הפטור עבר את גובה ההכנסות המותר על פי החוק יהיה עליו לבצע תשלומים למע”מ.
האם לפתוח עוסק מורשה או עוסק פטור?
רגע לפני העלאת השאלה האם כדאי לפתוח עוסק מורשה או פטור כדאי להכיר מגבלה נוספת כלפי האפשרות השנייה. על פי החוק ישנם תחומים בהם לא ניתן לפתוח עוסק פטור ובתוכם: מהנדס, אגרונום, אדריכל, טכנאי, יועץ מס, כלכלן, רואה חשבון או מנהל חשבונות, יועץ ארגוני ויועץ מדעי. כלכלן, סוכן ביטוח, סוכן נדל”ן, פסיכולוג, בעל מעבדה, רופא, וטרינר, רופא שיניים, טוען רבני, שמאי, פיזיותרפיסט וחוקר פרטי. מתורגמן, מפקח על מבחנים, מרצה, מורה, עוסק בתחום הכתיבה והעריכה, מפשר. בעל בית ספר, בית ספר לנהיגה, גן ילדים, סוחר ומתווך רכבים ונותני שירותים שונים בתחום אומנויות הבמה.
לאחר בחינת הנושא הראשון, האם בכלל ניתן לפתוח עוסק פטור, אפשר להעלות את השאלה איזו ישות מתאימה יותר לבעל העסק. לשם כך יש לשאול האם ישנה כוונה לגדול, להתפתח ולעבור את תקרת ההכנסות כנקבע בחוק. חשוב לזכור כי ישנם הבדלים בין ההכנסות לבין הרווחים ולכן לא פעם מדובר על תקרת רווחים נמוכה מגובה ההכנסות. אם מבחינת העוסק אין כל בעיה עם מגבלה זו, אפשר לשקול את פתיחת העוסק פטור.
מעבר לכך שעוסק מורשה אינו מוגבל בגובה הכנסותיו, הוא גם יכול להיות מזוכה במע”מ כשהמשמעות היא שהוא יכול להזדכות על עסקאות רבות. אם העסק זקוק למשרד ועליו לרכוש שולחן, כיסא, מחשב וציוד דומה, העוסק הפטור יצטרך לשלם את מלוא הסכום, בלי שיוכל להזדכות במע”מ ולעומתו עוסק מורשה יוכל להזדכות במע”מ (גם אם לא שילם עדיין מע”מ וגם אם עוד לא הרוויח בכלל).
שיקול נוסף שיש להפעיל הוא קהל היעד של העסק. אלו אשר פונים לקהל פרטי יכולים להעלות את הדאגה שתשלום המע”מ עשוי להכביד עליהם או על לקוחותיהם. לדוגמה, אם מפעיל ימי הולדת רוצה להתחרות במחירי השוק, הוא צריך לשאול את עצמו האם הוספת המע”מ תהיה נטל על לקוחותיו (או האם הוא מוכן לוותר על הכנסות בגובה זה). כפי שאפשר להבין, ישנן שאלות רבות שצריכות לעלות לפני בחירת אופן ניהול העסק והאם הוא מחויב בתשלומי מע”מ באופן קבוע או לא.
מעבר בין עוסק פטור למורשה ולהפך
להחלטה הכלכלית האם לפתוח עוסק פטור או מורשה יש משמעות רבה אך כדאי לדעת כי ניתן לעבור בין השניים, עם מגבלות מסוימות. נתחיל מכך המעבר בין עוסק פטור לעוסק מורשה נחשב לפשוט יחסית ועל אף שהוא עשוי להרתיע חלק מהעסקים, בדרך כלל הוא פותח הזדמנויות כלכליות חדשות ולא רק. עוסק פטור אשר מתקרב לתקרת ההכנסות המותרת לו צריך לבדוק את המשמעות של מעבר לעוסק מורשה ובמיוחד אם מדובר על החודש או החודשיים האחרונים של השנה.
יש לציין כי במידה והמעבר לעוסק מורשה נעשה באמצע השנה, העסק יצטרך לשלם מע”מ מאותו הרגע ואין תשלום רטרואקטיבי על אותה שנה. עם זאת יהיה עליו להגיש דו”ח שנתי מלא ככל עוסק מורשה בעבור שנת המס. בהתאם לדו”ח יקבעו מקדמות המס ויבחנו תשלומי וזיכויי מע”מ.
לעומת המעבר הפשוט לעוסק מורשה, הדרך ההפוכה מורכבת הרבה יותר. מי שסווג כעוסק מורשה לא יוכל לעבור לעוסק פטור למשך שנתיים רצופות מיום הרישום. על הכנסתו של העוסק להיות נמוכה מהתקרה המקסימלית של עוסק פטור במשך אותה תקופה ויש להביא בחשבון כי יתכן ורשות המיסים תבקש הוכחות שונות ותעכב או תמנע את המעבר. התייעצות עם רואה חשבון מנוסה יכולה למנוע פתיחת עוסק לא מתאים שעלולה לא להתאים לעסק ולתוכניות הצמיחה שלו.