
השנה האחרונה הייתה בסימן מבול של הודעות לעיתונות, בנושא שכביכול היה אמור להיות מובן מאליו: נעליים שתוכננו ועוצבו במיוחד לפי אימום בצורת כף רגלה של האישה; זאת בדגש על נעלי ריצה.
“עד כה זה לא היה ממש מובן מאליו”, אומרים באתר BranDeals המספק נעלי מותגים ביבוא מקביל. “רוב הדגמים בעולם הם בעצם נעלי גברים במידות קטנות יותר, שהמותגים פשוט ‘אילצו’ את הנשים לנעול.”
נכון להיום מותגים רבים עושים שינוי אסטרטגי בתפישת עולמם, לפחות בכל הנוגע לנעלי ריצה. לדוגמה – בחודש יוני 2022 אנדר ארמור השיקה את נעלי הריצה הראשונות שלה בהתאמה לנשים – דגם UA Flow Synchronicity. כמה ימים לאחר מכן, חברת פומה חשפה את נעלי הריצה מדגם Run XX Nitro, הזמין אך ורק במידות לנשים. כאן המקום לציין שפומה השיקה לראשונה נעליים מבוססות התאמה לנשים כבר ב-2021.
זו לא פעם ראשונה שמותג מוביל מייצר נעליים במיוחד לנשים, בהתבסס על אימום שנוצר לפי צורת הרגל. חברת אדידס טוענת שעשתה זאת כבר ב-1978, ומאז הוציאה לשוק מספר דגמים ובהם Pureboost X. למרות זאת, עדיין לא בטוח שגם כיום הלקוחות יבינו את חשיבות ההבדל המשמעותי הזה בתעשייה.
ללקוח/ה הממוצע/ת יהיה קשה להבחין בנעל שתוכננה ועוצבה מראש בהתאמה למגדר מסוים. הדגשת הנושא הזה הוא למעשה מהלך שיווקי, שנועד לבדל את הנעליים החדשות מכל השאר – ולמשוך עוד קהלים (בעיקר נשים, מן הסתם, שכעת ייהנו לבחון את התחושה של נעל נשית אמיתית).
כעת נשאלת השאלה הברורה מאליה – למה בעצם זה לא קרה עד היום? יש לכך כמה סיבות, רובן בחזקת תירוצים. ראשית, כך נהגו המותגים והיצרניות מאז ומתמיד – להנהיג את צורת הנעל לפי מידות הגבר. שנית, רק בשנים האחרונות יש עלייה משמעותית בהשתתפות נשים בתחרויות ריצה (בל נשכח, עיקר הדגמים הללו הם נעלי ריצה במהותם). סיבה נוספת עשויה להיות משבר הקורונה – מאז חל גידול של 28% בשוק נעלי הנשים לעומת 17% בנעלי גברים. לבסוף, ראוי לזכור שיש רק מעט יצרניות נעליים אמיתיות.
השאלה הבאה בתור תהיה מדוע שאר הסוגים של נעלי נשים לא מיוצרים באמצעות אימום דומה? הסיבה הראשונה היא שתכנון ועיצוב של נעליים בהתאמה לגברים ולנשים יחד, פשוט עולה יותר. עדיף לתכנן לפי מידות הגבר ואז להוציא לשוק. סיבה נוספת, שקשורה גם לראשונה, היא שיש כדאיות כלכלית בדבר כזה רק אם מדובר במוצרים שנמכרים במיליונים ולא במאות אלפים. סוגים אחרים של נעלי נשים פשוט לא עונים לקריטריון הזה.
בנוסף, חשוב לזכור שלא בכל סוג של נעליים צריך לבצע התאמה מגדרית. אם מדובר בנעלי נוחות, פחות משנה לפי איזו כף רגל הן עוצבו. אבל כשמדובר בנעלי ריצה, ההבדל משמעותי מאוד – ולכן גם הקולקציות החדשות רובן ככולן הן נעלי ריצה לנשים.
לנשים יש ירכיים רחבות יותר, עובדה המשפיעה על זווית הרגליים ומייצרת יותר פרונציה וסופינציה בזמן ריצה (נטייה של כף הרגל החוצה או פנימה). דגם ניטרו של פומה מבוסס בדיוק על ההבדל הזה, וכך גם דגמי המותגים האחרים, שבחנו את ההבדלים האנטומיים הרלוונטיים ליצירת נעל מותאמת לנשים (למשל, כף רגל נשית יותר משולשת בצורתה – וכף רגל גברית יותר מלבנית). בכל נעל אחרת זה פחות משפיע; אבל בזמן פעילות גופנית מכל סוג, ההבדלים הללו מתעצמים ומקבלים משנה תוקף.
כעת המהלך הבא הוא יותר שיווקי במהותו – גם בעולם וגם בישראל: לגרום לנשים להבחין בהבדלים הללו, להבין את חשיבותם הפיזית ולקנות נעליים בצורה חכמה.