
רקע כללי על שוק הטיפוח והקוסמטיקה בישראל
במחקר שנעשה על ידי חברת בת של נילסן העולמית, נמצא שגודלו של שוק הקוסמטיקה בישראל בשנת 2017 היה כ-7 מליארד שקל, וזה אחרי הכפלה שהוא עבר בשלוש שנים שקדמו לשנה זו. בשנת 2019 הוא כבר הגיע ל8 מליארד שקל, על פי פורבס.
הגורמים שהביאו להתעררות השוק השנים האחרונות, היתה כניסתה של מתחרה נוספת לרשת הפארם הגדולה בישראל, ובנוסף, פתיחתם של יותר ויותר אתרי אונליין שמוכרים קוסמטיקה ומוצרי פארם באינטרנט, אחד מהם הוא אתר האינטרנט פארמה פלוס.
המכירות באונליין הופכים להיות יותר ויותר משמעותיות, עם צמיחה של 25% בשנה (לפי דו”ח רשות ההגבלים העיסקיים). תדירות הרכישה של מוצרי קוסמטיקה ברשת – גם בארץ וגם בחו”ל – היא כמעט 4 פעמים בשנה והסל קנייה הממוצע מגיע לכמעט 300 ש”ח.
למרות כל זאת, נראה שחנויות הקוסמטיקה ו/או מחלקות הקוסמטיקה ברשתות הפארם מעדיפות שהלקוחות יגיע אל הסניף, ולא לאתר, ומרבית מאמצי הפירסום עדיין מושקעים על עבר הסניפים עצמם. עדות לכך, היא שחלק מהאתרים לא מציעים את כל המגוון שיש במלאי בחנות, או שלמשל חלק מהרשתות הגדולות גובות תשלום על איסוף עצמי מהסניף – מהלך שממנו ברור שהרשת מעדיפה שלקוחה, שיש לה אפשרות ורצון להגיע פיזית לאחד הסניפים שלה, פשוט תגיע אל הסניף ותוותר לגמרי על תהליך הרכישה באתר – וכך אולי תעשה פחות השוואת מחירים ותתפתה לרכוש עוד מוצרים שלא התכוונת לרכוש מראש.
מדוע מוצרי קוסמטיקה כל כך יקרים בארץ?
הנתונים שפורסמו מדברים על כך שישראלים מוציאים יותר מפי 2 מאמריקאים על מוצרי פארם וטיפוח. ישנה בעולם מגמה כללית של גידול בהוצאה על מוצרים מסוג זה, אולם בישראל מה שעושה את עיקר הבדל הוא המחיר – כלומר ישראלים לא קונים יותר מוצרי טיפוח, הם פשוט משלמים יותר. יש לכך מספר סיבות, בינהם מיסים, חסמי יבוא ורגולציה, ושוק קטן לעומת שוק גדול שמאפשר יותר תחרות.
היכן בישראל ישראלים מעדיפים לקנות מוצרי פארם וקוסמטיקה?
נראה שלמרות כל התאוצה שצבר התחום באונליין, הישראלים עדיין מעדיפים לקנות באופליין – וספציפית, ברשתות הפארם הגדולות, וזאת למרות שבממוצע המחירים ברשתות אלה כנראה גבוהים יותר מאשר באונליין. בעוד שבישראל 50% מהישראלים מעדיפים לקנות ברשתות הפארם הגדולות, בארצות הברית הנתון נמוך בהרבה – 12%. שם, הרב מעדיפים לקנות קוסמטיקה בחנויות מתמחות, שבארץ כמעט אין כאלה.
האם הישראלים שכבר רוכשים אונליין, מעדיפים לעשות זאת באתר ישראלים או אתרים בחו”ל?
מנתונים שפורסמו נראה שהרב מעדיף לרכוש מוצרי קוסמטיקה באתרים ישראלים (כ-70%). יתכן והסיבה היא שמכיון שמדובר לרב ברכישות יקרות ועוברות את תקרת הפטור של 75$, הן לא פטורות ממע”מ, מה שמקטין את החיסכון שברכישה מחו”ל.
שוק נוסף שמתפתח: טיפוח לגבר
עולם הביוטי הוא כבר מזמן לא נחלתן של נשים בלבד. מדי שנה, הגברים מוציאים יותר ויותר על מוצרי טיפוח, כאשר מובילי הקטגורייה הם מוצרים לשיער, טיפוח העור, ובישום, שרשמו עלייה נראה של עשרות אחוזים בשנים האחרונות, וכמובן – גם טיפוח הזקן.
סקירה קצרה על חברות הקוסמטיקה מובילות בשוק הקוסמטיקה הישראלי
- ד”ר פישר, (נוסדה ב-1965). לא באמת צריך להציג – שם מוכר לכל ישראלי. מוצרי הדגל שלהם הם תרסיסים להגנה מהשמש. החברה מעסיקה מעל 1000 עובדים ומשווקת מוצריה לארצות רבות. סידרת הקוסמטיקה של ד”ר פישר נקראת “GENESIS”.
- חברת קמדיס (שנת הקמה: 2003) – חברת דרמו קוסמטיקה המשלבת במוצריה תמצית צמחים על פי ידע מהרפואה הסינית
- חברת סבוקלם (מאז 1992), מתמחה במוצרים לבעיות עור, כמו למשל קרמים לעור אדמומי ומגורה. לאחרונה משווקת גם מחוץ לישראל. מייצרת מגוון של עשרות מוצרים לכל שכבות האוכלוסייה, המתבססים על פיתוחים מדעיים.
- חברת מורז – מאז 1989 – מתמחה בקוסמטיקה טבעית מבוססת צמח הפוליגונום ובייצור מוצרים פרא – רפואיים עם ריכוז גבוה של צמחי מרפא.
- ד”ר עור – מאז 1994 – נוסדה על ידי רופאי עור, מייצרים מוצרי דרמוקוסמטיקה עם התמחות בצרכיו של המשתמשת (וגם המשתמש( הישראלית, למשל על ידי האקלים בארץ ישראלית, שמוצרים מחו”ל לא תמיד אופטימלים עבורו.
את מרבית מוצרי כל החברות הנ”ל ניתן למצוא באתר פארמה פלוס שהוזכר מקודם.
כאן תוכלו למצוא מידע נוסף על עולם מוצרי הקוסמטיקה.
ולסיכום, נביא רשימת חברות חברות הקוסמטיקה העולמיות אשר מיובאות ומשווקות בארץ:
- חברת לוריאל, שמתמחה במוצרי קוסמטיקה, איפור, טיפוח השיער, ונחשבת אחת הידועות והגדולות בעולם, אולי הגדולות שבהם . מקור החברת הוא בצרפת והיא נוסדה בשנת 1909.
- חברת מייבלין, שהיא חברת בת של לוריאל שצויינה קודם. נוסדה בשנת 1915 בניו יורק. מתמחה באיפור וקוסמטיקה, צבע לציפורניים, מוצריה נמכרים במגוון של מעל 1000 גוונים, ל120 מדינות.
- חברת וישי, מתמחה בטיפוח העור על פי פיתוחים מדעיים של מעבדות וישי, מומלצת על ידי דרמטולוגים ברחבי העולם, נחשבת אחת החלוצות בעולם הדרמו – קוסמטיקה. סדרות המוצרים הפופולאריות של וישי נקראות נאובדיול, דרקוס, נורמדרם, ליפטאקטיב, IDEALIA, אקוואליה ו – SLOW AGE.
- חברת לה רוש פוזה – LA ROCHE POSAY מוצרי דרמו – קוסמטיקה, מתמחה במוצרים לבעלי עור רגיש ושאר בעיות העור, בדומה לחברת VICHY, היא מומלצת על ידי עשרות אלפי רופאי עור (כך נטען באתר החברה, לפי סקר שנעשה בשוק הדרמוקוסמטיקה). סדרות המוצרים הפופולאריות של החברה נקראות אפקלאר, טולריאן, אנתליוס, וליפיקאר.
- חברת וולדה, נוסדה ב1021 בשוויץ, עם מעל 2500 עובדים בשנת 2020. מחזור מכירות של מעל 400 מיליון יורו בשנת 2020. מתמחה במוצרי ביוטי אבל יש לה מחלקות נוספות כמו למשל מחלקת משחות הומאופתיות, מוצרי טיפוח לאמהות ותינוקות, ועושה שימוש נרחב בצמחי מרפא כגון ארניקה, קלנדולה, לבנדר ועוד.