
העובדה היא כי חלק מהאנשים שלא ערכו את המסמכים הנדרשים בזמן, מצאו עצמם נאלצים לפנות את ביתם, עיזבונם לא הגיע לילדיהם כפי שציפו, והם או יורשיהם מבלים את זמנם בבית המשפט, כדי לנסות להציל את מה שנותר. כדי להבין את החשיבות הקריטית בתכנון נכון ע”י עו”ד מקצועי ובעל ניסיון, פנינו אל עו”ד יצחק גולדשטיין בעלים של משרד מוביל בתחום צוואות וירושות ומתמחה מעל 35 שנה בהעברה בין דורית, ובנושאים קשורים כמו התנגדויות לצוואה, ניהול עיזבון וכיו”ב.
עו”ד גולדשטיין, מה עלול לקרות בהעדר צוואה?
בלי עריכת צוואה מסודרת האדם עלול למצוא עצמו נאלץ לפנות את דירתו. במקרה מסוים בני זוג נורמטיביים לא ערכו צוואה. בת הזוג נפטרה, וירשו אותה בן הזוג (מחצית) וילדיה (מחצית). במקרה זה זכאי בן הזוג שנותר בחיים להתגורר בדירה כשוכר של כלל היורשים, כאשר תנאי השכירות, תקופת השכירות ודמי השכירות נקבעים – בהעדר הסכמה – ע”י בית המשפט. בתום תקופת השכירות דרשו הילדים מהאב לפנות את הדירה, כדי שיוכלו למכור אותה ולקבל מחצית מתמורת המכירה. האב נאלץ לפנות את הדירה ולעבור לדירה קטנה יותר.
במקרה אחר בני זוג מנישואים שניים, שלשניהם ילדים מנישואים קודמים, לא ערכו צוואה. הבעל נפטר ואת עיזבונו ירשו אשתו (מחצית) וילדיו (מחצית). זמן קצר לאחר מכן נפטרה אשתו, וירשו אותה ילדיה. התוצאה האבסורדית הייתה, שלמרות הפטירה הסמוכה, ילדי האישה ירשו מחצית מנכסי הבעל, אף על פי שכוונת כל אחד מבני הזוג הייתה, שלאחר אריכות ימיהם רק ילדיו יירשו אותו.
מה החשיבות בעריכת הסכם ממון?
הסכם ממון מהווה נדבך חשוב בתכנון העברת ההון המשפחתי, ובעיקר בנישואים שניים. בדרך כלל כל צד מביא עימו רכוש מסוים, ויש לו ילדים מנישואים ראשונים, להם הוא רוצה להוריש את הרכוש שכבר צבר. על מנת שלא תהא חזקת שיתוף של בן או בת הזוג בנכסים הללו, עורכים הסכם ממון הקובע שכל אחד הוא בעלים בלעדי של הנכסים איתם נכנס לנישואים. את הסכם הממון מאשרים בפני נוטריון מוסמך, אם זה לפני הנישואין, או בבית משפט לענייני משפחה באישור הסכם ממון לאחר נישואין.
הסכם הממון אינו פוגע בזכות הירושה של בן/בת הזוג, ולכן במקביל יש לערוך צוואה הקובעת מי יירש את הנכסים של כל אחד.
כיום נפוץ שגם בנישואים ראשונים עורכים בני הזוג הסכם ממון על מנת שלא ליצור שיתוף בנכסים שצברו לפני הנישואים או נכסים שיקבלו בעתיד בירושה.
ההמלצה היא לפנות לפני הנישואין לעורך דין ולא להשאיר את הנושא הטעון לבירור אחרי שכבר התחתנתם.
העברה בין דורית של הון משפחתי באמצעות נאמנות
נאמנות פרטית היא כלי בו נעשה שימוש רב בחו”ל. גם בארץ אפשר להקים נאמנות בחיים או בהוראה בצוואה. נאמנות משפחתית מאפשרת להעביר הון משפחתי ולדאוג לרווחת בני משפחה גם בדורות עתידיים, בניגוד לחוק הירושה אשר מגביל את האפשרויות של העברות של יורש אחר יורש. באמצעות הנאמנות אפשר לדאוג לילד חלש או בעל צרכים מיוחדים. כמו כן ניתן להגן על בן בזבזן בכך שיקבל קצבה חודשית או לאירוע משפחתי. נאמנות פרטית עדיפה מבחינה מסוימת על ייפוי כוח מתמשך, משום שכוחו של מיופה הכוח מוגבל, לעומת כוחו של נאמן.
למותר לציין כי בהעברת ההון המשפחתי יש לשקלל שיקולים רבים וביניהם נושאי מיסוי, הגנה מפני נושים ועוד. בנושא כה חשוב, שיש לו השפעה על כל ההון שצברתם, חשוב לפנות לעורך דין עם ניסיון רב.
למעבר לאתר יצחק גולדשטיין – משרד עורכי דין ונוטריון