לא חוק הגיוס ולא חקירות נתניהו הביאו את הממשלה הנוכחית אל קיצה השבוע, אומר שר התיירות יריב לוין, אלא הסכמה "באווירה טובה" בין כל השותפות הקואליציוניות עם סיום המבצע בצפון. לוין, המקורב לראש הממשלה, מתאר את הרגעים שהביאו לסוף דרכה של הכנסת ה־20 כמצב של "אין ברירה".
"היעד של ראש הממשלה, ואני יכול להעיד על זה מכלי ראשון, היה להשלים את כל הקדנציה. אני לא חושב שתהיה לנו ממשלה טובה יותר מזו הנוכחית, ואני לא מציע להתרשם מהסקרים השבוע. שום דבר לא מובטח", הוא פותח בפסימיות מסוימת את הריאיון. "מה שקרה לנו לצערי הרב זה פרישת ישראל ביתנו, שלקחה מנדטים מהימין והצטרפה לשמאל כדי להביא להפלת ממשלת ימין. ראש הממשלה ניסה למנוע את הפלת הממשלה כדי לבצע את תהליך נטרול המנהרות, כי לא ניתן היה לבצע את זה בתקופת בחירות. השותפוֹת שלנו הבינו שאסור ללכת לבחירות באותה נקודת זמן. אבל מרגע שהחלק המרכזי של המבצע הושלם, הם באו אלינו ואמרו שלא נכון להמשיך להתנהל ככה כי לא מצליחים להעביר חוקים משמעותיים. לא רק בעיית חוק הגיוס, אלא נושאים כמו נאמנות בתרבות ועוד שנתקעו לחלוטין. הייתה אחדות דעים בין כולם – ליצמן, גפני, כחלון ובנט – שנכון ללכת ולפרק עכשיו את העניין, כל עוד הדברים נעשים באווירה טובה".

זמן קצר לפני ישיבת ראשי הקואליציה על חוק הגיוס ביום שני השבוע, הודיע יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כי לא יתמוך בחוק בקריאה שנייה ושלישית, בניגוד להחלטתו בקריאה ראשונה. לפיד טען השבוע כי הסיבה היא דילים מתחת לשולחן שנרקמו לדבריו בין נתניהו לחרדים כדי לבטל את השפעתן של הסנקציות הכלכליות שנקבעו בחוק, ובליכוד תלו בו את הפלת הממשלה. כעת חושף לוין כי לפיד רק הביא להפלת הכנסת שבועיים לפני שראשי המפלגות תכננו לעשות זאת בעצמם. עניין של טיימינג בלבד.
לוין: "אנחנו רצינו להעביר את חוק הגיוס. הוא חיוני לצה"ל וחשוב לשילוב החברה החרדית. חשבנו שאם אפשר להעביר את החוק, אפשר להחזיק את הממשלה עוד שבועיים לטובת המהלך. אבל ברגע האחרון התברר שלא ניתן להעביר את החוק בגלל מהלך פוליטי קטנוני של יאיר לפיד שהוכיח שגיוס חרדים זה רק סיסמת בחירות אצלו, שאין מאחוריה שום אידאולוגיה. מהרגע שלפיד הבין שהוא לא יעשה הון פוליטי מהנושא הזה, הוא החליט להכשיל את החוק שלא מזמן תמך בו. ברגע שהתברר שלא ניתן להעביר את החוק, לא הייתה סיבה לחכות עוד שבועיים".
בניגוד לממשלה הקודמת, שסיימה את דרכה ביחסים עכורים על רקע פיטורי השרים לפיד ולבני ופרישת מפלגותיהם, הפעם, מדגיש לוין, הייתה הבנה על התאריך והבנה שאפשר להמשיך לקיים את השותפוּת הקואליציונית עד להקמת הממשלה הבאה: "לראש הממשלה לא הייתה ברירה אלא לקבל את המצב הזה, להכריז על בחירות ולעשות אותן כמה שיותר מהר כדי למנוע נזקים כלכליים וחוסר יציבות המאפיינים תקופת בחירות".
וזה לא קשור בשום דרך לדבריו של פרקליט המדינה שי ניצן בשבוע שעבר שתיקי 2000 ו־4000 הם תיקי שוחד, מה שלטענת מבקרי נתניהו גרם לו להקדים את הבחירות ואולי גם את היועמ"ש?
"אני שומע את הטענות האלה כמעט לאורך כל הקדנציה. כל פעם אומרים הנה הממשלה תיפול כי המלצות, כי ראש הממשלה נחקר. הדברים האלה הם חסרי כל שחר. עובדה שעד היום ראש הממשלה לא רצה לפרק את הממשלה. גם עכשיו אף אחד לא יודע מתי היועמ"ש יקבל את ההחלטה ואיזו החלטה הוא יקבל. לכן כל הניסיונות לקשור בין הדברים אין להם כל בסיס".
ציפי לבני למשל מתחה ביקורת על פירוק הממשלה בעיתוי נוח לנתניהו, וזאת לאחר שלפני כחודש הוא הזהיר ממצב ביטחוני שמחייב את הממשלה להמשיך.
"כמו בכל דבר, גם בעניין הזה יש מציאות ויש מה שציפי לבני רואה שהוא ההפך מהמציאות. לא עשינו מבצע בצפון כדי להימנע מפירוק הממשלה, אלא השארנו ממשלה כדי לבצע את המבצע. אני חושב שללבני יש חשיבות אחת מרכזית. היא מדגימה יום יום ושעה שעה מה יכול לקרות לנו אם לא נצא להצביע כולנו ונבטיח שתהיה כאן ממשלת ימין. זה גם המדיניות חסרת האחריות, גם הדמגוגיה וההתעלמות מכל הערכים היסודיים שבזכותם המדינה הזו קיימת, וגם הצביעות של מי שידעה לקחת מנדטים ולהחליף מפלגות ולהשאיר חובות עתק בקדימה, ונושאת נאומים על טוהר המידות. אני חד־משמעית מעדיף את ציפי חוטובלי ולא את ציפי לבני במוקדי קבלת ההחלטות".
לא היה עדיף למשוך עוד קצת ולסיים חוקים חשובים לימין?
"אני חושב שההליכה לבחירות מוקדמות יכולה לעלות למחנה הלאומי ביוקר", אומר השר לוין בגילוי לב, "לא תהיה ממשלה טובה יותר מהממשלה הזו. במקרה הטוב נהיה בממשלה דומה. יש מהלכים משמעותיים שהשקענו בהם מאמץ גדול, וספק אם נוכל להשלים אותם בממשלה הבאה. בראש ובראשונה חוק החטיבה להתיישבות, שהשקעתי בו מאבק עצום גם מול המערכת המשפטית. מדובר בחוק חיוני לעתיד ההתיישבות ביו"ש. החוק השני הוא חוק ההסדרה 2, שאחרי מאבק קשה שניהלתי הצלחתי לשכנע את כולם כדי להעביר אותו בקריאה טרומית. לזה מצטרפים כמובן לא מעט נושאים אחרים שאנחנו מתעסקים בהם, ועוד כמה חודשים היו מאפשרים את ההשלמה שלהם".
רק הליכוד יכול
בחודשים האחרונים התריע לוין כי יש להזדרז ולחוקק את חוק החטיבה להתיישבות מאימת הבחירות המתקרבות. עכשיו הוא מצטער שבוועדת חוקה לא שעו להפצרותיו: "אני חושב שלקח זמן רב מדי לטפל בחוק החטיבה להתיישבות. הזהרתי ואמרתי שאף אחד לא ידע מה יקרה מחר, ואנו עלולים למצוא את עצמנו שהזמן נגמר לנו. חמור מאוד שזה לא הסתיים. הצלחתי לדחוף את זה בעוצמה רבה מול הרבה קשיים, ולהביא את זה למצב שאפשר לסיים את זה. צריך להגיד דבר אחד בגילוי לב, וזה הוכח באירועים שאנחנו רואים עכשיו – המאמץ שאנחנו נדרשים להשקיע בייצוב הממשלה ובהתמודדות עם המשברים שקורים כל פעם, פגע פגיעה קשה בדברים המהותיים שרצינו לקדם".
למרות דבריו בפתח הריאיון על "אווירה טובה" בקואליציה, לוין מותח ביקורת חריפה על השותפות הקואליציוניות ועל השותפה לשעבר ישראל ביתנו, ואומר כי הדרך לשינוי נמצאת בידיים של הבוחרים. "אנשי ימין הצביעו למשה כחלון, והוא הטיל וטו על חקיקה שיכלה להביא לשינוי יסודי במערכת המשפט. אנשי ימין אחרים הצביעו ליברמן, שהביא להפלת הממשלה הזו. בסוף מי שרוצה ממשלת ימין שיכולה לעבוד ולהתוות דרך ולמצות את ימיה, יש רק דרך אחת לעשות את זה – להצביע לליכוד ולא לרסיסי מפלגות שמייצרות משברים מלאכותיים. בסוף, תחת כל הרעש הזה הולכים לאיבוד דברים גדולים וחשובים שבשבילם הולכים בכלל לבחירות. זה חבל מאוד".
יש שיאמרו שדווקא בליכוד יצרו הרבה פעמים רעש סביב קידום נושאים לא חשובים כמו חוק התרבות והאמנות ועוד, ולא התעסקתם בדברים החשובים באמת.
"רק הליכוד העביר ומסוגל להעביר חוקים בעלי משמעות דרמטית ומשני מציאות. אני רואה כמשימת חיי את המאבק לשלמות הארץ וחיזוק האחיזה שלנו בכל חלקי הארץ. הדרך היחידה להצליח במאבק הזה היא על ידי שהוא יהפוך לזרם המרכזי ולדגל של מפלגת השלטון. ארץ ישראל ושלמות הארץ הם לא נישה, הם עניין של כלל עם ישראל. חוק משאל עם שאני הובלתי בכנסת ה־18 הוא ההגנה הכי משמעותית למניעת מחטפים ומסירת חלקי מולדת. כך היה גם עם חוק הלאום, שהובלתי אותו כשר המקשר בין הממשלה לכנסת. זה חוק היסטורי עם משמעויות אדירות. אפשר לראות את תגובות אנשי השמאל ובפרט הרשימה המשותפת לחוק הזה, כדי להבין את העוצמה שלו. כך עם שורה של חוקים אחרים, כמו הסוף לפנסיה של עזמי בשארה שהעברתי, ושעצר מצב מטורף שבו אזרחי ישראל שילמו לטרור. גם חוק התרבות והאמנות הוא חוק חשוב, ולראיה ההתנגדות לו בשמאל. את חוק ההסדרה לא היה סיכוי להעביר בלי העבודה שעשינו כדי לדחוף אותו מתוך הליכוד".
ללוין זכויות רבות בתחום ההתיישבות בדמות חוקים שקידם, החלטות שמנע, פיתוח התיירות ביו"ש ועוד. עם זאת, רשימת ההישגים שהוא זוקף לזכות הליכוד כוללת גם חוקים שהוביל ח"כ בצלאל סמוטריץ מהבית היהודי, למשל חוק ההסדרה. כשאני שואלת אותו על כך, הוא משיב כי "גם כשהיוזמה במפלגה אחרת, זה לא יקרה בלי שזה הופך למשהו שמפלגת השלטון תומכת בו. הדרך לשמור על ההתיישבות היא מפלגת שלטון חזקה".
"רק הליכוד מסוגל להעביר חוקים בעלי משמעות דרמטית ומשני מציאות. הדרך היחידה להצליח במאבק על שלמות הארץ היא על ידי שהוא יהפוך לזרם המרכזי ולדגל של מפלגת השלטון. ארץ ישראל היא לא נישה אלא עניין של כלל עם ישראל"

מפלגת שלטון חזקה גם הובילה את ההתנתקות ב־2005.
"הליכוד הקיא מתוכו את אריק שרון שהלך לקדימה. הרוב המוחלט היה נגד. המפד"ל הייתה אז שותפה מלאה לפשרות שנעשו ומנעו את הפלת הממשלה. מגוחך להגיד שהליכוד הוא האחראי הבלעדי. ליקוי המאורות היה אז בכל מפלגות הימין".
סמוך לחצות הלילה שבין ראשון לשני, כ־12 שעות לפני שנודע על פיזור הכנסת, מונה לוין על ידי נתניהו גם לתפקיד ממלא מקום שר הקליטה, בניגוד לתחזיות או משאלות הלב על סבב תיקים נרחב בליכוד. "נתניהו מינה שר מכהן כדי לא להידרש לגייס רוב במליאה לאישור שר חדש במצב הנוכחי של הכנסת" מסביר לוין. "הסיבה שהוא מינה שר בכלל היא הפסיקה של בג"ץ שמונעת ממנו להחזיק בכל התיקים".
מדובר בתיק לא חשוב מבחינתכם?
"הבעיה היא שלא ניתן היה למנות שר קבוע בהצבעה במליאה בלי רוב מובטח, ואותו דבר גם שר חוץ".
ושר ביטחון?
"על ראש הממשלה כולם הסכימו, כי לא היו פה בעיות פרסונליות של ח"כים כאלה ואחרים שרצו את התיק לעצמם או לא רצו שאחרים יקבלו את התיק".
לוין נשמע מאוכזב כמעט על כך שהוא לא יכול להחזיק בתיק זמן רב יותר. "העלייה והקליטה זה משימה ציונית ראשונה במעלה, ואני מצטער שהמינוי שלי הוא לזמן כזה קצר. היה אפשר לעשות הרבה דברים שיגרמו לתנועת עלייה הרבה יותר משמעותית. יש דמיון לתיירות, כי גם לעולים צריך לשווק את ישראל כדי להביא אותם לפה, ולוודא שהם מקבלים פה חוויה טובה כדי להביא לכאן אנשים נוספים. לו היה לי יותר זמן במשרד, יש לי רעיונות שהייתי שמח לבצע".
לחץ משפטי
ראש הממשלה התכוון להעביר את "חוק גדעון סער", שיאפשר לנשיא להטיל את הרכבת ממשלה על יו"ר מפלגה בלבד. עם הקדמת הבחירות המשימה הזו נגנזה. אתם עדיין חוששים ממחטף?
"אני לא מקבל את הכינוי של החוק, אבל זה היה חוק נכון. בעניין הרכבת הממשלה לא יכול להיות שיהיה חוסר ודאות ומצב שבו לנשיא יש מרחב שיקול דעת, אלא דברים צריכים להיות חדים וברורים. אנחנו צריכים, ללא קשר לזהותו של הנשיא, לחוקק את החוק הזה, ואני מאוד מקווה שתוצאות הבחירות תהיינה ברורות ושלא יהיה בעניין הזה ספק, ושלא ניקלע למקום שבו אנחנו לא יודעים איך דברים יסתיימו. נוכח האתגרים הניצבים בפני המדינה ובפני ראש הממשלה ברמה האישית, צריך שיהיה מנדט ברור שאומר 'אנחנו רוצים את נתניהו כראש ממשלה'. אם נרד במספר המנדטים, יאמרו שזו ראיה לכך שהציבור אינו רוצה בנתניהו כראש ממשלה ויופעלו לחצים כבדים על הנשיא למנוע ממנו להרכיב ממשלה".
אז נדבר באמת לגופם של דברים. האם ראש ממשלה שמואשם בשחיתות יכול להמשיך בתפקידו?
"אנחנו לא יודעים אם יוגש כתב אישום, אבל אגיד בצורה חד־משמעית: יש כאן ניסיון מאוד ברור של מחנה השמאל להפעיל לחץ על גורמי אכיפת החוק וליצור אווירה ציבורית שתוציא את נתניהו מהמשחק כדי לתפוס את השלטון. התיקים האלה נמצאים במקסימום בתחום המשמעתי או האתי, ורובם עניינים שאין בהם כלום ובטח לא עניינים פליליים אמיתיים. מעבר לעובדה הברורה שלכל אדם במדינה דמוקרטית יש חזקת חפות כל עוד לא הוכח אחרת, אזרחי ישראל יודעים שנתניהו הוא לא אדם מושחת, ואם מה שמעניין אותו היה להרוויח כסף הוא היה עושה זאת בקלות ובהצלחה מחוץ לזירה הפוליטית. אזרחי ישראל רואים שראש הממשלה והממשלה הגיעו להישגים כבירים בכל התחומים, שישנם אתגרים קשים ומורכבים שאנחנו מתמודדים איתם, ושנתניהו הוא בעל הניסיון, היכולת והמעמד הבינלאומי המאפשרים לו להוביל את הדברים בצורה הטובה ביותר. אם נשאל איש שמאל ברחוב מה הבקשה היחידה שלו לפני הבחירות, הוא יענה שנתניהו לא יוכל להתמודד. זה בעיניי אומר הכול".
האם לדעתך כל חברי הליכוד יהיו מאוחדים מאחורי נתניהו בבחירות האלה?
"ודאי, אין שאלה. הוא נבחר כאשר איש לא התמודד נגדו במפלגה שיש בה יותר מ־120 אלף חברים. הוא נהנה מגיבוי מוחלט".
ובמקרה של כתב אישום?
"אין צורך לעסוק בעניינים תיאורטיים, ואין עניין לעסוק בניחושים. כלל חברי סיעת הליכוד משוכנעים שאין פה שום דבר פלילי ובוטחים במנהיגות שלו".
"יש כאן ניסיון של השמאל להפעיל לחץ על גורמי אכיפת החוק וליצור אווירה ציבורית שתוציא את נתניהו מהמשחק. התיקים האלה נמצאים במקסימום בתחום המשמעתי או האתי, ורובם עניינים שאין בהם כלום ובטח לא עניינים פליליים אמיתיים"

כמה רשימות ימין ובהן זהות יהודית, עוצמה לישראל ויחד עלולות להשאיר מנדטים חשובים לימין בחוץ. האם אתם חוששים מתרחיש בחירות 92', כאשר גוש הימין כולו ספג נזק משמעותי כתוצאה מהפיצול?
"ודאי. אני חושב שהפיצול הזה של מפלגות קטנות בימין הוא מעשה לא אחראי. אני מבין את הרצון של אנשים להביא לידי ביטוי את האג'נדה שלהם בצורה חדה וברורה, אבל אנחנו משלמים מחיר פעמיים: האחד כשאנחנו מאבדים קולות משמעותיים, בפעם הקודמת איבדנו שלושה מנדטים, ופעם נוספת כאשר המפלגות שנכנסות לכנסת מייצרות אג'נדה נפרדת, כמו שקרה לנו עם ישראל ביתנו ונשארנו עם 61 אצבעות. היו 70 מנדטים של נבחרי ימין, ובתקופה האחרונה היו לנו רק 61 אצבעות. אני קורא למפלגות שאינן בטוחות ביכולתן לעבור את אחוז החסימה – או שיגלו אחריות ולא יתמודדו, או שימצאו את הדרך לייצר איחודים שיבטיחו את הדרך שלהם להיבחר. ואני קורא לציבור לא לבזבז את הקולות שלו ולהצביע למפלגת ימין גדולה".
רבים מאלה שהצביעו לליכוד בבחירות האחרונות קיבלו ח"כים שאינם מייצגים את ערכיהם. אז למה לא לבחור במפלגות קטנות שברור למי מצביעים בהן?
"אנחנו מייצגים שדרה רחבה מאוד בציבור, ואנשים שמגיעים מרקעים ומקומות שונים. כשמסתכלים על ח"כים שייצגו את הליכוד בשלוש הקדנציות האחרונות, רובם המוחלט היו אנשים מצוינים. נדיר שיש ח"כ בליכוד שפועל באופן שיטתי נגד מדיניות הממשלה".
בני בגין? אורן חזן?
"ודאי לא הם אלה שגרמו להפלת הממשלה. על מתפקדי הליכוד מוטלת האחריות לבחור רשימה מגוונת ומייצגת, שתכלול אנשים שיש להם אחריות ומחויבות לממשלת הימין".
שינוי שיטתי ומעמיק
נוכח סקרי המנדטים האחרונים נראה כי הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ אינו מאיים רק על מפלגות השמאל־מרכז הקיימות אלא גם על הליכוד. "מוקדם לנתח כיצד תתפתח מערכת הבחירות הזו", סבור לוין. "אני בטוח שיקרו פה עוד דברים בלתי צפויים. המפלגה שמקים בני גנץ היא תופעה מאוד בעייתית. אני רחוק מעמדותיה של מרצ, אבל אני מעריך אנשים שכשאתה בוחר בהם ברור מה אתה מקבל. לצערי זה לא המצב עם מפלגות אווירה שקמות ערב בחירות ומנסות להציג עצמן כמשהו שקורץ לימין, וברגע האמת כשנצטרך להרכיב ממשלה הן ינסו להרכיב ממשלת שמאל או יפריעו לנו לממש דברים. די לראות מה שעשתה כולנו בקדנציה הזו כבר בהסכמים הקואליציוניים, כשסיכלה את היכולת שלנו לשנות את מערכת המשפט. מי שמצביע ימין שיצביע ימין, ולא ייקח סיכונים ויכניס אנשים שהדעות שלהם נמצאות לפעמים בשמאל או בשמאל הרדיקלי, כפי שקרה עם מפלגת קדימה".
אחד המאבקים המובהקים שמנהל לוין מאז היבחרו לכנסת הוא נגד כרסום המערכת המשפטית במעמדה של הרשות המחוקקת. לדבריו הוא ניסה לכלול את הנושא בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו ב־2015. הפעם הוא מתכוון להילחם ביתר שאת על הדרישה לחולל שינויים עמוקים במערכת המשפט. "אנחנו חייבים לשנות את כל שיטת בחירת השופטים. למשל בחירת נשיא העליון בכנסת ולא על ידי שיטת הסניוריטי, ולהפחית באופן ניכר את השפעת השופטים על תהליכי הבחירה של מפכ"ל או ראש רשות המיסים. במקום זה יש ליצור מנגנון של שימוע פומבי בוועדות הכנסת לכלל המינויים. בנוסף צריך להגביל את זכות העמידה, המנוצלת לרעה על ידי ארגוני שמאל קיצוני, ולקבוע קו תיחום ברור בין הרשויות כדי שהפלישה של בית המשפט לכנסת תסתיים".
לוין ממשיך: "צריך להעביר חוק יסוד חקיקה, ולא במתכונת של הבית היהודי שהייתה מותירה את הכוח בידי מערכת המשפט, אלא חוק שיקבע לא רק את האפשרות להתגבר על ביטול חוק, אלא שלא ניתן לבטל חוקים כל עוד בית המשפט אינו פלורליסטי יותר. עוד יש לקבוע שכל חוק יסוד שלא עבר ברוב של 61 ח"כים, כמו חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, יהיה חייב לעבור תהליך אשרור או תיקון. כך נבטל את המחטף שנעשה על ידי בית המשפט העליון, שעל בסיס חוק יסוד כבוד האדם וחירותו שהתקבל ברוב של 32 ח"כים בלבד, הוא שם עצמו מעל הכנסת ומבטל חוקים".

אתה לא רוצה מערכת בקרה על הכנסת? לא לנצח תהיו בשלטון.
"אני לא יכול שלא לחייך במרירות כשאני שומע את הטענה הזו, ואני נזכר בגירוש מגוש קטיף וצפון השומרון, שבוצע בניגוד לערכים שבית המשפט מדבר עליהם גבוהה גבוהה. אנחנו זוכרים מה היה בבית המשפט העליון. למעט שופט אחד, ההרכב דרס את זכויות המגורשים. כל הדברים הנאמרים על זכויות אדם הם רק כסות לקידום אג'נדות שמאל רדיקלי. כאשר מדובר בבני אדם השייכים להתיישבות, הפסיקות הן אחרות. השינוי בהרכב השופטים הוא חיוני, כי הוא משפיע על האופן שבו הערכים שלהם באים לידי ביטוי בבית המשפט".
אז אתה רואה בחיוב את המהלכים שעשתה שרת המשפטים איילת שקד?
"לשרת המשפטים הישגים חשובים ואני מעריך את עבודתה, אבל לצד זה אני חולק עליה בשני עניינים מהותיים. האחד הוא שלשיטתי מערכת המשפט זקוקה לשינוי שיטתי עמוק ולא למינויים נקודתיים. הראיה היא שאף שמונו מספר שופטים שלא ראינו בביהמ"ש העליון בעבר, המגמה הכלכלית היא של הידרדרות נמשכת".
לוין שולף דוגמאות: "ביהמ"ש סיכל את מדיניות גירוש המסתננים מהארץ, תוך התעלמות משורת ערכי יסוד של היותה של ישראל מדינה יהודית, ובהתעלמות מזכות התושבים לחיות ברווחה. ביהמ"ש העליון ביטל לראשונה ובאופן חסר תקדים חוק בשל הטענה לכשלים פרוצדורליים (חוק מס דירה שלישית; שא"כ), ופתח בכך פתח רחב לסיכול הליכי חקיקה בכנסת. הוא לא דחה את העתירות נגד חוק הלאום, ויצר תקדים עולמי שלפיו הוא קובע מה יכול להיות בחוקה ומה לא".
הטעות השנייה שעשתה שקד לדבריו היא באי־מניעת מינויה של אסתר חיות לנשיאת בית משפט העליון. "נעשתה שגיאה גדולה במינוי נשיאת העליון בשיטת הסניוריטי. זו הייתה הזדמנות היסטורית לעצור ולמנוע את המצב הבלתי נסבל שמשפיע השפעה ישירה על כל מערכת המשפט. חובה שיובאו שני מועמדים לוועדה. העובדה שבה מי שעומד בראש המערכת נבחר בשיטה הפסולה הזו, מקרינה על המערכת כולה".
אחרי הביקורת הנוקבת, לוין בוחר לסיים את דבריו בשבחים לשקד. "יש לי הערכה גדולה למה שאיילת עשתה. היא הביאה גישה אחרת לחלוטין והתעמתה עם המערכת המשפטית כפי שאף שר לפניה לא עשה, אבל יש לי ביקורת על התפיסה היסודית".

אתה גם שואף להחליף אותה בממשלה הבאה.
"בנאום הבכורה שלי בכנסת דיברתי על הצורך לעשות את השינויים האלה במערכת המשפט. ניגש אליי אריק בנדר (הכתב הפרלמנטרי של 'מעריב'; שא"כ), מהכתבים המנוסים והוותיקים בכנסת, והוא אמר לי שאני חייב לבחור נושאים אחרים לעסוק בהם כי זה לא מעניין אף אחד. אני חושב ששנים של מאבק נחוש הביאו את הנושא הזה לקדמת הבמה, ונדרש אומץ לב לא להסתפק בתיקונים קטנים ולהתמודד מול נשיאת העליון. אני מקווה ורוצה לעמוד בראש משרד המשפטים כדי להוביל את המהלכים האלה, ואם אין לי גיבוי לעשות את זה אין לי עניין בתפקיד".
אתה האדם הכי קרוב לראש הממשלה היום, ביקשת את זה ממנו?
"מוקדם מדי לבקש. צריך לנצח בבחירות, להרכיב ממשלה ולראות איזה תיקים יישארו בידי הליכוד, ורק אז ניתן יהיה לדון בזה. אני מקווה לקבל אמון רחב בבחירות המקדימות, שיַראה שהציבור רוצה לראות אותי מוביל ומבצע את השינויים החשובים האלה".
להתנחל ברגליים
בארבע שנותיו כשר התיירות רשם לוין הישגים רבים בהעלאת מספר המבקרים בישראל, בהגדלת הטיסות הנכנסות ובפיתוח התיירות ביו"ש. "ביקשתי לקבל את תיק התיירות כי הייתי משוכנע שאפשר לעשות שינוי עצום בענף הזה. כל מיליון תיירים מכניסים מיליארד וחצי שקלים למשק, וזה מכשיר הסברה מהמרכזיים שיש לנו. כל תייר הופך לשגריר שלנו בחו"ל. השקעתי מאמץ ומשאבים בעידוד התיירות ביו"ש מתוך הבנה שזה תורם כלכלית לאוכלוסייה, אך מעל הכול זה גורם לאנשים להבין את האמת על המקום וחשיבותו ההיסטורית.

"לראשונה אישרנו פרויקטים של תשתיות לתיירות ביו"ש בהיקף של למעלה מ־60 מיליון שקלים. עשינו קמפיינים כדי למשוך תיירים לשם בהיקפים שלא היו כמותם, וגולת הכותרת היא שלאחר הרבה מאוד שנים הצלחתי להעביר החלטת ממשלה שקובעת כי ביו"ש יינתנו מענקים להקמת בתי מלון באופן שווה למה שקורה בשאר חלקי הארץ. המהלך הזה הביא לכניסה של עשרה יזמים שונים, שמקדמים פרויקטים בכל האזור. זו פריצת דרך בהבאת אנשים שיכירו את האזור ויטיילו בו. אנחנו גם רואים גידול חד במספר התיירנים העוסקים בנושא ביו"ש. שורה של אתרי תיירות זכו למאות אלפי מבקרים בשנה האחרונה, ואני בעיקר גאה בתנועה גדולה של תיירות חוץ שהגיעה למקומות האלה".
בהתייחסו לכלל התיירות לישראל אומר לוין: "עשינו שינוי בתפיסה הכוללת של ישראל כיעד תיירותי. אנחנו משווקים את ישראל כמקום שמח שטוב להיות בו, עם מזג אוויר מצוין וטבע, לצד ביקור בארץ התנ"ך עם כל המשמעויות שלה. אנחנו מסיימים את 2018 עם ארבעה מיליון תיירים, כאשר לפני שנתיים היו פה רק 2.9 מיליון. זה מוכיח את הפוטנציאל הענק שיש לענף הזה".
קשה לעצור את לוין כשהוא מונה את הישגי משרדו: "אחרי שנים ארוכות שבהן תשתיות התיירות הוזנחו, אנחנו בעיצומו של שינוי בתחום הזה. מי שמגיע לאזור דרום ים המלח יראה חופים הפתוחים לכלל הציבור, וגם חוף מיוחד המיועד לציבור הדתי ברמה הכי גבוהה שיכולה להיות. נפתח שם קניון חדש עם שבילי אופניים. אישרתי בממשלה ותקצבתי את פרויקט הרכבל לכותל, שיצא מתחנת הרכבת הישנה דרך חניון גבעתי, ויאפשר להגיע לכותל בלי לעלות במדרגות וייתן חוויה מדהימה. אם הכול ילך כשורה, נוכל לחנוך את הרכבל בעוד שנתיים. פרויקט גדול נוסף שהעברתי ושיצא לדרך בהחלטת ממשלה, הוא פרויקט שביל ישראל שעד היום היה רק חלק מישראל ועכשיו צפוי להקיף את כל ישראל – רמת הגולן, בקעת הירדן וצפון ים המלח. השביל ישקף לראשונה את כל חלקי ארץ ישראל שאנחנו זוכים להחזיק בהם".
לסיום, מה אתה מאחל לעצמך לכנסת הבאה?
"אני מאחל לעצמי לשבת במליאה ולזכות ללחוץ על הכפתור שמאשר את החלת הריבונות ביהודה ושומרון. אני מאמין ומשוכנע שנגיע לזה".