ד"ר מטאנס שחאדה מסתמן כמי שיעמוד בראש מפלגת בל"ד. הוא שימש לאחרונה כמזכ"ל המפלגה ובין היתר כחוקר בארגון הערבי מדה אל-כרמל, ונחשב לאחד החוקרים הבולטים של החברה הערבית, בעיקר בתחומי הכלכלה ודפוסי ההצבעה של המגזר הערבי בבחירות.
עם פרישתם של חברי הכנסת ג'מאל זחאלקה וחנין זועבי וכניסתו של באסל גטאס לכלא, מפלגת בל"ד צפויה לעבור שינוי משמעותי בדמויות שייכנסו לכנסת הבאה. זחאלקה, זועבי וגטאס קידמו קו לאומני ולעומתי בכנסת האחרונה. האידיאולוגיה הזו ככל הנראה תישאר, מצע בל"ד לא משתנה, אך סגנון האישים שייכנסו לכנסת ישפיע על אופייה והתנהלותה. גורם ברשימה המשותפת אומר למקור ראשון כי "שאחדה איננו כמו זחאלקה וזועבי. הוא מתון ומחושב הרבה יותר ולא שולף מהמותן. לא תראו אותו על המרמרה".

עם זאת, בשיחה עם מקור ראשון, ד"ר שחאדה אומר כי מצע בל"ד נשאר אותו דבר ויישאר אותו דבר: "המצע של בל"ד הוא מה שמאחד את כולנו". אחד האירועים שיזם שחאדה במפלגת בל"ד היה אירוע לזכרו של גמאל עבד אל-נאצר, נשיא מצרים שהוביל את מצרים לתבוסה מול ישראל ב-67. באותו אירוע אמר שחאדה כי בל"ד "נמנית על הזרם הלאומי הנרדף וגם הזרם הנאצריסטי היה נרדף, בין אם זה ממדינות ערב או מהציונות כי הוא מאיים על התפיסות הללו ועל הציונות".
שחאדה היה מחוקרי מדה אל-כרמל מכון מחקר שגרר לא מעט ביקורת על פועלו האנטי ישראלי. בין היתר מכון זה היה ממייסדי "הצהרת חיפה" אשר קראה לשנות את אופייה של מדינת ישראל ממדינה יהודית למדינת כל אזרחיה. באותה הצהרה נטען כי ישראל "מנצלת" את השואה על חשבון הפלסטינים. אחת מחוקרות מכון מדה אל כרמל היא הפרופ' נאדירה שלהוב קבורקיאן. בתחילת השבוע פורסם באתר מקור ראשון כי בכוונת שלהוב קבורקיאן להעביר הרצאה בהולנד אודות השימוש שמדינת ישראל עושה בילדים פלסטינים ממזרח ירושלים על מנת למכור נשק וטכנולוגיות לתעשיות הביטחוניות בעולם.


לפני מספר שבועות העלה ד"ר שחאדה לרשת תמונה שלו מחובק עם סמיר סרסאווי, מחבל ערבי ישראלי שהשתחרר לאחרונה מהכלא לאחר שביצע עונש של 30 שנות מאסר בגין זריקת רימונים על אוכלוסייה אזרחית בחיפה ב-1988.
לאחר שהשתחרר, סרסאווי זכה לחגיגות רבות לכבודו גם בכפרו איבטין שבצפון הארץ וגם בשטחי הרשות הפלסטינית. כמו כן, הוא קיבל תעודות הוקרה מהרשות הפלסטינית וגם ההנהגה הערבית בישראל ביקרה אותו בביתו. בין העולים לרגל, לכבד את מי שהורשע בפעילות טרור, היה ד"ר שחאדה. בשיחה עם מקור ראשון אומר שחאדה שהוא לא רואה בעיה מוסרית בלבקר את סרסוואי אותו הוא מכנה "אסיר פוליטי".
"זה היה ביקור של ועדת המעקב ואני חבר בהנהגה הזו", אומר שחאדה, "אנחנו מבקרים את כל האסירים הפוליטיים והביטחוניים לאחר שחרורם. זה נוהג של וועדת המעקב. כל אסיר שמשתחרר אנחנו מבקרים אותו".