לאחר חשיפה ונטרול של מנהרה נוספת, שישית במספר, שכרה ארגון חיזבאללה לתוך אדמת ישראל, הכריז השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו על סיומו הקרב של מבצע מגן צפוני. הפעם הייתה זו מנהרה ברוחב של מטר ובגובה שני מטרים. היא השתרכה לאורך 800 מטרים לתוככי ישראל, ונחפרה בעומק של יותר מ־50 מטרים מתחת לפני האדמה. כמו קודמותיה שנחשפו, היא הייתה מצוידת במערכות חשמל ואוורור.
מבצע חיסול המנהרות חשף את ערוותם של חיזבאללה ושל העומד בראשו חסן נסראללה, והסב לארגון השיעי נזק אסטרטגי. באופן חריג, דיוקנו של מזכ"ל הארגון חובב התקשורת נעדר מהמסכים מאז תחילת המבצע. ההיעדרות עוררה תמיהה, וניתנו לה פרשנויות שונות. אחת מהן הייתה שהארגון שומר על שתיקה לקראת תגובה כואבת מבחינת ישראל. בימים האחרונים קיבלה שתיקתו של חסן נסראללה פרשנות אחרת: מצבו הרפואי מידרדר.

את חרושת השמועות והדיווחים על אודות מצבו של נסראללה מוביל העיתונאי הלבנוני ג'רי מאהר. לפי הדיווח שלו, מזכ"ל ארגון חיזבאללה חולה בסרטן במשך שנים, ולאחרונה עבר אירוע לבבי וחווה הידרדרות רפואית קשה, שאילצה אותו להתאשפז באחד מבתי החולים בביירות. מאוחר יותר פרסם מאהר כי הייתה מחשבה להעביר את נסראללה לבית חולים בסוריה כדי שיטופל בידי רופאים רוסים, אבל בארגון חיזבאללה התעקשו שלא לאפשר את הוצאתו מלבנון. בעקבות זאת שלחה איראן, כך לפי מאהר, שלושה רופאים מומחים לבירת לבנון, כדי שיפקחו מקרוב על מצבו של מנהיג חיזבאללה ועל הטיפול בו.
מאהר, המתגורר כיום באירופה ונחשב למתנגד מובהק של חיזבאללה, מספר על מתיחות בצמרת חיזבאללה בעקבות הידיעות על מצבו הרפואי של נסראללה, ועל מהלכים שמבצעת איראן כדי להיערך ליום שאחרי. על פי מאהר, בכיר איראני רם־דרג הגיע לביירות ונפגש בחשאי במשך שעות ארוכות עם בכירים בחיזבאללה. בין היתר הוא העביר להם מסר מטהרן שלפיו הארגון ופעילותו אינם תלויים באדם מסוים, גם לא בנסראללה הכריזמטי.
חסין אמיר עבדאלהיאן, היועץ המיוחד לענייני חוץ של ראש מועצת השורא האיראנית, הכחיש את הדיווחים שלפיהם נסראללה לקה בדום לב. בדף הטוויטר שלו כתב היועץ כי החדשות בתקשורת הישראלית הן במסגרת השקרים של השנה החדשה. "היום שבו

נסראללה יגיע למסגד אל־אקצה ויחגוג עם הפלסטינים את טיהורו מהציונים, קרוב", הבטיח.
טהרן לא הסתפקה בהכחשה הזו. רשת אל־עלאם האיראנית פרסמה ביום שלישי קלטת שמע של נסראללה, חדשה כביכול, שבה הוא מכחיש את הדיווחים על מצבו הרפואי. "לפעמים מדברים על מוות והורגים מישהו, לפעמים ממציאים לו התקף לב, לפעמים שבץ, לפעמים סרטן… אני רוצה להדגיש בפני כולם שלא יקשיבו לכל הדברים האלה שאין להם שחר", אמר נסראללה. "זה חלק ממלחמת שמועות, מלחמה פסיכולוגית, בניסיון להדאיג ולפגוע במורל של כל מי שמקשיב. אני מדגיש כי החיים בידי האל, אבל בכל מה שקשור למצבי הבריאותי – איני סובל משום בעיה רפואית ולא משום דבר. אני לא נוטל שום תרופה, לכן, בואו נוריד את הנושא הזה מהשולחן". האיראנים טענו כאמור כי מדובר בקלטת עדכנית, אך ככל הנראה לא כך הדבר.
הספדים מוקדמים
זו לא הפעם הראשונה שמזכ"ל חיזבאללה נעלם בפתאומיות. ב־2013 דווח על מבצע סודי שבמסגרתו הועבר נסראללה לטיפול רפואי באיראן עקב סרטן. באתר הלבנוני Sawt Beirut International, הנחשב מתנגד לחיזבאללה, פורסם אז כי נסראללה הועבר במטוס איראני לבית חולים בטהרן כדי לקבל טיפולים כימותרפיים בשל החמרה במצבו.
בעקבות הדיווח על מחלת הסרטן של נסראללה הופצו בדפי טוויטר שונים ידיעות על כך שמנהיג חיזבאללה כבר מת. המצייצים אף הציגו תמונת מסך משידורי רשת אל־מנאר השייכת לחיזבאללה, ובה הודעה על מות המזכ"ל. מתחת לתמונה נכתב כי דקות ספורות אחרי שהופיעה ההודעה היא הוסרה מן המסך, עובדה שלדברי המפרסמים מוכיחה שבחיזבאללה מנסים להסתיר את האמת על מות מנהיגם. שש שנים חלפו מאז אותן שמועות, ונסראללה הוכיח שיש להתייחס בזהירות לדיווחים מוקדמים על מותו.
"במזרח התיכון יש יותר מדי מנהיגים שהספידו אותם בטרם עת, והם עודם מהלכים ופעילים בשטח, צריך להיזהר מהספדים מוקדמים מדי", אומר ד"ר שאול שי, מנהל המחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה. שי מזכיר כי מאז הקמת ארגון חיזבאללה בשנת 1982, המזכיר הכללי שלו התחלף רק פעם אחת, בשנת 1992. זה קרה בעקבות נסיבות שיזמה ישראל, קרי חיסול מזכ"ל חיזבאללה הראשון עבאס מוסאווי.
לדברי שי, "עדיין מוקדם להעריך מה שיתרחש ביום שאחרי נסראללה, אבל הטבע הוכיח לנו כי שעתו של כל אדם מגיעה בסופו של דבר, ולכן אני מעריך שכאשר יבוא יומו של המזכ"ל יתקיים הליך תקין להחלפתו. אנחנו מדברים על ארגון מסודר עם מוסדות ברורים, ובראשם מועצת השורא. זו תתכנס ותחליט על מועמד מטעמה, כאשר לאיראנים תהיה בוודאי השפעה משמעותית מאוד לגבי דמותו של המזכ"ל הבא, בעיקר בגלל העובדה שהם הקימו את חיזבאללה, מממנים את הארגון ומאמנים אותו. קשה לומר אם מחליפו של נסראללה יהיה שונה בדפוסי הפעולה שלו, אבל עדיין מדובר כאמור בשאלה תיאורטית".
ד"ר שאול שי: "נסראללה לא יכול להודות שחיזבאללה חפר את המנהרות, שכן אז הוא ישחק לידיה של ישראל. להכחיש הוא גם לא יכול. לכן הוא שותק"

חסר תחליף
בארגון חיזבאללה ובעדה השיעית לא עוסקים בשלב זה בשאלת המחליף של נסראללה. אחת הסיבות לכך היא שבשנים האחרונות בכירים בארגון שטענו לכתר חוסלו. על פי דיווחים שפורסמו במקורות זרים, ישראל היא שביצעה את החיסולים.
עבאס מוסאווי, ששימש כאמור המזכ"ל הראשון של חיזבאללה, חוסל בשנת 1992 במבצע "שעת לילה", שבמהלכו, כך דווח בעולם, תקפו מסוקי צה"ל את שיירתו. בשנת 2008 ערכה ישראל, על פי מקורות זרים, מבצע הרואי נוסף שבו חוסל עימאד מורנייה. האיש החזק ביותר בחיזבאללה והמוח שעמד מאחורי שורה ארוכה של פיגועי ראווה רצחניים, הצליח להתל בישראל במשך שנים רבות תוך שהוא מחליף זהויות, פרצופים ומקומות מסתור. בפעילות מודיעינית מאומצת הוא אותר בכפר סוסה בדמשק. אנשי מוסד הטמינו מטען נפץ בתוך כרית הראש של ג'יפ הפאג'רו שלו, וכאשר הוא נכנס לרכב המטען הופעל.
עיתון הסאנדיי טיימס הלונדוני ייחס למוסד הישראלי שישה חיסולים שונים שבוצעו בסוריה בשנים 2002־2006. דיווח זה הגביר את פחדם של בכירי חיזבאללה, ועורר חשש מפני חדירת חפרפרות לתוכו. עצבנות זו התגלתה כמוצדקת: ב־2013 נרשם חיסול נוסף של בכיר חיזבאללה שסומן כמנהיג פוטנציאלי – חסן אלקיס, ששימש מפקד בכיר והאחראי על הרכש הצבאי בארגון. הוא חוסל סמוך לביתו בידי מתנקשים אלמונים, והאצבע המאשימה הופנתה באופן אוטומטי לעבר המוסד הישראלי. בתחקיר שערך חיזבאללה נחשף כי 12 סוכני מוסד שונים לקחו חלק בחיסול שבוצע בחניית ביתו של אלקיס. שניים מהם נכנסו לתוך המכונית וירו בו כדור בראש. בחיזבאללה נמנעו מפרסום התחקיר במלואו, ובהמשך הועלתה השערה כי אלקיס חוסל למעשה בידי גורמים בחיזבאללה מכיוון שנחשד כסוכן ישראלי.
חיסול נוסף של בכיר בחיזבאללה בוצע בשנת 2016. הפעם היה זה מוסטפא בדר א־דין, שהיה אחראי על פעולות החוץ של גוף הטרור השיעי. גם במקרה זה היו הדעות חלוקות לגבי העומדים מאחורי החיסול – המוסד הישראלי או חיסול פנים־ארגוני.
שרשרת החיסולים בצמרת חיזבאללה הותירה בודדים שיכולים להחליף את נסראללה. השם המרכזי שנמצא כעת על הכוונת הוא האשים ספי א־דין. א־דין משמש ראש הוועד המבצע של חיזבאללה, ונחשב נצר לאליטה של הארגון. הוא הוזכר כמחליף עתידי של נסראללה כבר בתקופת מלחמת לבנון השנייה, בעקבות איומיה של ישראל אז לחסל את מזכ"ל חיזבאללה. כלי תקשורת באיראן דיווחו אז על ההחלטה שהתקבלה בשיתוף עם הנהגת חיזבאללה, וציינו כי בחירת מחליף להנהגת הארגון השיעי נועדה להעביר מסר שחיסול מנהיג אחד לא יפסיק את הלוחמה נגד ישראל.
אחיו של האשים, אחמד, היה ממפקדי חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה, וכיום מפקד על גזרת דרום לבנון. הוא הנהיג את השינוי הצבאי שהתחולל בארגון לאחר המלחמה, ואת המעבר שלו מאסטרטגיית "שמורות הטבע" להתבססות בכפרים הסמוכים לגבול הישראלי. אחמד ספי א־דין היה שותף בוודאי ל"תוכנית כיבוש הגליל" באמצעות מנהרות החדירה שחשפה ישראל.
"האשים ספי א־דין הוא חבר בכיר בארגון ובמועצת השורא, אבל אין לו אישיות כריזמטית כמו מזכ"ל חיזבאללה הראשון עבאס מוסאווי או כמו המזכ"ל הנוכחי חסן נסראללה", אומר יוסי מנשרוף, חוקר איראן ומיליציות שיעיות במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון ומרצה באוניברסיטת חיפה למזרח תיכון ואסלאם. "בגלל העובדה הזו, חיזבאללה ואיראן רואים חשיבות עליונה בשמירת נסראללה בחיים. הם רואים בו מנהיג בלתי מעורער, ומאז עלייתו לתפקיד ב־1992 לא התקיימו בחירות למשרת מזכ"ל חיזבאללה. לרשימת הגורמים המעוניינים במותו של נסראללה, שבראשם עומדת ישראל, הצטרפו מאז המלחמה בסוריה גם הארגונים ג'בהאת אל־נוסרה ודאעש, ולכן הצורך להגן על נסראללה קיבל משנה תוקף".
מנשרוף מתכוון לעובדה שהצטרפות חיזבאללה למלחמה בסוריה גררה ביקורת נוקבת נגד נסראללה, בעיקר בתוך העדה השיעית שממנה חיזבאללה מגייס לוחמים. הארגון הלבנוני איבד אלפי לוחמים במדינה המדממת השכנה, וככל שארונות הקבורה זרמו ללבנון כך הביקורת גברה. "ההצטרפות של חיזבאללה למלחמה בסוריה נכפתה על נסראללה. הוא נאלץ לקבל פקודה מהאיראנים", אומר מנשרוף. "המצב המורכב אילץ את נסראללה לשקר לא אחת באשר למתרחש בסוריה, גם כלפי ישראל אבל גם כלפי העדה השיעית בלבנון שאותה מייצג חיזבאללה".
"חיזבאללה ואיראן רואים חשיבות עליונה בשמירת נסראללה בחיים בגלל הכריזמטיות שלו. הצורך בהגנה עליו התגבר בשל העובדה שג'בהאת אל־נוסרה ודאעש מעוניינים במותו"

שתיקה לא אופיינית
המתיחות בעדה השיעית והחשש מפני אויבים המבקשים לחסלו, יצרו אצל נסראללה פוביה תמידית. הוא בוחר את האנשים שנמצאים סביבו באופן אישי. מערך האבטחה שלו מורכב ממקורבים בלבד, ובראשם הוצב חתנו. המאבטחים הם מעריצים אישיים ואדוקים שלו, הרואים בו מנהיג יחיד מסוגו ללא עוררין.
"חיזבאללה יתקשה למצוא מחליף ראוי לנסראללה כאשר ילך מהעולם", אומר מנשרוף. עם זאת, גם הוא מבקש להתייחס לדיווחים הנוכחיים על מצבו הרפואי של המזכ"ל בעירבון מוגבל. "העיתונאי ג'רי מאהר, שדיווח על הסרטן שנסראללה סובל ממנו ועל התקף הלב שאילץ אותו להתאשפז, ידוע כבעל מוטיבציה לדווח נגד חיזבאללה ולסבך את הארגון, כך שקשה להגדירו כמקור מהימן. היו לו בעבר נפילות, בין השאר כשדיווח על נפילת חייל ישראלי בשבי חיזבאללה בשנת 2009, דיווח שהתברר כמוטעה. יכול להיות שהשהות המתמשכת של נסראללה בחיי המסתור גרמה לו לבעיות רפואיות, אבל ככל הידוע אין הצלבת מידע באשר לסרטן או להידרדרות במצבו הרפואי".
ובכל זאת, מאז חשיפת המנהרה הראשונה ותחילת מבצע מגן צפוני, חלפו חודש וחצי של שתיקה רועמת מצד נסראללה, שתיקה שממש לא אופיינית לו. "ייתכן שהוא באמת לא בקו הבריאות, אבל יש תיאוריה חלופית פשוטה יותר. בנסיבות הנוכחיות, כל תגובה שנסראללה יספק תוביל להשפעה שלילית. לכן הוא פשוט שותק", מעריך ד"ר שי. "אם הוא ייצא בהודעה שהטענות הישראליות על המנהרות נכונות, אזי הוא ישחק לידינו. הצהרה כזאת תהווה טריגר למערכות הבינלאומיות לגנות את חיזבאללה ולהוסיף אותו לרשימת ארגוני הטרור. בנוסף, אם יודה באשמה הוא יחזק את המקטרגים מבית, בלבנון, נגד חיזבאללה, וגם זה לא פועל לטובתו. מנגד, גם להכחיש את הקשר של חיזבאללה למנהרות הללו הוא לא יכול, במיוחד אחרי ההוכחות שישראל הציגה בפני העולם ויוניפי"ל. הכחשה כזו תהווה פגיעה קשה באמינות חיזבאללה והעומד בראשה".

גם נזאר עבד אל־קאדר, פרשן צבאי לבנוני, סבור כי המבוכה של נסראללה היא הגורם העיקרי לשתיקתו. בריאיון שהעניק לרשת החדשות סקיי ניוז בערבית אמר אל־קאדר כי "מחובתו של ארגון חיזבאללה להשתיק את האירוע ולהגן על עצמו, כי מדובר בהפרה ברורה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701, שקבעה כי יש להרחיק אנשי צבא או אנשי חיזבאללה מהגבול. כמו כן, המנהרות שישראל חשפה פוגעות בעם הלבנוני ובקשרים בין מדינתו עם ארגונים בינלאומיים, המזרימים ללבנון מיליוני דולרים שחלקם מגיע לחיזבאללה".
הפרשן הלבנוני מסביר כי שתיקתו של הארגון השיעי נועדה להרוויח זמן כדי למצוא חלופה לאבדה הטקטית והאסטרטגית שספג. "דרך שש המנהרות שישראל חשפה, חיזבאללה ביקש להכניס לישראל שישה גדודים לפחות, אלף חיילים, כדי לגרום למוות בישראל. חיזבאללה השקיע הרבה מאוד כסף, כוח אדם וזמן בבניית פרויקט המנהרות. העומק והמרחק שלהן הם תוצאה של ארבע שנות חפירה רצופות. זה אובדן גדול מאוד מבחינת חיזבאללה, ולכן השקט הזה הוא שקט של מבוכה".
אולם ד"ר שאול שי מבקש לציין שבסופו של דבר, הארגון הלבנוני יכול לרשום לעצמו ניצחון גדול ברמה האזורית. "חשיפת המנהרות היא אכן מכה קשה, אבל באופן כללי חיזבאללה ניהל מלחמה בסוריה ויצא כשידו על העליונה. כאשר אתה מנצח, באופן טבעי הביקורת כלפיך מתעמעמת. לכן חיזבאללה מנסים עכשיו להאדיר את הניצחון הזה ככל יכולתם. הארגון השיעי חושב על העתיד, ולכן חשוב לו לשמר את הקשר עם העדה השיעית שממנה הוא שואב את כוחו ואת לוחמיו ומפקדיו העתידיים. בכל מקרה, כל החלטה של חיזבאללה, כולל מינוי מחליף לנסראללה, תעבור דרך האיראנים".