ארגון המדענים הישראלים בחו"ל (Science Abroad) קיים השבוע סדנת חשיפה לתעשיית הפארמה והביוטק בישראל. הסדנה, בחסות חברת 'טבע' ובשיתוף פעולה עם המרכז לקליטה במדע והאגף ליזמות עסקית במשרד העלייה והקליטה, נבנתה במיוחד עבור חוקרים המעוניינים להרחיב אופקים ולהיחשף לאפשרויות התעסוקה בתעשייה, ליצור קשרים ולהתחיל בתכנון השלב הבא בקריירה.
ארגון המדענים הישראלים בחו"ל, Science Abroad, הנו ארגון ללא כוונות רווח הפועל יותר מעשור לשמירת קשר עם חוקרים ישראלים בעולם ופועל להשבת ה'מוחות' לישראל.

הארגון מהווה קהילה בינלאומית עבור יותר מ-2,800 חוקרים ישראלים ברחבי העולם, מעניק כלים וקשרים ופותח דלתות למדענים ישראלים המבקשים לשוב לישראל על מנת שיביאו עימם את הידע, הכישרון, הניסיון והקשרים שצברו לאקדמיה ולתעשייה כמנוע צמיחה לישראל.
מנכ"לית הארגון, מוניקה לב כהן, מספרת כי "מתוך הבנה כמה ההון האנושי נחוץ בישראל למינוף התעשייה, ערכנו מחקר מקיף יחד עם עמותת נובה במימון משרד העלייה והקליטה, ממנו עלו החסמים שיש היום למדענים בחזרתם לישראל, כאשר עיקר הבעיה היא שמחד אין מספיק משרות באקדמיה ומאידך אין למדענים את הניסיון והידע הנדרש היום למחקר יישומי בתעשייה.
"מסיבה זו חברנו לחברת 'טבע' ולחברות נוספות לקיום סדנה ייחודית במסגרתה הוזמנו לישראל חוקרים ישראלים מובילים מרחבי העולם, שהגיעו לישראל, להכיר את התעשייה ולייצר נטוורקינג עם התעשייה וייצרת והיכרות התהליכים שקורים בתעשייה".
לב כהן מוסיפה כי "מן המחקר אנו למדים כי מצד אחד נגרם נזק כלכלי לישראל בגין כל מדען שאינו חוזר לישראל. על פי אומדני העמותה, כ-100 חברי ארגון "סיינס אברוד" חוזרים בשנה, כך שבחמש השנים הקרובות צפויה תועלת כלכלית של כ-914 מיליון שקלים למדינת ישראל".


המסלול של קריירה אקדמית בישראל, בדומה למדינות רבות בעולם, מעודד יציאה לפוסט-דוקטורט באוניברסיטה בחו"ל, כדי לרכוש כלים, ידע וקשרים בינלאומיים. אלפי ישראלים בעלי דוקטורט מתגוררים בחו"ל בכל רגע נתון ונראה כי מאזן היציאה מן הארץ הוא שלילי – רבים יוצאים במחשבה לחזור בסיום תקופת הפוסט-דוקטורט, אך לא עושים זאת כמתוכנן.
לב כהן מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לפער הזה, הינה היעדר הכשרה מתאימה לבוגרי דוקטורט במדעי החיים לעיסוק במחקר יישומי בתעשייה, ולהכרות עם התעשייה. בעשור האחרון חזרו ארצה 905 חברים בארגון, מתוכם 103 חברי הארגון חזרו ארצה בשנת 2017.