רובו של החורף מאחורינו ובאזורים נרחבים יכולים החקלאים ואנשי משק המים להיות שמחים במיוחד עם כמויות משקעים שעברו את הממוצע הרב שנתי. והחורף עוד לא אמר את המילה האחרונה.
מסיכום ביניים של החורף הישראלי לעונת 2018/19 של ד"ר עמוס פורת, מנהל גף אקלים בשירות המטאורולוגי עולה כי בצפון הארץ, בשומרון ובמישור החוף ובחלקים מהשפלה כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה קרובות לממוצע לכל עונת הגשם (מפות 1, 2 וטבלה 1). בחלק גדול מהאזורים כבר עברנו את הממוצע ובמקומות מסוימים אף עומדים על יותר מ-115% מהממוצע השנתי.
בתחנת המדידה שבקיבוץ עין כרמל הסמוך לעתלית ירדו 692 מ"מ שהם 119% מהממוצע לכל העונה, בגעש ירדו 659 מ"מ (125%), בניר אליהו 752 מ"מ (128%), בגן שלמה שליד רחובות 671 מ"מ (127%) וביודפת שבגליל התחתון 773 מ"מ (121%). ד"ר פורת מציין כי בממוצע רב שנתי, עד לתקופה זו של אמצע פברואר יורדים כ-75% עד 80% מגשמי העונה.

אחרי שנים שבהן הצפון סבל מבצורת משמעותית יותר וממיעוט גשמים לעומת אזור הדרום והמרכז נראה כי השנה יש היפוך ובשעה שבצפון נמדדו כמויות גשם מכובדות, במקומות אחרים בארץ הן עדיין נמוכות מהממוצע. בהרי יהודה לעומת זאת ירדו עד כה כ-70% עד 80% מהממוצע לכל העונה ובצפון הנגב ומערבו כמחצית הכמות בלבד ובהן גם בעיר באר שבע (50%), בשדה בוקר (54%) ובסדום (39%). בחלקים אחרים של דרום הארץ כמויות הגשם מתחילת העונה הן פחות מ-70% מגשמי העונה, אולם ישנם מספר מקומות בערבה ובדרום הנגב, בהם הכמויות המצטברות עולות על הממוצע לכל העונה בעיקר בזכות גשמים שירדו באזור באוקטובר ובנובמבר וכן בזכות מערכת הגשם שהמטירה בכל הארץ ב-6 בפברואר.


ומה קורה ברמת הגולן? החקלאים שם נתמכים כמעט בלעדית בגשמים שנאגרים בבריכות האגירה הפרוסות מדרום לצפון. נראה כי מרבית המאגרים התמלאו וגלשו מעל גדותיהם לראשונה מזה שנים ארוכות. "מאז 2013 המאגרים שלנו בגולן לא התמלאו כך וגלשו" סיפר לאתר 'מקור ראשון' איתן שדה, מנכ"ל מי גולן. בגולן פרוסים 16 מאגרי מים שמשמשים להשקיית המטעים והשדות החקלאיים. כעת, כל כמויות המים העודפות זורמות היישר לימה המתוקה – הכנרת. שדה מוסיף בחיוך ואומר: "זה ממש שיגעון של חורף ואנחנו מאוד נהנים ושמחים. נשאר לנו רק למלא את הכנרת עכשיו".

ברשות המים מדווחים כי מפלס הכנרת הבוקר (ב') עמד על: 213.18-. ביממה האחרונה עלה המפלס ב-5.5 ס"מ הודות לזרימות הנחלים השוצפים והגועשים. מתחילת העונה עלה מפלס הכנרת ב- 1.46 מטר. עם זאת מציינים כי למרות הגשמים והזרימות עדיין חסר לכנרת מלאה – 4.37 מטר. הצפי של רשות המים הוא שעד תחילת חודש מרץ מפלס הכנרת יעבור ויעלה סוף סוף מעל הקו האדום התחתון עם זאת, דובר רשות המים אורי שור מציין כי "חשוב לזכור ולציין כי לאחר החורף מגיע הקיץ, ובקיץ מפלס הכנרת מתאדה בקצב של בין 0.5 ל-1 ס״מ כל יום! כך שעד סוף הקיץ נשוב ונצלול עמוק מתחת לקו האדום התחתון, ואף אחד לא יודע כיצד ייראה החורף הבא".

בחרמון המושלג נהנו עד כה מ-32 ימי גלישת סקי אופטימליים עם מפלס שלג של כמטר וחצי במפלס העליון ומטר ועשרים ס"מ במפלס התחתון. מיקי ענבר מאתר החרמון סיפרה כי משנת 2012 לא נמדדו כאלה כמויות מרשימות של שלג. "בשנה שעברה, לשם הדוגמא, היו לנו רק 13 ימים שבהם יכולנו לפתוח את רכבלי הסקי לגולשים ובשנת 2017 54 ימים במצטבר. השנה זה נראה שאנחנו הולכים לעלות על המספרים האלו והחורף עדיין לא הסתיים". בחרמון מעריכים עוד כי מתחילת העונה ביקרו באתר כרבע מיליון בני אדם.
