צעדת הגדר הראשונה בגבול עזה יצאה לדרך לפני שנה בדיוק – במארס 2018. קשה היה לשער אז לאן ייקחו הצעדות הללו את ישראל, אבל הנה נחתמת לה שנה של עימותים בלתי פוסקים בעוצמות משתנות, עם מספר לא מבוטל של פעמים שבהן הרצועה הייתה על סף פיצוץ. בסופו של דבר, בעיית עזה היא גם זו ששלחה אותנו אל הקלפיות. הממשלה אמנם המשיכה עוד תקופה קצרה אחרי התפטרותו של שר הביטחון ליברמן – שעזב לאחר שלא הצליח להוביל מדיניות נוקשה יותר מול הרצועה – אבל לבסוף היא התפרקה.
בצל האירועים הללו, פנינו אל תושבי העוטף ובדקנו למי יצביעו בבחירות, לצד מספר שאלות אחרות הבוחנות את עמדותיהם של תושבי קו העימות באשר להתנהלות מול עזה בשנים האחרונות.
בסקר המפלגות, הליכוד הוא המפלגה השולטת. לפניכם התוצאות באחוזים:
מכאן לשאלות העוסקות בשורת נושאי ליבה בעזה בשנים האחרונות. בנוגע לתפקודו של ראש הממשלה נתניהו למול עימותי הגדר בשנה האחרונה, רוב קטן סבר שנתניהו פעל באופן שקול ואחראי – יותר מ40% מהנשאלים סברו שנתניהו נכנע לאיומי החמאס:
ביקשנו לבדוק גם מה חושבים בעוטף על התנהלותו של רמטכ"ל צוק איתן, בני גנץ, הן בלחימה והן בטיפול בסוגיית המנהרות. כאן התוצאה מכרעת – 58% סבורים שגנץ היה הססן ונמנע מהכרעה, לעומת פחות מ27% שהשיבו כי גנץ הציג עמדה אחראית ושקולה.
השאלה הבאה הייתה – איזו דמות במערכת הפוליטית פעלה בצורה הטובה ביותר לטובת האינטרס של תושבי העוטף בשנים האחרונות, כולל במבצע צוק איתן. כאן נתניהו בולט מעל היתר – אבל דווקא מתחתיו התשובות מפתיעות ומעניינות – כשבמקום השני אחרי נתניהו ניצב נפתלי בנט, שדחף לפעול נגד המנהרות במבצע צוק איתן, עם כמעט 20% מהמשיבים שבחרו בו.
השאלה האחרונה הייתה – כיצד אתם תופסים את אמירתו של גנץ, לפיה "יש לממש את לקחי ההתנתקות במקומות אחרים"? רוב גדול סבר שגנץ אכן מתכוון לממש את מדיניות השמאל בנושא נסיגות. רק מעט יותר מ30% השיבו שגנץ לא מתכוון לבצע נסיגות נוספות – ובוודאי שלא חד צדדיות.