האם תוכנית השלום האמריקנית למזרח התיכון כוללת מתווה לסיים את שלטון חמאס בעזה? אחת ההערכות היא שבמסגרת התוכנית שהם מגבשים, ינסו אכן האמריקנים לסייע לרשות הפלסטינית לשלוט מחדש ברצועת עזה.
ההערכה הזו מתחזקת נוכח מאמר דעה שפרסם בשבוע שעבר ג'ייסון גרינבלט, שליחו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למזרח התיכון, בעיתון ניו־יורק טיימס – מאמר שהוא כתב אישום חמור נגד חמאס. מול תפיסת העולם שנוטה להאשים את ישראל במצבם ההומניטרי של תושבי רצועת עזה, כותרת מאמרו של הבכיר האמריקני היא: "אכפת לכם מעזה? האשימו את חמאס".

"החיים בעזה קשים ועצובים", פותח גרינבלט, ומציין את המחסור בחשמל שמשפיע על מגוון תחומי חיים – משימור מזון ועד טיפול בשפכים – וכן את האבטלה הגבוהה ואת הביוב והזוהמה שמציפים את הרחובות.
"כשנשאלת השאלה מדוע יש קשיים כאלה בעזה, התשובה תהיה כמעט תמיד זהה: הישראלים. אבל האם זה נכון?", תוהה גרינבלט. "הרי אזרחיה הערבים של מדינת ישראל חיים באופן נורמלי, ואפילו זוכים לשגשוג, עם חופש אזרחי רב יותר מזה שבמדינות אחרות באזור".
גם הפלסטינים ביהודה ושומרון חיים טוב יחסית, מציין גרינבלט, אם כי לדבריו ארה"ב ניסתה לסייע להם לשפר עוד את חייהם, ונחסמה בידי הרשות הפלסטינית. לכן, הוא מסיק, האשמה במצב הקשה בעזה מוטלת על ארגון הטרור. "חמאס, ששולט בפועל בעזה, מציג את דרך האלימות וזריעת ההרס בישראל ככלי להשגת חיים טובים יותר בשביל הפלסטינים", הוסיף גרינבלט בציוץ בטוויטר. "רק דמיינו מה היה קורה לו חמאס היה מציב את תושבי עזה בראש סדר העדיפויות. דמיינו מה היה קורה לו הוא היה בוחר בשלום".
במסגרת אירוע שהתקיים לרגל פרסום גיליון "מאה המשפיעים" של המגזין האמריקני "טיים", נערך ריאיון עם ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של הנשיא. השיחה התמקדה בחקירה המיוחדת שהסתיימה בארה"ב בסוגיית ההתערבות הרוסית בבחירות שם, אך הוא נשאל גם לגבי תוכנית השלום של טראמפ. לדברי קושנר, התוכנית מוכנה מאז תחילת השנה האזרחית, אך פרסומה עוכב בשל הבחירות בישראל.
קושנר הצהיר לאחרונה כי התוכנית תפורסם בעוד כחודש וחצי, לאחר תום חודש הרמדאן המוסלמי, וסירב גם לפרט מה כלול בה. הוא נמנע גם מלגלות אם היא תכלול מדינה פלסטינית. עם זאת, קושנר כן אמר כי פתרון שתי המדינות הוא "נוסחה מהעבר שכשלה", וכי היצמדות לרעיונות ישנים לא תביא התקדמות. הוא התייחס לתוכנית השלום המוצעת ככזו שמגיעה "מלמטה למעלה" – תשפר את מעמדם הכלכלי של הפלסטינים ותפתור סוגיות ליבה דוגמת גבולות, מעמדה של ירושלים וביטחון מדינת ישראל.