הכנסת ה-21 נפתחה אתמול (ג') במבול של חוקים חדשים. משעות הבוקר בבוקר, אז נפתחה מערכת "הסנהדרין" לרישום חוקים חדשים של חברי הכנסת, נכנסו למערכת למעלה מ-900 חוקים. חברי הכנסת לא סיימו את היום הראשון שלהם במשכן בהתבטלות, והשתמשו בכלי הזמין העומד לרשותם: חקיקה. כך לפחות תיארה זאת חברת הכנסת קארין אלהרר בחשבון הטוויטר שלה, לא לפני שעזבה את המשכן בהגישה 73 הצעות חוק. אותו הדבר עשה שותפה למפלגה ח"כ מיקי לוי, שהגיש 70 הצעות חוק משלו וכן סיעת כחול לבן, בה חברים השניים, שהודיעה שהגישה ארבע הצעות חוק ראשונות.
טירוף החקיקה של חברי הכנסת בישראל הוא נושא למחקר, שמעלה פעם אחר פעם את הנתון המדהים לפיו רוב מוחלט של הצעות החוק נותרות על שולחן העריכה. רובן משמשות בעיקר כ"הצהרות חוק" למטרות סיקור, כאשר חברי הכנסת החתומים עליהם יודעים כי אין להם כל סיכוי לעבור. על פי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, רק ארבעה אחוזים מהצעות החוק שהוגשו בקדנציה הקודמת על ידי חברי הכנסת, עברו בשלוש קריאות והפכו לחוקים.

הסיבה למהירות השיא בה הוגשו מאות החוקים בתוך יום אחד בלבד היא הרצון של אותם חברי כנסת, בעיקר הוותיקים שבהם, "לתפוס" את הצעות החוק של חברי הכנסת שלא נבחרו לכהונה נוספת, כך שהצעת החוק תירשם על שמם. כל חוקים שלא עברו קריאה ראשונה בכנסת הקודמת וכאמו יש הרבה מאוד כאלה, נרשמו ביום האתמול כחוקים חדשים על שם אלו שהגישו אותם מחדש.
לא הגשתי הצעות חוק אתמול. אינני ליברל כלכלי גדול, אני מאמין באיזונים. יחד עם זאת, הופתעתי מהכמות של הצעות החוק שהוגשו אתמול.
בחרתי לא להגיש אף הצעת חוק ביום הראשון ולהתחיל דווקא בטיפול מעשי ומיידי במציאת פתרון למשברים במפעלים בנגב.בהצלחה לכנסת ה-21 למען עם ישראל ומדינת ישראל pic.twitter.com/eHf6LxBMul
— שלמה קרעי (@shlomo_karhi) May 1, 2019
חברי הכנסת המנוסים הכירו את החוקים של עמיתיהם לשעבר שנותרו מיותמים ומיהרו לחתום עליהם את שמם, ובהם חוקים חברתיים רבים של ח"כ לשעבר שולי מועלם, אורלי לוי ועוד. כמו בגן הילדים, שם אומרים ש"הראשון תופס", כך שיחקו חברי הכנסת במשחק ומיהרו להירשם כיוזמי החוקים הזנוחים. למרות שהוותיקים בהם מכירים את הנתון המדהים לפיו 6,644 הצעות חוק שהוגשו בקדנציה הקודמת ורק 595 מהם הפכו לחוקים. 77 אחוז מהן אגב, כלל לא קודמו לדיון.
רק לפני יומיים פרסם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, דו"ח המראה כי הכנסת ה-20 שברה שיאי חקיקה. לדברי עו"ד ינון, "דוח החקיקה מלמד על היקפי פעילות חסרי תקדים של הכנסת בתחום החקיקה וכי, בניגוד לדעה הרווחת, המתכון המנצח לקידומן של הצעות חוק פרטיות טמון בשיתופי פעולה חוצי מחנות בין חברי קואליציה לחברי אופוזיציה. אני מקווה שחברי הכנסת העשרים ואחת, ובמיוחד חברי הכנסת החדשים, ילמדו את הדוח כדי למקד נכון את מאמציהם בתחום זה".
ביום שלישי כבר הוכיחו חברי הכנסת כי יעילות פחות חשובה מהיראות וחתמו על מאות חוקים חדשים שצפויים להישאר רק "הצעות". עוד הראה הדוח של ינון כי שני הנושאים העיקריים שבהם התמקדה החקיקה בכנסת ה-20 הם ערכאות שיפוטיות ובריאות הציבור. 109 חוקים העוסקים במערכת המשפט ובסמכויות בתי משפט ובתי הדין, ו-106 חוקים בנושאי בריאות, סמכויות פיקוח בענייני בריאות ומניעת עישון חוקקו בארבע השנים האחרונות.
הדו"ח בחן עוד את הצעות החוק שהוגשו בשיתוף פעולה בין חברי כנסת מהקואליציה לחברי כנסת מהאופוזיציה, 148 חוקים סך הכול. על פי הדו"ח ב-54.1% מהצעות החוק היוזם הראשון היה חבר כנסת מהקואליציה (80 חוקים), וב-45.9% היוזם הראשון היה חבר כנסת מהאופוזיציה (68 חוקים).