סקר שנערך הבוקר (ג') עבור "מקור ראשון" מגלה שמהלכיו של יו"ר ישראל ביתנו בשבוע האחרון מחזקים אותו אלקטורלית, כאשר לפי התוצאות הוא יעלה לתשעה מנדטים אם יוקדמו הבחירות. על פי הסקר בחירות נוספות – גם במקרה שהימין החדש אכן יעברו הפעם את אחוז החסימה – לא רק שיחזירו את גוש הימין למצב זהה בעוד שלושה חודשים, אלא אף ירעו את מצבו. בעוד שכיום גוש הימין ללא ליברמן עומד על 60 מנדטים, ולנתניהו חסרה עוד אצבע אחת לכינון ממשלה, במצב של בחירות חדשות – גוש הימין ללא ישראל ביתנו יעמוד על 59 מנדטים. במצב כזה, המפתח להרכבת הממשלה יחזור שוב לידיו של מי שמאיים כרגע על הקמתה, ובחוסר של שני מנדטים ולא רק אחד. המנצח הגדול בבחירות חוזרות יהיה כמובן ליברמן, שיצליח להגדיל את המפלגה שלו בארבעה מנדטים נוספים. אבל לא רק הוא, גם נפתלי בנט (במידה וירוץ במתכונת הקודמת לצד איילת שקד) אם יתמודד בבחירות האלו יחזור כעוף החול, עם חמישה מנדטים. מנגד, מפלגת כולנו של משה כחלון נשארת מתחת לאחוז החסימה (1.67% בלבד) כשארבעת המנדטים שלו עוברים לליכוד ולליברמן. בשקלול כולל יש רוב ברור לגוש הימין הכולל את ליברמן – עם 68 מנדטים לעומת 52 בלבד של גוש המרכז שמאל, אך מצד שני כושר המיקוח של ליברמן גדל ולכן התוצאה הפוליטית בסוף עלולה להיות זהה.
הסקר שנערך על ידי דיירקט פולס בקרב 532 נשאלים (טעות הדגימה המירבית 4.1%), בדק במי הציבור תולה את האחריות למשבר ולבחירות שייערכו ככל הנראה בעוד שלושה חודשים. על פי הסקר רוב הנשאלים – 46 אחוזים – סברו כי יו"ר ישראל ביתנו אשם במצב, 35% הטילו את האחריות לבנימין נתניהו, 17% על המפלגות החרדיות ו-2 אחוזים לא השיבו.
בפילוח לפי גושים מתברר כי 71.22% ממצביעי הימין השיבו ליברמן, 22.22% האשימו את החרדים ורק 11.11 אחוז טענו כי האשם במשבר הוא נתניהו. בקרב מצביעי המרכז לעומת זאת, 36.11% דווקא תלו את האשמה בנתניהו ורק 4.14% בליברמן.
בפילוח שנעשה בקרב מצביעים יוצאי ברית המועצות, שאלת האשם במשבר מניבה תוצאות שונות בתכלית. 53.49% ממצביעי ישראל ביתנו תולים את האשמה במפלגות החרדיות, 37% בנתניהו ורק 9.30% ענו כי לדעתם ליברמן אשם במשבר. בקרב כל הקהל הרוסי וללא שיוך מפלגתי, 42.61% מהם טוענים כי האשמות הן המפלגות החרדיות, 20% טענו שליברמן ואילו 37.39% ענו שנתניהו אשם במשבר. כלומר, המסר של ליברמן עבד. בקרב הקהל אותו הוא מבקש לרצות במהלכים האחרונים שלו נגד הציבור החרדי, מתייחסים אליו באהדה ואפילו בסלחנות ותולים את האשמה במשבר, כמו שליברמן עצמו עושה, בליכוד ובמפלגות החרדיות.
בסקר שאלנו גם מה הצעד הנכון אם משבר ליברמן וחוק הגיוס לא ייפתר. רוב הציבור – כ-50% תומכים בהליכה לבחירות חדשות, 45% בחזרה לנשיא שיחליט אם להטיל את הרכבת הממשלה על מועמד אחר ועוד חמישה אחוזים לא נקטו עמדה.
70 אחוז ממצביעי הימין תמכו בהקדמת הבחירות ורק 21% תמכו בפנייה לנשיא כדי שיטיל את הרכבת הממשלה על מועמד אחר. בקרב מצביעי השמאל לעומת זאת, 79% תמכו בפנייה לנשיא ורק 21% תמכו בבחירות חדשות – אולי בתקווה מבחינתם שהפעם המנדט יינתן לבני גנץ שינסה לעשות את מה שנראה כבלתי אפשרי.
ולתמונת מצב המנדטים שעלתה בסקר: איחוד מפלגות הימין בראשות הרב פרץ וסמוטריץ' שומרת על כוחה עם חמישה מנדטים, הימין החדש הייתה עוברת הפעם את אחוז החסימה עם חמישה מנדטים, הליכוד יינזק במנדט אחד בלבד וירד ל-34 מנדטים, יהדות התורה עם שמונה מנדטים וש"ס עם שבעה (יורדת במנדט אחד). חד"ש תזכה בשבעה מנדטים ובל"ד לא תעבור הפעם את אחוז החסימה, מרצ עם חמישה מנדטים, כחול לבן יורדת בשני מנדטים ל-33 וישראל ביתנו עם תשעה מנדטים (תוספת של ארבעה). מי שלא עוברים את אחוז החסימה גם הפעם הם אורלי לוי ומפלגת זהות של משה פייגלין, ואליהם מצטרף גם כחלון, שאם לא יחבור בבחירות חדשות לליכוד – יזכה על פי הסקר בפחות משני אחוז מקולות הנסקרים.
הסקר נערך על ידי חברת דיירקט פולס הבוקר, 28.5.19 בין השעות 9:30 ל-12:00, בקרב 532 נדגמים מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל לרבות אוכלוסיית המיעוטים. טעות הדגימה הסטטיסטית בסקר עומדת על 4.1%+/- בהסתברות של 95%.