"עד כמה אתה סומך על כושר הלחימה ויכולת ההכרעה של צה"ל"? באיזו מידה את/ה בוטח/ת בהחלטותיהם ובכושר שיפוטם של המפקדים הבכירים של צה"ל? באיזו מידה את/ה נותן/ת אמון במפקדים הישירים שלך? ו"באיזו מידה את/ה מסכים/ה עם המשפט: "אם אקרא לשירות מילואים, כאשר קיים איום מוחשי של ירי טילים על מקום מגוריי אתייצב לשרות מיד". אלו רק חלק מ-34 שאלות עומק שהפיץ לאחרונה צה"ל לטלפונים הניידים של חיילי מילואים רבים במסגרת סקר אנונימי שעורכים במחלקת מחקר מדעי ההתנהגות (ממד"ה).
בצה"ל ביקשו לבדוק סוגיות מעניינות וערכיות מתוך מטרה לבחון מגמות של אהדה ותמיכה במסגרת הצבאית, ושאלו את משרתי המילואים עד כמה הם חשים שליחות בשירות, והאם הוא אכן נחוץ לביטחון המדינה, כיצד הם מתייחסים לאווירה הציבורית באשר להשתמטות משירות מילואים והאם הם מקבלים בהבנה את זה שלא כולם נדרשים לשרת במילואים. כמו כן התבקשו המשיבים להתייחס לעניין התגמול וההטבות בגין השירות.
פרק נרחב בשאלון הצבאי נוגע להיערכות הצבא לחירום ומוכנות הכוחות הלוחמים במילואים. בצבא מבקשים להבין האם לוחמי המילואים סומכים על רוח הלחימה של היחידה שבה הם משרתים בעת חירום ובאיזו מידה להערכתם היחידה שלהם כשירה לביצוע משימותיה בחירום. בשאלון אף נבחנת השאלה האם חייל המילואים חש כי פלוגתו מלוכדת ומגובשת והאם חבריו ליחידה שומרים על קשר חברי גם שלא במסגרת השירות.

מאחורי הסקר, הנערך אחת לשנה, עומדים מומחי מרכז מדעי ההתנהגות בצה"ל במטרה לסייע לצבא להבין את עמדות משרתי המילואים והוא משמש בתהליכי תכנון ולמידה. "עצם העובדה שבצה"ל יזמו ביצוע סקר שכזה ולא גוף אזרחי-חיצוני – מעיד בין היתר על הדאגה שקיימת בקרב מפקדי הצבא לגבי השאלות המופיעות בו. מצד שני, הדבר מוכיח גם נכונות ורצון מצד הדרג הפיקודי הבכיר "לפתוח" את הנושאים הבעייתיים, לתת למילואימניקים להתבטא באופן חופשי ובהמשך גם לדון במסקנות ובמשמעויות", אומר ל'מקור ראשון' אל"מ (מיל') ד"ר ראובן גל, עמית מחקר בכיר במוסד שמואל נאמן בטכניון שכיהן כראש ממד"ה בשנים 1976 עד 1982.

גל, פסיכולוג וחוקר ממשק הצבא והחברה בישראל, מספר על סקר דומה שהוא וחבריו ליחידה הצבאית המחקרית ביצעו בעבר ומזכיר לו את ראי התקופה הנוכחית. "שלחנו את השאלון בעיצומה של מלחמת לבנון הראשונה (של"ג), כאשר אצל רבים מהמילואימניקים ששירתו אז התחילו לעלות ספיקות לגבי הצדקת המלחמה ההיא".

מבחינת ראש ממד"ה לשעבר אין ספק שתשובות המילואימניקים ישמשו להפקת לקחים. "אני מניח שממד"ה יוציאו דו"ח מפורט ומהימן של תוצאות הסקר הזה אשר יוצגו בין היתר בפורום מטה כללי. אני גם בטוח שבנושאים מסוימים יצאו הנחיות מהמטכ"ל לטיפול בנושאים לוגיסטיים כאלו ואחרים". גל מסביר עוד כי "קצרה ידו של המטכ"ל להשפיע על מידת המחויבות והנכונות של אנשי המילואים ועד כמה הם אכן חשים תחושת שליחות בשירות המילואים שלהם. זהו המרכיב הרגיש והקריטי ביותר והוא קשור במידת הלגיטימציה שהמילואימניקים מרגישים כלפי סבבי הלחימה החוזרים ונשנים שאליהם הם נקראים. כאן המפתח הוא בידי קובעי המדיניות, קרי הממשלה, ולא בידי המטכ"ל".