קורס בסיסי ייחודי בעברית הסתיים בשבוע שעבר בחדר ההרצאות של פורום קהלת בירושלים. כל 15 משתתפיו היו נוצרים תושבי מזרח ירושלים והסביבה. חלקם עוד לומדים בתיכון, אבל רובם מבוגרים שפשוט מבקשים ללמוד את השפה העברית.
רוב משתתפי הקורס, צעירים תושבי הבירה, הסבירו שבבתי הספר של הכנסיות בירושלים לא לומדים עברית. "אצלנו מלמדים אנגלית, צרפתית וגם לטינית", מספרת לנו לורן, תלמידת תיכון (16.5), "עברית לא מלמדים, וזו השפה שמבחינתי היא החשובה ביותר כדי שאוכל להתקדם בעתיד". היא עדיין מתקשה לדבר בעברית ונזקקת לאנגלית כדי לשוחח איתנו, אבל לקרוא עיתון בעברית היא כבר יודעת.

לטענת ג'ורג', אחד המשתתפים המבוגרים בקורס, הסיבה שאין מלמדים עברית בבתי הספר במזרח ירושלים היא פוליטית. "הרצון של הכנסיות להרחיק את הנוצרים מזהות ישראלית הוא הגורם לכך שלא מלמדים אותנו ואת ילדינו עברית".
ג'ורג', נהג משאית בשנות ה־40 לחייו, הגיע ללמוד עברית מפני שאי ידיעתה מקשה עליו מאוד בעבודה. "90 אחוז מהעבודה שלי ושל רבים אחרים היא עם יהודים. גם כשאני צריך למלא דו"חות או טפסים בעבודה או מול המדינה אני זקוק לשפה העברית. השפה שלמדתי היא העברית של הכביש, וזה לא מספיק לי. אני גם רוצה שילדיי ילמדו עברית כמו שצריך".
חלק ממשתתפי הקורס הגיעו מבית־לחם ומבית־ג'אלה. אנדרו (20) הוא תושב בית־ג'אלה בעל תעודה כחולה. בבית הספר הנוצרי שבו למד אין לימודי עברית. חלק מחבריו לוקחים קורסים לעברית שמועברים בתוך שטחי הרשות הפלסטינית, אבל הוא רואה את עצמו עובד בעתיד עם החברה היהודית. "מי שלא לומד עברית ואין לו עברית, זה אומר שהוא כנראה יעבוד בתוך הכפר או ברשות. אני לא רוצה להגביל את עצמי מבחינת העתיד שלי".
הקורס השבועי של פורום קהלת ללימוד השפה העברית נערך בשיתוף פעולה עם ארגון "יוזמת הירושלמים", גוף שהקימו יהודים ונוצרים מאזור ירושלים הפועל לקרב את הנוצרים דוברי הערבית בירושלים לחברה הישראלית ולמדינת ישראל. מתוך המפגשים של "יוזמת ירושלמים" עלה הצורך בקרב צעירים רבים ללמוד את השפה העברית. את המימון לקורס הם השיגו מתורם אנונימי, ופורום קהלת הציע אולם לשיעורים. השמועה על קיומו עברה מפה לאוזן.
"ברור לנו שלא מדובר בשינוי מהיום למחר אלא בריצת מרתון", אומר עמית ברק מיוזמת הירושלמים, "אבל אנחנו מאמינים שהשינוי יגיע מהדור הצעיר, שרואה את הדברים אחרת, מחפש את השינוי, מחפש ללמוד על עצמו, על זהותו ההיסטורית ועל מקומו במדינת ישראל ובחברה שלה. הקורס היה ניסוי שהתאפשר בתרומה חד־פעמית. כעת אנו מחפשים את השותפים הבאים כדי שנוכל לפתוח אחרי הקיץ גם קורס שלב ב' לבוגרי הקורס האחרון וגם קורס נוסף ברמת מתחילים".