"ביקורות שאומרות שהשופט מחליט לפי שריריות ליבו ושבית המשפט פוסק לפי דעות פוליטיות – אין דבר שהוא רחוק מזה מהאמת", כך אמר אתמול (יום ג') שופט בית המשפט העליון, פרופ' אלכס שטיין. "גם בתוך המערכת יש ויכוחים. ביקורת על פסקי דין היא דבר מבורך, וכשאני אומר ביקורת, אני אומר דברו איתי בגובה העיניים ואני אגן על עמדתי".
שטיין היה בין הנואמים בטקס חלוקת תעודות בוגר ביה"ס למשפטים של הקריה האקדמית אונו. "מערכת המשפט שלנו אינה מושלמת, כמו כל מערכות המשפט האחרות. אך בהשוואה אליהן, היא לא פחות ממצוינת", אמר השופט. "אני מדבר על עורכי הדין על בתי המשפט וגם על בתי הספר למשפטים, שמלמדים ברמה גבוהה מאד".

הוא אף דחה בנאומו את הטענה ששופטים פוסקים לפי אג'נדות אישיות. "ברור שעולם המשפט בנוי על שיקול דעת, גם של עורך דין, גם של שופט, גם של מרצה, וגם של מחוקק. אי אפשר לקיים מערכת משפטית ללא שיקול דעת. העבודה הזו לא אומרת שהמערכת פועלת באופן שרירותי".
שטיין המשיך בדבריו, והתייחס באופן ספציפי גם לבג"ץ: "גם אנחנו שומעים ביקורת. אבל גם בבג"ץ, בלמעלה מ-90 אחוז מהמקרים, אם אתה משפטן מקצועי ואתה מכיר את ההלכות – תדע מה התוצאה, בגלל שהשופטים פוסקים לפי כללי המשפט. גם בתוך המערכת יש ויכוחים. ביקורת על פסק דין היא דבר מבורך, אך ויכוח לא צריך להתנהל – כפי שראינו לצערי – באופן של לומר שלשופט יש אג'נדה".
השופט ציין שלכל שופט, ולכל אדם, יש דעה כלשהי, וכי הוא יהיה מופתע אם ימנו אדם ללא דעה לתפקיד בבית המשפט. "עד לזמן האחרון, הוויכוחים האלו התנהלו בפרמטרים שאנו הגדרנו אותם כשיח משפטי. ברגע שרואים שהשיח גולש, אל תעמדו מנגד בגלל שזה שלכם החל מהיום", אמר לבוגרי הפקולטה.
לדברי שטיין, הנושא שמטריד אותו – וצריך להטריד גם את היושבים במקום – הוא האמת. "אנחנו חיים בתקופה מאד מעניינת שיש בה כל מיני מקורות אינפורמציה. יש כאלה שקוראים לתקופה שלנו תקופת 'פוסט עובדות'. אין דבר הרסני יותר מזה למשפט, בגלל השלכותיו הממשיות.
"יש עלינו ביקורת כי אנשים רוצים להיות רלוונטיים, והרבה פעמים אותם אנשים אומרים הרבה דברים בלי שהם יודעים שמשפטים בנויים על כללים. יש גם כאלה שמבקרים את מערכת המשפט מתוך מוטיבציה להחליש אותה, וכאן אני אומר – אל תעמדו מנגד".