מחלוקת בקהילה היהודית בפולין לגבי החוק חדש האוסר להגדיר את מחנות ההשמדה בשטחה "מחנות מוות פולניים", וקובע עונש של שלוש שנות מאסר למי שיטיל על פולין אחריות ביחס לפשעים נגד האנושות שביצעו הנאצים.
ארתור הופמן, נשיא ארגון TSKZ הוותיק והגדול בקהילה היהודית בפולין, מספר כי הוא דווקא תומך בחוק החדש וכי הוא אינו מבין את הביקורת כלפי ממשלתו. "כשהייתי בכנסת לפני כמה שנים סיפרתי לכל מי שפגשתי כי 'זה לא נכון לקרוא למחנות ההשמדה 'מחנות השמדה פולניים'". לדבריו, "ישראל ויהודים ברחבי העולם צריכים לסייע לפולין להילחם בצירוף המילים האלה, כיוון שכולם יודעים שזה פשוט לא נכון". הוא אומר בלהט כי "אלה מחנות נאציים, ומאיפה הגיעו הנאצים? ממאדים? הם מגרמניה. לא מפורטוגל ולא מארגנטינה".

הופמן סבור כי מדובר בכלל בקונספירציה של ממשלת גרמניה. "הגרמנים משלמים הרבה מאוד כסף כדי שעיתונאים בגרמניה ובשאר העולם ישתמשו במושג הזה, המכתים את פולין. פתאום ישנן מאות או אלפי טעויות כאלו, של שימוש במילים 'מחנות השמדה פולניים' בכלי התקשורת. זה מאוד מחשיד. הרי על שום מדינה אחרת לא מדברים ככה. רק על פולין. הגרמנים לא רוצים להיות היחידים שנושאים את האחריות של השואה על כתפיהם. הם מחפשים שותפים לצרה". המנהיג היהודי פולני מדגיש כי "בניגוד למדינות אחרות, לא היה אס. אס. פולני כמו שהיה במדינות אחרות כגון אוקראינה ולטביה. לא היו החלטות פולניות רשמיות נגד היהודים בשואה. צריך לדעת את האמת. אנחנו יודעים שלפני המלחמה הייתה אנטישמיות בפולין, ובזמן המלחמה פושעים רצחו יהודים, אבל לא הממשל הפולני".
לטענתו גם הפולנים הם קורבנות של השואה. " במחנות ריכוז שהו שלושה מיליון פולנים. לכן, זה טבעי ומוזר שכמעט שמונים שנה אחרי המלחמה, פולין צריכה לצאת למאבק נגד המושג הזה". הופמן מבקש מישראל לסייע למדינתו, "לשנות את השיח סביב מלחמת המושגים הזו" ואומר כי אם ישראל לא תסייע, אולי עוד יעוותו את ההיסטוריה שלה עצמה, "מי יודע, אולי בעוד עשור או עשרים שנה מישהו יבוא וישנה את ההיסטוריה היהודית או הישראלית. להגיד שבזמן מלחמה קרה משהו שלא קרה. הרי באיראן ומדינות ערב חושבים על השואה דברים אחרים לגמרי ממה שאנחנו חושבים. צריך להילחם בתופעה הזו באופן מיידי".
הוא מתקשה להבין מדוע ישראל מבקרת את המהלך. "ברור לי שיש מלחמה של ימין מול שמאל בישראל. לדעתי לא מבינים מספיק את החוק החדש, הוא הרי לא נגד ההיסטוריה היהודית. יש מישהו שמתסיס נגד פולין ומנסה לפגוע בה".
כאשר אני שואל אם רוב חברי הקהילה תומכים בחוק הוא אומר כי "לא כולם עורכי דין ומכירים את הפרטים לעומק. אבל תבין שבפולין כל כך משמרים את זיכרון השואה, שאין את יום השואה, אלא ימי שואה – כל יום זוכרים משהו אחר. היום זוכרים ילדים מגילאי 3 עד 8 ומחר יש קונצרט גדול עם שירים יהודיים מהמלחמה".
"עוול גדול"
מי שחולק על הופמן הוא הרב המקומי, שליח חב"ד לקרקוב, הרב אליעזר גוראריה, המספר כי "הנקודה היא פשוטה: לפולנים יש קו במשך שנים שהם הקורבן ושגם הם סבלו, שגם מהם נרצחו. אם תלך להדרכה במוזיאון אושוויץ עם מדריך פולני מקומי, הוא יספר לך על הסבל של העם הפולני, וכי מתוך מיליון וחצי, 200 אלף היו פולנים. כששואלים אותם איך הם משווים, הם ימצאו לך הסבר".
"אני מתנגד לחוק" הוא אומר נחרצות, "זה עוול גדול למחוק את מעשי הפולנים בשואה, שרבים מהם שיתפו פעולה. כמובן שהיו חסידי אומות העולם פולנים, אבל הם לא היו הרוב". הרב גוראריה מסביר כי לא מדובר בנושא חדש. " כמה מהממשלות האחרונות נקטו בעמדה דומה כדי לנקות את החלק שלהם בשואה. זה עוול גדול שהם מכחישים זאת. אני לא יודע אם יש להם בכך אינטרס כלכלי, או שזו מלחמה מול גרמניה". מאידך, חשוב לו להבהיר כי "הפולנים עצמם מחפשים להנציח את השואה, ומוכנים להגיד שהיו ששיתפו פעולה עם הנאצים. ההבדל הוא בין העם לממשלה, בקרב העם יודעים מה האמת. לא בממשלה. להם יש שיקולים אחרים".