במוקדים הסוערים של הפגנות יוצאי אתיופיה השבוע נצפתה נוכחות ניכרת של מפגינים שאינם שייכים לקהילה. רבים מהם לא היו עוברי אורח שנקלעו באקראי לצמתים החסומים והחליטו ספונטנית להצטרף למחאה, כי אם פעילי שמאל – חברי מרצ, השומר הצעיר ובעיקר אנשי ארגון "עומדים ביחד". השלטים של ארגון השמאל הזה, הצבועים סגול, הופצו בצומת עזריאלי באותו ערב שבו המחאה שם הפכה להתפרעות המונית.
בעיצומה של המחאה, ביום שלישי, פרסמו פעילי "עומדים ביחד" הודעה על השתתפות בהפגנות ובחסימות הכבישים. מתברר שהם התייצבו בתל-אביב, בירושלים, בקריית-אתא ובלוד. למחרת יצאו פעילים של התנועה לרמלה, לבאר-שבע ולקריית אתא.

לאורך כל פעילותם הם פרסמו בדף הפייסבוק שלהם הודעות על חסימות כבישים: "סוגרים את 431", "היום ב-17:00 כביש 1 יהיה חסום", וכן עדכונים על מחאות בפתח תקווה, נתניה, אשקלון ועפולה.
בהודעות הללו קישרו פעילי התנועה בין מותו של סלומון טקה בן ה-18 על ידי קצין משטרה למותו של מוחמד סמיר עביד, צעיר תושב עיסאוויה שנהרג בשבוע שעבר מירי שוטרים לאחר שירה לעברם זיקוקים. "לזכרם של סלומון טקה ומוחמד עביד ורבים אחרים", נכתב בהודעת הארגון.
ארגון "עומדים ביחד" הוקם באמצע שנת 2016. לפי הגדרות הארגון ברשם החברות מטרתו היא "ביסוס תנועה ציבורית של יהודים וערבים לשם קידום השלום השוויון והצדק עבור אזרחי ותושבי מדינת ישראל". מאז הקמתו נוכחים אנשיו כמעט בכל הפגנה של מיעוטים וקבוצות בחברה הישראלית. "עומדים ביחד" נכחו בהפגנות של הדרוזים נגד חוק הלאום, הפגנות המגזר הערבי ומחאת הנכים. ראשי הארגון טוענים כי מטרתם היא לחבר כמה שיותר קבוצות בחברה הישראלית נגד מה שהם מכנים "האדונים" של החברה הישראלית. מחאת הקהילה האתיופית היא אפוא הזדמנות משמעותית לגיוס הקהילה נגד "מיעוט קטן שנהנה מהמצב הקיים", ככתוב באתר הארגון. "התנועה", כך נכתב שם, "נאבקת להעמדת חלופה כוללת לימין, ולהפיכת הארץ הזו למקום לכולנו."
בדיקה שעשינו מעלה כי חברי "עומדים ביחד" הם ברובם גם פעילי מפלגת חד"ש. מייסד הארגון הוא אלון לי גרין, פעיל המחאה החברתית של קיץ 2011 ופעיל שטח וחבר הנהגת חד"ש זה שנים. יו"ר הדירקטוריון של "עומדים ביחד" (מדובר בחברה לתועלת הציבור) הוא איתמר אבנרי שעד להקמת הארגון שימש כדובר סיעת חד"ש בהסתדרות. ד"ר יעלה רענן (מועמדת חד"ש לכנסת ה-21), מייסם ג'לג'ולי (ראש סיעת חד"ש בנעמת), ושהירה מוראד שלאבנה (מס' 32 בחד"ש) הינן חברות ועד בעומדים ביחד. פרופ' דני פילק מהמחלקה לפוליטיקה וממשל בבן גוריון מזוהה אף הוא עם מפלגת חד"ש ורק לאחרונה הוציא ספר משותף עם דב חנין. בכיר אחר בארגון הוא הפרופ' למשפטים רועי קרייטנר מאוניברסיטת תל אביב, חתנו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרון ברק.
תוכנית הפעולה של הארגון, כפי שזו מוצגת בסרטונים שהוא מפיץ, היא שיסוי קבוצות אוכלוסיה שונות במדינת ישראל בציבור המתנחלים ובבעלי ההון. בסרטונים של התנועה הדברים נאמרים במפורש. כך למשל בסרטון שנושא את הכותרת "עומדים ביחד מול אדוני הארץ", מכריז אלון לי גרין, מייסד הארגון, כי "אם אתם עובדים, לומדים, מנסים לשרוד ולהתקדם אתם חלק מהרוב. אם אין לכם מושג איפה זה מאחז אש קודש אבל אתם יודעים טוב מאוד כמה המינוס שלכם בבנק אז גם אתם חלק מהרוב."
אחר כך שואל גרין "אם אנחנו חלק מהרוב אז איך אנחנו כל הזמן מפסידים? אני אגיד לכם למה. כי היחידים שמרוויחים כאן הם אדוני הארץ". ברקע הדברים הללו, על אדוני הארץ, רצות על המסך תמונותיהם של נפתלי בנט, איילת שקד, סמוטריץ', זמביש, הרב זלמן מלמד, שרי אריסון, לב לבייב, אדלסון ויצחק תשובה. "אדוני הארץ מסתכלים עלינו מלמעלה. על עובדי הקבלן על נשים, על ערבים, על מזרחים, להט"בים, אתיופים, רוסים..", ממשיך גרין להכות. דבריו מסתיימים בקריאה לפעולה נגד האדונים: "יש בארץ אדונים ויש אותנו אבל אנחנו הרוב והגיע הזמן שנפסיק לשתוק".
בסרטון אחר של אלון לי גרין, המיועד לקידום צעדה בירושלים של תנועת "עומדים ביחד", הוא מקרין כותרות של כתבות על "המיליארדים שעולות ההתנחלויות" ועל הקמת יישוב חדש למפוני עמונה, זאת לעומת כותרת על "דו"ח מטלטל על 776 אלף ילדים עניים בישראל". לקינוח קובע גרין כי "אפשר להפסיק עם התמונות האלה אפשר להפסיק עם הכיבוש".
עם מקורות המימון של הארגון שהשתלב היטב במחאת עולי אתיופיה השבוע נמנים הקרן החדשה לישראל, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום וכן קרן רוזה לוקסמבורג – נציגתה של מפלגת השמאל הגרמנית דה לינקה. קרן רוזה לוקסמבורג העבירה לו בשנים 2018-2017 כ-140 אלף שקלים.
"המסרים של 'עומדים ביחד' נראו לי כמו תקווה אמתית", הסביר פרופ' קרייטנר למקור ראשון, "ארגון שחושב לשנות את המפה הפוליטית דרך הצטרפת לעשייה, לשכנע קהלים רבים שיש להם אינטרסים משותפים, קהלים שלאו דווקא רואים את עצמם כשותפים פוליטית, ותוך כדי עשייה מתחילים להבין את עצמם כשותפים פוליטיים. כרגע בחברה הישראלית החלוקה הפוליטית היא כזו שיש חיבורים פוטנציאליים בין קהלים שלא רואים את עצמם מחוברים, וזה יכול לשנות את הפוליטיקה".
לדברי קרייטנר, "התנועה שלנו דוגלת בשלום, שוויון וצדק חברתי. ניסוח העמדה שלה נגד 'אדוני הארץ' היא עניין של ניתוח פוליטי: במצב החברתי הנוכחי הדברים מתארגנים כך שקבוצה יחסית קטנה וחזקה מצליחה לארגן את הדברים לטובתה ובעצם הרוב הגדול של הציבור לא נהנה מכך. הדרך שלנו היא לנסות להיאבק בכך באמצעות שכנוע ומאבקים קונקרטיים צודקים, כמו המאבק למען קהילת יוצאי אתיופיה".