אמנם אבו־מאזן עוד כאן ואין לדעת מתי יסתיים עידן הנהגתו ברשות הפלסטינית, אולם במערכת הביטחון מעריכים בחודשים האחרונים שחלה התעוררות ברחוב הפלסטיני בכל הקשור לקרב הירושה על כיסאו של יו"ר הרשות.
בכיר במערכת הביטחון אומר לנו כי במבט מעמיק על המציאות ברש"פ, ובניתוח הרחוב הפלסטיני בשנים האחרונות, אין לדעת לאן יוביל האירוע הזה. "אם להודות על האמת, אנחנו לא יודעים מה יהיו ההשפעות של היום שאחרי", הוא מודה, "אנחנו יודעים פחות או יותר איך ייראו הקרבות של לפני ההחלטה מי יתפוס את מקומו של אבו־מאזן, ואנחנו נערכים להכול".

לפי שעה, מסומנים שלושה מנהיגים ברשות הפלסטינית כמועמדים אפשריים לרשת את היו"ר. אחד המובילים הוא ג'יבריל רג'וב, מזכ"ל תנועת פת"ח המוכר היטב בישראל. השני הוא מחמוד אל־עלול, סגן יו"ר תנועת פת"ח, והשלישי – גנרל מאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי. לכל אחד מהם חמולה גדולה ברחוב, וההערכות הן כי מנהיגי החמולות נערכים לקרב דמים על דעת הרחוב.
קרב מהסוג הזה, מעריכים במערכת הביטחון, יהיה בעל השלכות על כלל אזורי יהודה ושומרון, ואף עלול לזלוג לשטח ישראל הריבונית. "אנחנו מאמינים שיש כמות גדולה מאוד של נשק רדום באיו"ש", מעריך הבכיר, ומציין את תופעת כלי הנשק המוכמנים אצל הפלגים הפלסטיניים לקראת יום פקודה, כמו למשל אצל התנזים. כרגע הארגון הזה רדום לכאורה, אבל הוא עלול להתעורר בכל יום.
ועם זאת, במערכת הביטחון לא יופתעו אם חילופי הגברי ברשות יעברו דווקא בשקט יחסי, כפי שקרה בשנים האחרונות אחרי אירועים אחרים בעלי פוטנציאל נפיץ. הבכיר מסביר: "קיזוז הכספים בחודשים האחרונים הביא אותנו להעריך שנכנסים לגל ארוך של טרור, בדומה לגל הסכינאות, וגם כאן התרחיש לא התממש. אז לבוא היום ולהגיד שעם חילופי השלטון ברשות תיפתח אינתיפאדה? זה תרחיש, ושוב אני לא יודע אם הוא יתממש או שנראה אדישות כמו בעבר".
לדבריו, המצב הכלכלי בקרב ערביי איו"ש בשיא, ואחת הסיבות לרגיעה היא שיש מרסנים. "אוכלוסייה גדולה מאוד קמה בכל בוקר והולכת לעבודה. מאות אלפי ילדים קמים בבוקר והולכים לבית ספר. עשרות אלפים נכנסים בלי אישור לישראל וחוזרים. הדברים האלו, כולל תופעת השב"חים שהיא לא חוקית, שהם מרסני טרור.
"היום פלסטיני מכפר כזה או אחר יודע מה ההשלכות של פיגוע דקירה על הכפר שלו, על המשפחה שלו ועל המציאות שבה חיים שכניו. אחד הדברים שהכנסנו בשנים האחרונות הוא נושא הקפאת היתרי העבודה לבני משפחה של מחבל. זה יכול להגיע למספרים של עשרות. הם מבינים שבמקרה של פיגוע דריסה או דקירה שלהם, כל המשפחה סובלת".