בשל סכסוך על תמיכות הקרן הקיימת לישראל במיזמים בפריפריה, בוטל לפני כשבועיים מכרז לשיווק שכונת מגורים במושבה מטולה שבגבול לבנון לאחר עשרים שנות הקפאת בנייה ביישוב. הסיבה לכך, כפי שנמסרה לראש המועצה המקומית דוד אזולאי, הייתה שתקציב סבסוד עלויות פיתוח הקרקע הוקפא בהוראת היועמ"ש, האוסר על קק"ל לתת כסף כזה ללא קריטריונים ברורים.
במשך שלוש שנים וחצי עמלו משרד הבינוי והשיכון, משרד הביטחון, קק"ל והמועצה המקומית על קידום מיזם הבנייה החדש. רק לאחרונה עודכן אזולאי שהמכרז יימחק, מאחר שמחירי הקרקע בו כבר אינם ריאליים בלי הסבסוד של קק"ל, שתוכנן לעמוד על 4.8 מיליוני שקלים. מקורו של הסבסוד בתוכנית לפיתוח ההתיישבות ב־25 כפרים ויישובים בגבול עזה ולבנון, שכל תקציבה הוקפא בהתאם להחלטת היועמ"ש.

"בגלל המלחמה בין מדינת ישראל לקק"ל הכול נעצר", אומר אזולאי. "שכונה של 76 מגרשים יורדת לטמיון בגלל כ־5 מיליוני שקלים שקק"ל רוצה להעביר, ומדינת ישראל מסרבת לקבל. בניית שכונה חדשה, הצפונית במדינה, מטרים מגבול לבנון, היא אינטרס של המדינה". מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ הביע רצון לעזור ולטפל במשבר, והוא מקווה שמשם יגיע הפתרון.
במשרד הבינוי והשיכון דרשו מאזולאי להמשיך בשיווק השכונה במכרז חדש, למרות עלויות הפיתוח היקרות יותר, אך הוא מסרב לצאת למכרז שבו כל מגרש יעלה 80 אלף שקלים יותר מבמכרז הראשון. "אם הוא רוצה לצאת לשיווק במכרז עם שומה של 300 אלף שקלים לכל מגרש, כמו המחירים בקריית־שמונה הסמוכה וביישובים נוספים, הוא יכול לעשות זאת עכשיו", אומרת שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא־ביטון. "אזולאי בחר לחכות לכסף כדי לראות איך נפתר הסיפור במקום לצאת במכרז חדש. זה לא תלוי בנו. זכותו לחכות וזה לגיטימי, אבל הוא יודע היטב שזו לא החלטה שלנו אלא של יועץ המשפטי".
מנגד, אזולאי סבור שהמחיר הנמוך יותר חיוני. "שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא־ביטון הייתה פעם תושבת הגליל, והיום היא לא", הוא מזכיר. "לדעתי פחות מעניין אותה אם ישלמו 80 אלף שקל יותר. אבל אני לא מוכן. למה אני צריך להעלות את מחיר המגרשים ב־80 אלף שקל לכל מתיישב? בוא תגור 150 מטר ממנהרות חיזבאללה, על הר ליד מוצב צבאי. כדי להביא זוגות צעירים, האינטרס שלי הוא לתת את המחיר הזול ביותר. אני רוצה לדאוג שישלמו פחות".
כמו מטולה, עוד 24 יישובים בגבול עזה ולבנון תקועים ולא יכולים להתפתח בשל האיסור שהוטל על העברת כספי התמיכה מתוכנית הפיתוח של קק"ל. לטענת השרה שאשא־ביטון, "אזולאי יודע שמשרד השיכון והבינוי נלחם בשבילו", והיא לוחצת על היועמ"ש לאשר העברת תמיכות במיזמים שכבר סוכמו. את הוויכוחים על אופן העבודה של קק"ל עם משרדי הממשלה, היא טוענת, יש להשאיר לתוכניות עתידיות. "מדובר בחלמאות ובאטימות של המדינה", אומר אזולאי. "הפקידים לא באמת מבינים את הצורך ולא באמת מעוניינים לקדם משהו, בטח שלא בפריפריה הצפונית".
מקק"ל נמסר: "הכסף שקק״ל התחייבה להעביר למיזמים היה יכול לעבור כבר אתמול. הממשלה תוקעת את העברתו, וכך את הוצאתם לפועל של מיזמים שיכול לסייע לתושבי הצפון במשבר הדיור. קק״ל פועלת כל הזמן ובכל האמצעים העומדים לרשותה לחיזוק הפריפריה וכך תמשיך לעשות".
ממשרד המשפטים נמסר: "נוכח הודעת קק"ל על ביטול ההסכם על המתווה לקידום מיזמים משותפים של המדינה וקק"ל, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה גיבה את הנחיית משרד האוצר שלא לאפשר קבלת מימון מקק"ל לצורך מיזמים לאומיים מחוץ למתווה שהוסכם, וזאת בהתאם להחלטת הממשלה 672. בתקופה האחרונה עדכן משרד האוצר כי הוא פועל מול קק"ל כדי לקבוע מנגנון להעברת כספים באופן מרוכז שיוביל לחלוקת התקציב בצורה התואמת את סדר העדיפויות הממשלתי ואת האינטרס הציבורי. יודגש כי אין כל מניעה בקידום פרויקטים שקק״ל מממנת בעצמה באופן מלא".