בגלריית הבית הלבן בקיבוץ ניר־עוז תיחנך בעוד כשבועיים תערוכה שמספרת את סיפורו של הכפר הפלסטיני אל־מעין, שעל פי הטענה שכן באזורי הקיבוצים ניר־עוז ונירים, וחרב במלחמת העצמאות. גלריית הבית הלבן, שפועלת בחורבתו של בית ערבי בשטחי השדות בין קיבוצי ניר-עוז לנירים, היא אחד השרידים לכפר הפלסטיני שתושביו ברחו ממנו בזמן המלחמה.
מאחורי התערוכה עומד איתן ברונשטיין־אפירסיו, ממייסדי ארגון "דה־קולונייזר" העוסק בהנצחת "הנכבה" בתוך ישראל, ואף תומך בזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים. בעבר נמנה ברונשטיין עם מייסדי ארגון "זוכרות". התערוכה על הכפר הפלסטיני אל־מעין נועדה, לדבריו, ליצור "ניסיון להתגבר על הקיטוע האלים של המרחב באמצעות כוח צבאי".

מקצת מפליטי הכפר אל־מעין גרים היום בחאן־יונס שבעזה. אחד מבני הכפר הוא הגיאוגרף והמהנדס הפלסטיני־בריטי סלמן אבו־סיתה, שעסק רבות גם בתיעוד הנכבה הפלסטינית. פרסומים וחומרים של אבו־סיתה יוצגו בתערוכה של ברונשטיין.
ככל הידוע, אבו־סיתה הוזמן לדבר עם באי התערוכה בסקייפ, אך הוא סירב לשוחח עם "מתנחלים שיושבים על אדמותיו" כדי להימנע מ"נורמליזציה" שלהם.
שניים ממייסדי קיבוץ נירים, היושב לכאורה על אדמות הכפר הפלסטיני הנטוש, הביעו תרעומת על עצם קיום התערוכה. אריה שרייבר (87), חבר קיבוץ נירים, מתנגד לתערוכה וסבור שחברי הקיבוצים אינם צריכים להיות שותפים לה.
"התערוכה הזאת היא לא תמימה", אמר לנו שרייבר, "היא נובעת מתוך אג'נדה פוליטית. ומה שמנסים לעשות פה זה דבר לא הוגן. יש היסטוריה ויש עובדות, ולא צריך להמציא דברים שלא היו. מי שרוצה לבוא ולנפח איזה בלון שלא היה על 'התיישבות גדולה' של כפרים שהיו באזור הזה הוא אדם שעוסק בפוליטיקה ולא בהיסטוריה. לכן אני לא שותף לזה, ואני די בטוח שרוב מוחלט של תושבי האזור אינם שותפים ליוזמה הזאת".
חברו של שרייבר, חיים שילה ("סולו") בן ה־94, מספר שלפני שנה וחצי הגיעה אליו עיתונאית מלונדון שבאה בשליחות הגיאוגרף אבו־סיתה. לדבריו, היא שאלה אותו "שוב ושוב" אם הוא לא חושב שצריך להחזיר את הקיבוצים לשבט אבו־סיתה שיושב בחאן־יונס. "'זה הרי שלהם', היא קבעה בפניי", הוא משחזר, "התשובה היחידה שאמרתי לה היא 'אתם התחלתם'. הייתה מלחמה, מה אפשר לעשות. והאמת היא ששבט אבו־סיתה היה שבט של פורעים והיו איתם בעיות רבות. אני לא יודע מה יציגו שם בתערוכה, אבל אם זה ברוח של BDS ושיבת הפליטים זה ממש לא נראה לי, ואני מתפלא שהסכימו להציג תערוכה כזו".
לפי מיטב זיכרונו של שרייבר, "לפני שבאנו לא היו פה כמעט אנשים. רובם היו כאן בדואים, ומשפחת אבו־סיתה הייתה בכלל משפחת פשע שהתעסקה בפרוטקשן והתנכלה לתושבים באזור. כל העיסוק סביב הדבר הזה לא הגון ולא ישר. מי שחושב שהפלסטינים צריכים לחזור לפה על חשבוננו כנראה צריך לנסוע מכאן לארץ אחרת".
מי שיזם את הפיכת הבית הלבן לגלריה הוא חיים פרי, חבר קיבוץ ניר־עוז, והוא מארח את התערוכה על הכפר הפלסטיני של ארגון השמאל. "אני משאיל את הגלריה הזאת כי חשוב לי שידעו את ההיסטוריה של המקום. אפשר לריב עם יוצר התערוכה, אפשר להסכים איתו, אבל אני נותן לו במה חופשית. אנחנו יודעים שהיה שם כפר ומכירים חלק מהתושבים שהיו שם. אנחנו ודאי לא מסכימים לגלגל את ההיסטוריה אחורה. אולי יוצר התערוכה רוצה בכך, אבל אנחנו ודאי שלא. הוא יציג את דבריו בתערוכה, ואנחנו נוכל להתווכח על הדברים".