בני נוער שמחפשים תעסוקה תורמת, מאתגרת ומעניינת לקיץ מוצאים את הדרך לשם באמצעות אפליקציה ואתר המקשרים ביניהם ובין חקלאים הזקוקים לתגבור של ידיים עובדות. "סאנדו", חברה־בת של ארגון המתנדבים השומר החדש, פיתחה את היישום Sundo, המחבר בין חקלאים הזקוקים לסיוע ובין מתנדבים המעוניינים לסייע להם.
לחקלאי ישראל חסרות כיום ידיים עובדות בהיקף של מאות אלפי שעות עבודה, בקטיף יבול ובתחזוקה שוטפת של המשק. בני נוער, צעירים ואפילו משפחות שמעוניינים להתחבר לחקלאות – מיום או יומיים ועד לשבועות ספורים – משתמשים ביישום כדי להירתם ולסייע לחקלאים בעבודות הנדרשות באופן זמני. החקלאים משלמים סכום סמלי על השידוך – עשרה שקלים – וכל ההכנסות קודש לארגון השומר החדש.

בת־אל אסולין, מנכ"לית סאנדו, אומרת שהחקלאים מציעים פעילויות רבות ומגוונות בתחום – מקטיף וגיזום ועד לעבודה עם צאן ובקר. "החזון שלנו הוא ליצור מהפכה בעולם החקלאות", היא אומרת. סאנדו היא חברת הזנק, שבכוונתה להתפשט גם בכל העולם, במעין "רשת חברתית" בין חקלאים למתנדבים. "כמעט בכל מדינה יש מחסור בכוח אדם לחקלאות, זו בעיה בינלאומית. בארה"ב ההפסדים בגלל מחסור בכוח אדם מגיעים ל־6 מיליארד דולר בשנה". הפתרון, אומרת אסולין, הוא "לתת לצעירים הזדמנות, בחודשים שהם פנויים, להציל את ענף החקלאות, ולהחזיר אותם לאדמה במובן הכי פשוט של המילה".
"זה נצרך מאוד ומרענן מאוד", אומרת טפת נבו, בעלת חוות מרעה במושב נורית שבגלבוע. נבו מגדלת בקר ומטעי זיתים, ובשבועות האחרונים נעזרה בכמה קבוצות של צעירים ובני נוער מתנדבים שביקשו לחוות את האדמה מקרוב. "אני מגדלת בקר ואנחנו מתקשים להתמודד מול הייבוא. אנחנו עובדים בכל עונות השנה, מסביב לשעון. יש ענפים במשרד החקלאות שלא מקבלים אליהם פועלים זרים, ובהם מרעה בקר, למרות שאני ממש זקוקה לעובד שיעזור לי לסדר את הגדרות, לטפל בוולדות ולעשות חיסונים, ובמיוחד בשמירות. בעונה הזאת כל הזמן יש הצתות וניסיונות לפגוע בפרנסה שלנו".
את המתנדבים והמתנדבות היא מארחת בחדרים נעימים וממוזגים ששוכנים סמוך לביתה, ודואגת להם לארוחות. "האפליקציה הזאת אמנם חדשה מאוד, ובכל זאת כבר הגיעו אליי לפני כמה שבועות חבר'ה ששמעו עליה. אירחתי כאן שישה נערים ושמונה נערות, חברי סניף בני עקיבא רמות בירושלים. הם עבדו איתי, הכינו איתי חצר טיפולים לבקר מחומרים ממוחזרים ועוד. השבוע הייתה איתי קבוצה של כמה בנות מכיתה י"א מירושלים, והכנו צנצנות זיתים לשיווק".

במיזם החקלאים מקבלים את הסיוע, והמתנדבים זוכים לא במשכורת אלא בשבירת השגרה, בהנאה מהאוויר הצח ומהעבודה הפיזית, בחיבור לאדמה, וגם בטעם של פירות או ירקות ישר מהשדה. נוסף לכול, הם גם זוכים בניתוק מהמסכים.
אפרת עוזרי, בוגרת המכינה הקדם־צבאית בקיבוץ עלומים, שמעה על האפליקציה החדשה בפייסבוק, ולאחרונה יצאה באמצעותה לכמה ימי עבודה במטע זיתים בגלבוע. "הרעיון לצאת ולעסוק בחקלאות נמצא בי מאז המכינה, כשעבדנו בחקלאות בקיבוץ", היא מספרת. "הגעתי עם חבר טוב שעזר בעידור. אני חושבת שזה בדיוק מה שהחברה שלנו זקוקה לו: לחבר בין אנשים שרוצים לתת ולא יודעים איפה ובין חקלאים שזקוקים לעזרה ולא יודעים מאיפה לקבל אותה. ההתנדבות היא חד־פעמית, עזרה נקודתית, אבל זו הזדמנות להיכרות עם אנשים מיוחדים ובכלל לחוויה מדהימה".