החלטת בית הנבחרים האמריקני בשבוע שעבר נגד ה-BDS, חצתה מפלגות ועברה ברוב גדול של 398 בעד מול 17 נגד. לכאורה מדובר בהחלטה פרו-ישראלית חיובית ביותר, שמגנה ויוצאת נגד פעילות החרם ומתנגדת לדה-לגיטימציה של ישראל, אך לא כולם משוכנעים שזהו המצב.
גורמים מסוימים בימין חוששים מאוד מפני הקשר החזק שההחלטה הזו יוצרת בין התנגדות לחרם, לבין תמיכה בפתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית, ויש מי שמכנה אותה "ציאניד בתוך מרק עוף". ההחלטה מפרטת כי בית הנבחרים "מתנגד לתנועת החרם העולמי, העיסוק והסנקציות (BDS) שמכוונת לישראל, וכל המאמצים לבצע דה-לגיטימציה למדינת ישראל", וגם "מאשש את תמיכתו החזקה בפתרון באמצעות משא ומתן לסכסוך הישראלי-פלסטיני, וכתוצאה מכך שתי מדינות – מדינת ישראל היהודית הדמוקרטית, ומדינה פלסטינית ברת-קיימא ודמוקרטית – החיים זו לצד זו בשלום, ביטחון והדדי".
השר זאב אלקין, אמר לנו כי ההתייחסות לכך מורכבת: "יש עניין לדאגה לא בגלל ההחלטה עצמה, אלא בגלל שיש רוב מוצק בקונגרס האמריקני שתומך בשתי מדינות. זה לא עניין חדש, זו עובדה קיימת, אבל למי שכמוני מתנגד למדינה פלסטינית יש מקום לדאגה. אני לא חושב שההחלטה בשבוע שעבר חידשה משהו בעניין הזה, אבל היא כן שבה והראתה את התמיכה הרחבה בשתי מדינות. עוד לא הצלחנו לשכנע אותם שזו טעות. עד שלא תפורסם תכנית המאה, אני גם לא יודע מה עמדת הממשל האמריקני בנושא".

נזכיר, כי הנשיא טראמפ אמר בספטמבר החולף באו"ם כי הוא "אוהב פתרון שתי המדינות", ובהמשך אותו היום אמר – "מדינה אחת או שתיים, מה שתרצו". שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן התראיין לפני שבועות ספורים לניו-יורק טיימס, והדגיש כי לישראל יש זכות לספח חלקים מיו"ש. החלק המדיני של תוכנית המאה יפורסם ככל הנראה לאחר הבחירות בישראל.
השר אלקין מוסיף כי יש בהחלט גם היבט חיובי בהחלטה, שכן, "אם הייתה תחושה שהחוגים הרדיקליים במפלגה הדמוקרטית שהם מאוד אנטי-ישראלים סוחפים את כל המפלגה אחריהם, הרי שההחלטה הזו באופן מובהק שמה גבול ומראה שרוב רובה של המפלגה הדמוקרטית לא נסחפה בזרם הזה, אלא נשארה תומכת ישראל ויוצאת נגד BDS".
סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, אמרה כי פתרון שתי המדינות הוא מסוכן ולא רלוונטי: "המאבק בחרם הוא מאוד עקרוני וחשוב. החלטות כאלו מכניסות את ה-BDS למגננה, וזה חשוב. בצד המאבק בחרם, אסור לשכוח שרוב העם בישראל מבין היום שפתרון שתי המדינות הוא מסוכן והעמדה הרשמית של רוב שרי ישראל מתנגדת למדינה פלסטינית, וסבורה שהוא לא רלוונטי – לא כיום ולא בעתיד".
אך יש לציין שרוב הגורמים תמכו בהחלטה. השר לנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן, אמר: "מדובר בהישג חשוב במאבק כנגד הדה לגיטימציה שפעילי ה-BDS האנטישמיים מנסים לעשות לישראל. היא מוכיחה, שלמרות קולות קיצוניים חריגים שנשמעו לאחרונה בשיח הציבורי באמריקה, השותפות והתמיכה הדו מפלגתית בישראל קיימת במלוא עוצמתה וברוב אדיר של כל חלקי הבית".
ארדן גם התחייב כי יפעל לתרגם את ההחלטה הזו לפעולות מעשיות בשטח כנגד פעילות ארגוני החרם.

מחזיק תיק יחסי החוץ של מועצת יש"ע, עודד רביבי, שהיה השנה לנציג יש"ע הראשון שהוזמן לנאום בוועידה של איפא"ק, הבהיר כי ההחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר ממחישה את הצורך לקיים דיאלוג מתמיד עם כל חלקי בית הנבחרים האמריקני: "ברגע המבחן ארה"ב הייתה ותישאר ידידתנו הגדולה. גם האמירה על הצורך בשתי מדינות לא מקהה את הנחרצות של החלטת הגינוי נגד ה-BDS, ובעיניי היא חלק מריטואל בלתי מחייב שנועד לייצר את האיזון הדקלרטיבי".
גם איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בבתי הנבחרים האמריקנים, שקראה בחודשים האחרונים לחבריה לייצר 'לובי' למען ההחלטה הזו, בירכה עליה בחום. "ההחלטה מעבירה מסר עוצמתי לפיו בית הנבחרים דוחה באופן חד וברור אפליה המופנית נגד מדינת ישראל באמצעות חרם כלכלי, תרבותי או פוליטי".
יש לציין כי המתנגדות הקולניות ביותר להחלטה, היו חברות הקונגרס המוסלמיות רשידה טליב ואילחאן עומאר, שטענו כי ההחלטה מפרה את חופש הביטוי של תומכי BDS.