יישובי יהודה ושומרון נאלצו בשנה האחרונה להתמודד עם פיגועים קטלניים, שבעקבותיהם נערך מצוד אחר מחבלים חמושים שהצליחו להימלט מהזירה. בחלק מהמקרים נמשך המצוד שבועות ארוכים ואף יותר מכך. ההבנה כי מחבל נמלט נותן בשטח השראה לביצוע פיגועים נוספים, והופך לגיבור ברחוב הפלסטיני, הביאה את צה"ל להקים צק"ם – צוות קרב למשימות מיוחדות.
השבוע הסתיים בהצלחה התרגול הראשון של צוות הקרב המיוחד, ומקימיו מספרים בריאיון ראשון על התהליך. "מיד אחרי שורה של פיגועים קשים והימלטות המחבלים היה ברור שצריך לשנות את התפיסה", הסביר לנו אחד ממפקדי הצוות. "בתרגיל שהסתיים הצלחנו להגיע לשורה של סגירות מעגל מוצלחות, ואפילו תרגלנו סיכול פיגועים".

לדברי הקצין, "הצוות הוקם מיד לאחר שלושה פיגועים שנרצחו בהם ישראלים, ולאחריהם שלושה מחבלים נמלטו מהזירה – הפיגוע בחוות־גלעד, בכיכר אריאל ובאזור התעשייה ברקן. בעקבות הפיגועים פיתח הצוות טכניקות מתקדמות בשיתוף יחידות מובחרות, כולל כאלה שמתמחות באיסוף מודיעין ובהסתערבות. קראנו לצוות הזה צק"ם עומק – צוות קרב למשימות עומק. מיד לאחר פיגוע כל היחידות האלו מגיעות לזירה, כולן מתכנסות תחת פיקוד אחד ברמה של מפקד חטיבה, ומביאות את היכולות שלהן. יצרנו סינרגיה שמטרתה לכידת המחבל".
הכוח בשטח משתמש בכל הכלים שלרשותו, כולל מצלמות ביהודה ושומרון שמאפשרות התחקות אחר נתיב ההימלטות של המחבל ויכולות לספק מידע אחר שעשוי לסייע בתפיסתו. בנוסף, הכוח מיומן לפעול בעומק הכפרים באיו"ש ובשיטות הסתערבות בגלל ציוות הכוחות המיוחדים.
הקצין מספר כי "בתרגיל נערך שחזור מדויק של הפיגועים האלו, כולל נתיב הבריחה של המחבלים וההסתתרות – ואז הוצאנו את הכוחות למרדף. כאן נכנסו היחידות המובחרות וכוחות איסוף המודיעין. נתנו ל'מחבלים' 12 שעות להסתתר, ואז נכנסנו לעומק השטח במטרה להביא את המידע הנדרש ולסגור עליהם. מפקדי החטיבות צפו בתרגיל ולמדו ממנו הרבה"
לדבריו, "הכוחות עמדו במשימה, והצליחו ללכוד את המחבלים בתוך זמן קצר יחסית. אנחנו מאמינים שהצוות המיוחד יביא לתפיסת מחבלים מהירה יותר. ברגע שכולם מגיעים לזירה תחת מוח אחד, מפקד אחד, המרדף יעיל יותר. כיום, אם קורה פיגוע, כיתות הכוננות הן שמגיעות לזירה ראשונות. מעתה, הכוחות המיוחדים יחברו מיד לכיתות ויקבלו את כל המידע שהם צריכים. החפיפה תהיה מהירה ואפקטיבית יותר, ותביא אותנו מוכנים יותר לשעות הקריטיות".