ראש הממשלה הבריטי החדש בוריס ג'ונסון נחל בשבוע שעבר הפסדים כבדים בפרלמנט, שפגעו בסמכותו השלטונית ובמעמדו הפנים־מפלגתי. בריטים נותרו כועסים, מתוסכלים ולעיתים גם המומים ממצב החירום הלאומי, שלא נראה שיש לו סוף.
במוקד העניינים עומד ג'ונסון, שנראה בעיני מעריציו כגיבור שלוחם למען חירות בריטניה, ובעיני אויביו נראה כשרלטן לא דמוקרטי. לאחר שישה שבועות בתפקיד, ג'ונסון איבד את הרוב בפרלמנט והדיח מהמפלגה השמרנית כמה מחבריה המוערכים ביותר. "זה ירח הדבש הקצר ביותר בהיסטוריה הפוליטית של בריטניה", אומר ג'ון טונג, מרצה לפוליטיקה באוניברסיטת ליברפול. "בוריס ג'ונסון בבלגן נוראי".

המצב נעשה קריטי בליל יום רביעי, כשמחוקקי בית הנבחרים העבירו חוק שימנע ברקזיט ללא הסכם ב־31 באוקטובר וידרוש מראש הממשלה לדחות את היציאה מהאיחוד האירופי בעוד שלושה חודשים. אל האופוזיציה הצטרפו יותר מעשרים מורדים ממפלגתו של ג'ונסון, וכך ספגה המפלגה הפסד צורב.
ג'ונסון האשים את המחוקקים בהצבעה בעיכוב המשא ומתן עם האיחוד: "אני חושב שעצוב מאוד שחברי הפרלמנט הצביעו כך. אני חושב שזו הזנחה נוראית של תפקידם".
שעה לאחר מכן כשלה בפרלמנט גם התוכנית החלופית של ג'ונסון: חוק לעריכת בחירות כלליות ב־15 באוקטובר, שלדברי ג'ונסון יעניקו למצביעים את האפשרות להחליט אם הוא או מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין ייצגו את בריטניה בפגישות עם האיחוד האירופי ב־17 באוקטובר. לאישור החוק נדרש רוב של שני שלישים מ־650 חברי הפרלמנט, אך תמכו בו רק 298. כל 247 חברי הלייבור נמנעו מלהצביע.
"אנחנו רוצים בחירות ומחכים לזרוק את הממשלה הזאת", אמר קורבין, ותירץ את הימנעותו בכך שההצעה הייתה "מהלך ציני של ראש ממשלה ציני", המנסה להגניב ברקזיט ללא הסכם ברגע האחרון. לאחר ההצבעה קבע ג'ונסון: "לצערי המסקנה הברורה היא שהוא לא חושב שהוא יכול לנצח".
בנאומיו ובתשובותיו בפרלמנט השבוע הציג את עצמו ג'ונסון כמנהיג "הגיוני, מתון ושמרן" שרצה "לקיים את הוראת העם" עד ל־31 באוקטובר, גם אם פירוש השבר יהיה ברקזיט ללא עסקה, ללא הסכמים להסדרת הסחר ועוד. הוא האשים את מתנגדיו ב"עיכוב ובלבול" שיבטיחו עוד שנים של ויכוחים ואי ודאות. ג'ונסון טען כי העם הבריטי אינו מעוניין בבחירות כלליות נוספות, בפעם השלישית בתוך חמש שנים, אך שהדבר עשוי להיות בלתי נמנע.
מנהיג בית הנבחרים הבריטי ג'ייקוב ריס־מוג, איש המפלגה השמרנית, השתרע בקצה ספסל הממשלה במשך חלק ניכר מהדיון בפרלמנט בנושא העברת השליטה בסדר היום של המחוקקים מידי הממשלה לידי האופוזיציה. ברשת נמתחה עליו ביקורת, וגם חברי פרלמנט גערו בו, קראו לו לשבת ישר, וטענו שהתנהגותו "מתנשאת".
ראש הממשלה סילק ממפלגתו את 21 המורדים שהצביעו נגדו השבוע, והוא מקווה שיוחלפו בבחירות הבאות בידי מועמדים הנאמנים יותר לו ולחזון הברקזיט. במחוקקים שסולקו כלולים כמה מהאישים המכובדים ביותר במפלגה, כולל שני שרי אוצר לשעבר, קנת' קלארק ופיליפ האמונד. "חייבות להיות בחירות, אבל בוריס ג'ונסון פגע במפלגה שלו לקראתן", אומר טונג.
החוק שעבר בבית הנבחרים ביום רביעי יחייב את ג'ונסון לזכות באישור הפרלמנט לעסקת ברקזיט עד 19 באוקטובר, או לבקש מהאיחוד האירופי עיכוב של שלושה חודשים, שיקבע את תאריך הברקזיט ל־31 בינואר.
בפועל הצעת החוק תעכב את הברקזיט ותאסור בחודש הבא ברקזיט ללא הסכם ללא אישור הפרלמנט – אישור שלא יתקבל. ללונדון יהיו שלושה חודשים נוספים לנהל משא ומתן על תנאי הברקזיט. הדיפלומטים באיחוד האירופי טוענים שהם מצפים להצעות חדשות מהצוות של ג'ונסון, אך מתכוננים לתוצאותיו של ברקזיט ללא עסקה. האיחוד האירופי הקצה 858 מיליון דולרים שיסייעו לחברות שייפגעו מהתרחיש. "קיימת בעיה אמיתית עם ג'ונסון, וזו בעיה שלא הייתה לתרזה מיי", אמר ל־Sky News קיר שטארמר, שר הצללים לענייני עזיבת האיחוד האירופי מטעם מפלגת האופוזיציה הלייבור. "אנשים לא הסכימו עם תרזה מיי, אבל כשהיא עמדה מאחורי הדוכן ואמרה משהו, היא התכוונה לכך והייתה אמינה".
לפחות אדם אחד נשאר בטוח בג'ונסון: בחדר הסגלגל, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר שלשום, "הוא חבר שלי והוא נלחם, אין שום שאלה. בוריס יודע לנצח. אל תדאגו לו".
ג'ונסון זכה לניצחון אחד בשבוע שעבר, כששופט בסקוטלנד קבע כי החלטת המלכה להשעות את הפרלמנט למשך שלושה שבועות החל בשבוע הבא התקבלה כדין. מגישי התביעה נגד ג'ונסון – 75 מחוקקים – יוכלו לערער.
תרגם: אלחנן שפייזר