בבחירות 2019 א' הכול היה נראה קל. נתניהו עם 35 מנדטים ו-65 ממליצים אמור היה להקים ממשלה בהינף חלוקת התיקים והתקציבים. ובכל זאת הנה אנחנו כאן, חמישה חודשים אחרי הסבב הקודם ועם תוצאות מבלבלות הרבה יותר. כחול לבן והליכוד בתיקו, ללא רוב מכריע של 61 לאף אחד מהגושים ובלי אפשרות, לפחות בשלב הזה, לכונן ממשלת אחדות בשל גישת "רק לא ביבי". הרכבת הממשלה הבאה נראית כמו תצרף רב נעלמים שייפתר רק בעוד חודשיים וחצי. וכדי שלא נגיע מהר לאופציה של בחירות במועד ג' – נפרוש את התרחישים האפשריים מימין ומשמאל.
בזמן שגנץ מינה השבוע צוות משא ומתן ענף, שוב הקדים אותו נתניהו וכבר קבע פגישה עם כל ראשי השותפות הטבעיות של הליכוד: דרעי, ליצמן, גפני, שקד, הרב פרץ, סמוטריץ' ובנט במשרדו בירושלים. המטרה היא להפוך לגוש חוסם של כ-55 מנדטים בפני כל ניסיון של גנץ להקים ממשלה, אם יקבל ראשון את המנדט להרכבתה מהנשיא.

מלחמת ההתשה של הליכוד מול כחול לבן למעשה החלה כבר עם תוצאות המדגמים. עוד לפני שפנה להכין את נאום התבוסה-ניצחון, נתניהו מיהר להרים טלפון לכל אחד מהשותפים שלו. גנץ לעומת זאת הרים טלפון ליו"ר המשותפת, כאשר הסיכויים שאכן הוא והרשימה שמאחוריו תשמש לו גוש חוסם לא מאוד גבוהים. בהנחה שבשלב הזה כל המפלגות משחקות פוקר ואף שחקן לא יערוק ממחנה אחד לשני ולכן אין 61 לא לנתניהו ובטח לא לגנץ, יעברו בליכוד לתוכנית ב'.
בכירי הליכוד הבהירו כבר ביום שלישי השבוע כי אין כל סיבה שהליכוד יקבל ראשון את האפשרות להרכיב את הממשלה מהנשיא מאחר שאין להם אפשרות ריאלית להצליח במשימה (כאמור: שלב משחק הפוקר). לעומת זאת אם גנץ יקבל את האפשרות להרכיב ממשלה מהנשיא בעוד כשבוע וחצי ולא יצליח, כי 55 מנדטים נותרים לצד נתניהו בכל מחיר ומול כל הצעה נגדית, חודש לאחר מכן צפוי המנדט להרכבת הממשלה לחזור לידי נתניהו.
בליכוד אגב לא ישאירו דבר ליד המקרה. אם אכן יבחרו באסטרטגיה הזו בימים הקרובים, הם צפויים שלא להמליץ על נתניהו להרכיב ממשלה בפני הנשיא כדי לאלץ אותו לבחור בגנץ ראשון להרכיב ממשלה. מהרגע הזה תחל מלחמה להתשת כוחם של בכירי כחול לבן. בהנחה שהכול יתנהל כמתוכנן 28 יום לאחר מכן המנדט חוזר לנשיא ומשם למועמד השני הלא הוא נתניהו. גם הוא צפוי להיתקל בחומה בצורה של 32 חברי כחול לבן וכך יעברו להם עוד 28 יום מחיינו בהתשה או המתנה.
רגע לפני שייאלץ להחזיר את המנדט לנשיא, יקרא נתניהו לגנץ לפגישה בארבע עיניים ויגיד לו בכנות: "זו הזדמנות אחרונה של שנינו. רוטציה, שר ביטחון, תבחר, אבל כשהידיים של שנינו על ההגה ולפני שהמושכות יונחו בידיו של גורם שלישי". אם גנץ ייכנע בשלב הזה, ברכות. יש ממשלת ימין מרכז רחבה. נתניהו קרא לה כבר השבוע "ציונית" ובכך הושיט את היד לעבר בכירי כחול לבן.
אם לא, ישנה אפשרות נוספת – מפלגת תל"ם יכולה גם היא להפוך ללשון המאזניים של ממשלת הימין ולבחור משרדים ותקציבים כיד המלך. אותו דבר מפלגת העבודה – פרץ ולוי אבקסיס. אבל שום דבר מכל אלו לא יקרה לפני התשה מוחלטת של כל אחד מהשחקנים בחודשיים הראשונים ולא לפני שהאיום בבחירות מועד ג' נמצא ממש על סף דלתם.
בכירי הליכוד אמרו השבוע כי אין פניהם להדחת נתניהו. לא בשלב הזה. האפשרות הזו תעמוד על הפרק רק כמוצא אחרון ולא כבחירה ראשונית. "אנחנו ממש לא מתכוונים להגיע למצב שבו נמצאת היום מפלגת העבודה, בשליפת סכינים מוקדמת", אמר שר בכיר בליכוד בערב העגום עם פרסום תוצאות הבחירות. כשהם מאוחדים מאחורי נתניהו סיכויי הליכוד להרכיב ממשלה גבוהים הרבה יותר מאלו של גנץ חסר השותפים.
לכן האפשרות להתאחד סביב מועמד מוסכם מהליכוד והדחת נתניהו היא אופציה שנשקלת אולי בחדרי חדרים – אבל כמוצא אחרון. סביר יותר אומרים שם שגנץ יתייאש קודם לכן. שאלת כתב האישום שמרחף סביב נתניהו היא כמו הילה מונעת חיבורים, לכן לא סביר שכבר בשלב הזה יצליח נתניהו לסחוף אחריו עורקים משורות העבודה/כחול לבן להרכבת ממשלה.

גם 13 או 15 המנדטים של הרשימה המשותפת לא נחשבים כגלגל הצלה עבור גנץ ולפיד. הם לא יכנסו לממשלה. ספק אם הם אפילו יכולים להמליץ על הרמטכ"לים בפני הנשיא. כל שכן, שלא לדור בכפיפה אחת עם ליברמן. יו"ר ישראל ביתנו שכבר הוכרז השבוע כמנצח בבחירות האלה מעוניין בהקמת ממשלת אחדות, ובליכוד מתקשים לראות בו שותף לכתחילה. גם אם בליכוד-כחול לבן יגיעו בעוד חודשיים להסכמות, לא ברור מדוע ירצו בו בפנים. ולכן שאלת ליברמן בבחירות האלה נשארת סימן שאלה גדול.
גנץ גם הוא מסונדל לכתחילה. ליברמן לא יכול לשבת עם המשותפת, אבל גם לא עם מרצ. גנץ יכול למעשה לבחור בכל פעם אחת או שתיים מתוך סל השותפות "הטבעיות" לממשלה חילונית, ספק אם ממלכתית כשמחשיבים את טיבי ועודה. הוא נמצא הרחק מהיעד הנכסף של 61 כל עוד נתניהו מצליח להחזיק את חברי הכנסת שלו ושותפיו קרוב אליו.
כשהמנדט אצל נתניהו הוא יידרש כאמור להורדת החסמים של כחול לבן לישיבה איתו באותה ממשלה, או בכפוף להסכמים שונים הנוגעים להליך המשפטי שלו ולרוטציה עתידית, או מלחמה. במצב חירום ביטחוני, כללי המשחק משתנים ומכופפים לצורך השעה. היכולת של הישרדות ממשלה כזו לטווח הרחוק מוטלת בספק. אך זה בטח ידחה את הסבב הבא של הבחירות, שאחרת עשוי לנחות עלינו עם פתחה של שנת 2020.