הרב הצבאי הראשי תת־אלוף אייל קרים מותח ביקורת על מה שהוא מכנה "פגיעה בערך הרעות", בכל הקשור לשמירת הכשרות בצה"ל. באיגרת ששלח לפני ימים אחדים למפקדי צה"ל כתב הרב קרים כי בעת האחרונה התוודע לכמה מקרים שבהם נאלצו לוחמים דתיים לא להשתתף בחלק מפעילויות יחידותיהם בגלל פגיעה בכשרות.
בפתח האיגרת מציין הרב קרים ש"בין עשרת הערכים במסמך רוח צה"ל נקבע גם ערך הרעות, המבהיר כי 'החייל יפעל מתוך אחווה ומסירות לחבריו לשירות'". לדבריו, "מאז ועד היום מחויב צה"ל בהוראת הפיקוד העליון ובפקודת המטכ"ל להגשת מזון כשר לחייליו בבסיסי הקבע, באימונים בשטח, בפעילויות מחוץ ליחידה ואף בעת יציאה לחו"ל".
הרב מוסיף כי ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון דוד בן־גוריון הסביר בשעתו כי "פגיעה בכשרות – בשוגג או מזיד – מובילה הלכה למעשה ליצירת שני צבאות: האחד לשומרי כשרות, והאחד לאלה שאינם שומרים על הכשרות".
ואולם, כותב הרב, "לאחרונה פגשתי לצערי בכמה תופעות שבעיניי יש בהן משום פגיעה בערך הרעות בתחום הזה. אחד המקרים היה ביחידה צפונית שנסעה לצאלים. המפקד הורה לעצור בצד הדרך בסניף מקדונלדס (שאינו כשר). החיילים שומרי הכשרות נותרו באוטובוס בזמן שחבריהם נהנו מן הארוחה".
"באירוע הזה אין כל עבירה על פקודות צה"ל", הדגיש הרב הצבאי הראשי באיגרתו. "חיילים רשאים לקנות לעצמם כל מזון שיחפצו. אך בעיניי שגה המפקד במימוש ערך הרעות ביחידתו. מעט מחשבה הייתה מאפשרת לעצור בנסיעה במקום שבו יוכלו כלל החיילים לקנות לעצמם מזון, איש6איש לפי בחירתו ולפי אמונתו".
באירוע אחר, כותב הרב קרים, "מפקד ביחידה לוחמת העלה יוזמה מקורית – להזמין בהפתעה את הורי החיילים עם סיומו של מסע ארוך". גם כאן התעוררה שאלת כשרות המזון. "המפקד הציע פתרון פשוט: בסיום המסע ייערכו במקביל שני שולחנות: האחד לשומרי כשרות והאחר לאלה שאינם שומרי כשרות".
הרבצ"ר קובע שגם במקרה הזה המפקד טעה. "לדעתי שגה המפקד במימוש ערך הרעות. כפי שאת האימון המפרך עברו כל הלוחמים כתף אל כתף, כאיש אחד בלב אחד, כך גם את הפריסה שאחריו צריכים היו לערוך יחד, ולא בהפרדה".
מקרה נוסף שמוזכר ביתר חומרה באגרת למפקדים מתואר כך: "מפקד צוות אפשר לחייליו לסעוד בחדר אוכל של קיבוץ שאין בו תעודת כשרות. הוא אף הגדיל ראש ווידא שאחד החיילים המקפיד על כשרות יקבל חמגשית. קל לשער מהי תחושתו של אותו לוחם כאשר באופן רשמי וממוסד, לכאורה, הוא סועד בחמגשית מחוץ לחדר האוכל בזמן שחבריו סועדים בחדר האוכל בקיבוץ".
הדוגמה האחרונה לפגיעה בערך הרעות במכתבו של הרבצ"ר התרחשה ביחידה מובחרת שבה החליט מפקד צוות לערוך "ערב גיבוש לחייליו – בליל יום הכיפורים", כנראה אשתקד. הערב הוגדר רשות ולא הייתה חובה להשתתף בו. "אילו אותו מפקד היה חושב עוד רגע אחד: האם הדרך לגבש את היחידה היא בקביעת אירוע כזה, כאשר ברור שלוחמים שומרי מצוות לא יוכלו להשתתף בו? האם האירוע ישיג את מטרתו, או שמא ישיג מטרה הפוכה?"
הרבצ"ר סיים את מכתבו בקביעה כי "באף אחת מהדוגמאות לא הייתה שגיאה מכוונת במזיד. אי מודעותם של המפקדים לנושא היא שהובילה אותם לקבל החלטה שגויה שפגעה בלכידות היחידה.
"עלינו כמפקדים מוטלת האחריות והחובה לאפשר שירות משמעותי לכל חייל וחיילת, בלי קשר לדתו ולאמונותיו. ככל שנעצים את ערך הרעות, כך נוכל להבטיח את חוסנו והצלחתו של צה"ל".