השקט היחסי בצפון ובדרום מאז הבחירות לכנסת עומד ביחס הפוך למפלס הדאגות של מערכת הביטחון והדרג המדיני. עיקר החשש הוא מפעולה איראנית אפשרית נגד ישראל. בירושלים מעריכים כי ההתנהלות האיראנית לאחרונה נועדה לייצר לגיטימציה הדרגתית לפעולה צבאית שכזו, בעיקר מצד אירופה ואסיה. טהרן כבר הולכת ומחריפה את איומיה הפומביים כלפי ישראל, בעוד העולם שותק.
מקור ביטחוני מעריך כי השקט בחזיתות הסמוכות לא יימשך זמן רב. "אנחנו לא יודעים כמה תשפיע הכניסה של טורקיה לסוריה, אבל זה אירוע דרמטי", הוא מצביע על השינויים האחרונים בסביבה.

"הלחימה של טורקיה מול הכורדים פותחת ציר בעייתי מאוד לאיראנים, היישר לתוך סוריה. המצב הזה מחזיר את איראן להברחות הנשק".
לדברי המקור, ישראל לא תאפשר העברת נשק מתקדם ומדויק לסוריה וללבנון. "כל פעולה שיכולה לקדם זאת, אנחנו צריכים להכיר אותה ולהתמודד איתה", הוא אומר.
מלבד החשש ממערך הכוחות המשתנה בצפון סוריה, שוררת בירושלים דאגה עמוקה מהתגובה האמריקנית המינורית למתקפה האיראנית הקשה על מתקני הדלק הסעודיים באמצע ספטמבר. השבוע פורסם כי ארצות הברית ביצעה מתקפת סייבר נגד האיראנים, אך במצב העניינים הנוכחי באזור קשה לראות בצעד כזה מכה קשה. האיראנים, מנגד, עדיין מאשימים את ארה"ב, סעודיה וישראל בתקיפת מכלית נפט איראנית בים האדום בסוף השבוע שעבר, ואף טוענים כי יש בידם הוכחות מצולמות לתקיפה.
שלשום נועד הרמטכ"ל אביב כוכבי עם יו"ר כחול לבן בני גנץ, והציג לו את מפת האיומים האזורית על ישראל. ככל הידוע, המצגת שהראה כוכבי לגנץ הייתה דומה מאוד לזו שהציג לשר האוצר משה כחלון, אחרי ישיבת הקבינט בשבוע שעבר, במטרה להבהיר לו את הצורך הכלכלי בהתעצמות צה"ל בפני האיומים הגוברים. כזכור, התוכנית הרב־שנתית "גדעון", שתסתיים בקרוב, כללה פיטורי כ־5,000 אנשי קבע. כעת אומרים בצה"ל שיהיה צורך בהחזרת אלפי תקנים כדי לעמוד באתגרים הקרובים.
כאמור, בינתיים שורר שקט בצפון ובדרום. חיזבאללה מרסן את פעילותו בעת האחרונה, לאחר תקרית הרחפנים וחילופי האש בגבול הצפון ערב הבחירות. בגזרת הדרום, חמאס עצר פעילי טרור שהובילו להסלמות, והוא ממתין להקמת ממשלה ישראלית נוחה יותר מבחינתו. ביו"ש, אבו־מאזן ירד מהעץ והסכים לקבל כסף ישראלי רגע לפני קריסה כלכלית, מתוך הבנה שאיש לא יפתור למענו את המשברים שיצר בעצמו. אבל השקט בשלוש החזיתות הללו רק מדגיש את המגמה ההפוכה בזירה המרכזית שהוצגה לגנץ: איראן.
היום אמור לבוא לירושלים, היישר מטורקיה, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, ולהיפגש כאן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. על פי הודעת מחלקת המדינה, מטרת הפגישה לדון "בהתפתחויות בסוריה, ובצורך המתמשך לעמוד מול התנהגותו מערערת היציבות האזורית של המשטר האיראני". מלשכת ראש הממשלה לא נמסרו פרטים נוספים בנוגע לפגישה הצפויה. אחריה ימשיך פומפאו לבלגיה.
המפגש היום בירושלים הוא הראשון בין נתניהו לבכיר אמריקני מאז ההחלטה על הסגת כוחות ארה"ב מסוריה. ערב יום הכיפורים אמר נתניהו כי למרות ההערכה הרבה לתמיכתה של ארה"ב, ישראל תתגונן בכוחות עצמה מול כל איום. פומפאו מצדו השיב שלשום בשלילה לשאלת מראיין ברשת 'פוקס', האם ישראל צריכה לחוש בטוחה פחות בעקבות הסגת הכוחות והפלישה הטורקית. "הבעיה המרכזית באזור עודנה איראן", הוסיף פומפאו.
אתמול המשיכו צבא טורקיה וכוחות תומכים להתקדם במשימתם לכיבוש הערים והכפרים הסוריים הסמוכים לגבול הטורקי. עד כה הם הצליחו להשתלט על 11 כפרים ועיירות. בימים האחרונים מתרכזים מאמצים רבים בעיירה ראס אל־עין, שם נתקלו הכוחות התוקפים בהגנה נחושה של לוחמים כורדים. תמונות וסרטונים מהלוחמה בשטח חושפים מעשי זוועה נגד הכורדים, כולל הוצאות להורג אכזריות במיוחד של לוחמים כורדים שנשבו. לטענת הכורדים, עד כה נספרו במבצע הטורקי למעלה מאלפיים הרוגים.
צבא אסד, אויב הכורדים בעבר שהוזמן השבוע לסייע להם והתקבל בברכה בצפון סוריה, המשיך אתמול במאמציו להיכנס לערים ולכפרים שננטשו בידי הכורדים, במטרה לחצוץ בינם ובין הטורקים. חיילים סורים שנכנסו לעיירה קובאני שבצפון סוריה הכריזו כי הם נמצאים בגבול הטורקי, והם נכונים להילחם בכל מי שיאיים על סוריה: "האויבים שלנו הם טורקיה וישראל".