למרות החיוכים בבית הנשיא ביום רביעי, ועל אף הנאום האופטימי שנשא יו"ר כחול לבן בני גנץ עם קבלת המנדט להרכבת הממשלה, בכיר הליכוד שר החוץ ישראל כ"ץ איננו מודאג במיוחד.
"אנחנו לא נבהלים מאופוזיציה", הוא אומר, "אבל אין בכנסת הזו קומבינציה לממשלה בלי הליכוד, ואין ליכוד בלי נתניהו. האפשרות היחידה לממשלה היא עם הליכוד ונתניהו בראש. אחרת, זו הליכה לבחירות".
בכחול לבן אמרו לאחר הבחירות בספטמבר כי יש בכירים בליכוד שהם יודעים כי יצטרפו אליהם להקמת ממשלת אחדות ללא נתניהו.
"אלו דיבורי סרק. ליברמן וכחול לבן אומרים את זה כל הזמן כי הם רוצים להסתיר את הקשר שלהם למפלגות הערביות. כל הדיבורים על כך שיש כאלו שיערקו, אלו דברים שלא יהיו. אני יודע מה קורה בליכוד".

כפוליטיקאי ותיק במערכת, אתה מבין מה אביגדור ליברמן רוצה?
"אני מקווה שהוא מבין. אני לא מבין מה הוא רוצה אלא מה הוא עושה, ומה שהוא עשה זו התנקשות פוליטית בראש הממשלה נתניהו ובליכוד. הוא עשה את זה ממניעים של נקמנות, ממניעים של רצון לפגוע. הוא גרם לכך שהליכוד הלך לבחירות נוספות בנסיבות קשות".
אתה רואה את שקד ובנט בתוך הליכוד?
"אני לא חושב שכרגע עוסקים בדברים כאלו. כרגע עוסקים בגוש של 55, עוסקים בליכוד, וכולם ביחד פועלים להקמת ממשלה בראשות נתניהו. לגבי הפקת לקחים על פרישות ודברים שהיו – אני לא נלהב להכות על החזה של אחרים, כל אחד שיכה על החזה של עצמו".
"ראו את ליברמן, היה צריך להוכיח אלפי פעמים שהוא כל כך כל כך נגד ביבי, ורק אז חלק מיושבי בתי הקפה הצביעו לו, וגם אז בכמות מוגבלת. הוא לקח בעיקר בוחרים מהליכוד ומכחלון. אנשים לא עוברים צד מהר כל כך בגלל איזושהי אמירה"
אז לגבי החזה שלכם, מהן הטעויות שהליכוד עשה לקראת הבחירות השניות?
"לא, אני חושב שהליכוד עשה בסדר גמור. הליכוד מנע הקמת ממשלת שמאל. זה מה שתכננו לעשות כאן, וליברמן היה במרכז המזימה עם לפיד. הם ניסו להשפיע גם בתוך הליכוד, על חברי כנסת. כינסנו את מזכירות הליכוד, הידקנו אלינו את 'כולנו', עשינו מהלך כולל שחיזק את חברי הכנסת של הליכוד ואִפשר להעביר את חוק הקדמת הבחירות כמוצא מול המזימה. זה לא דבר אופטימלי, אבל לולא היינו עושים את זה כבר הייתה קמה ממשלת שמאל, חד־משמעית".
אתה חושש לכוחו של הליכוד, אם תהיינה בחירות שלישיות?
"יצאנו לבחירות באפריל במצב אופטימלי וקיבלנו 35 מנדטים שהפתיעו לטובה. בבחירות לאחר מכן, בספטמבר, זה כבר היה קשה יותר, כי על ההישגים של הממשלה הציבור גמל באפריל, וגם הרצון של הציבור לגמול לתקשורת ולמי שהם ראו כרודפים את נתניהו היה חזק באפריל, ועד ספטמבר זה התעמעם. יחד עם זאת, הליכוד קיבל 32 מנדטים. חבל על שני מנדטים של עוצמה יהודית שהלכו לאיבוד. אני חושב שימינה הייתה צריכה לרוץ בגוש אחד עם כל המפלגות", הוא אומר, מעדיף להפיל את האחריות לחוסר הצירוף על אנשי ימינה.
"מה, הם חושבים שיושבי בתי הקפה של דיזנגוף ירוצו להצביע להם כי לא לקחו את עוצמה יהודית? תראו את ליברמן, היה צריך להוכיח אלפי פעמים שהוא כל כך כל כך נגד ביבי, ורק אז חלק מיושבי בתי הקפה הצביעו לו, וגם אז בכמות מוגבלת. הוא לקח בעיקר בוחרים מהליכוד ומכחלון. אנשים לא עוברים צד מהר כל כך בגלל איזושהי אמירה. אם יש מפלגה שהיא ימינה מהליכוד, היו צריכים להכניס בה את כולם, והיו מקבלים עוד שני מנדטים לפחות.
"בפעם הראשונה, נתניהו פעל בתוכנית חירום בגלל הפרישה של בנט ושקד, כולל ההכנסה של בן־דהן לליכוד, וזה עבד. קיבלו חמישה מנדטים. חבל שהימין החדש, על קצה הקצה, לא קיבלו ארבעה מנדטים. לו זה היה קורה, גם ליברמן היה מתקפל אולי, והיה לנו ימין חזק מאוד של קרוב ל־70 מנדטים. ממשלת ימין ארבע שנים בלי שום בעיות".
ועכשיו שהמנדט הועבר לגנץ, יש איזושהי אופציה שכחול לבן יצליחו להרכיב ממשלת אחדות?
"אני חושב ש־55 חברי הכנסת של הימין ישמרו על אחדות, ובסופו של דבר זה לא יכול לקרות. אולי ליברמן מוכן לחצות קווים שאף אחד לא חשב שהוא יגיע אליהם, שהרשימה המשותפת יתמכו מהכנסת והוא יימנע, ואז יהיה להם רוב של 57 מול 55. אבל זה הזוי. פניתי בפייסבוק לבוגי יעלון ואנשי תל"ם, וכתבתי שליברמן בגלל השנאה לנתניהו, והרשימה המשותפת בגלל השנאה למדינה, יכולים לחבור כדי לעשות ממשלת מיעוט. אני לא מבין איך יעלון, האוזר והנדל לא מוציאים הודעה ברורה ורשמית שהם לא ייתנו יד להקמת ממשלה בתמיכת אנשים שהם תומכי חמאס וחיזבאללה. הם באמת מעדיפים את איימן עודה וחבריו על פני נתניהו?

"דיברנו קודם על הכרה בחיזבאללה כארגון טרור. ב־2016 הליגה הערבית הכירה בחיזבאללה כארגון טרור, ורק מדינות בודדות מתוכה הסתייגו. מי גינה את ההחלטה? בל"ד וחד"ש, כאן במדינת ישראל. הם היו נגד החלטה של הליגה הערבית כי זה עלול לסייע למדינת ישראל. אלו החבר'ה שיושבים כאן בכנסת. זו שערורייה בפני עצמה. כלומר, זה אחד הגופים הערביים הקיצוניים באזור נגד ישראל, ואיתם תל"ם מוכנים עכשיו לשבת?
"בימים האחרונים הרשימה המשותפת מדברים פתאום כאילו מה שמטריד אותם אלו נושאים של אישורי בנייה והאלימות בחברה הערבית. האלימות זו אכן בעיה, אבל יש כאן ניסיון ליצור סדר יום בגיבוי התקשורת שישכיח מי הם באמת, להציג אותם כמי שנאבקים בעניינים אזרחיים כדי להקל על כחול לבן לשתף איתם פעולה. צריך להראות בדיוק מה המשמעות של שיתוף פעולה ותלות בהם".
גם פסילת נתניהו על ידי אנשי גנץ מקוממת את כ"ץ. "כחול לבן פוסלים את נתניהו, שלא הורשע בשום דבר ולא מנוע משפטית להיות ראש ממשלה. מי שמכם לקבוע שאדם פסול להיות ראש ממשלה כשאף גורם משפטי לא פסל אותו?"
ואם יוגש כתב אישום, הוא יוכל להיות ראש ממשלה?
"יש שני מדדים אם אדם יכול להיות ראש ממשלה: אם יש לו תמיכה, ומצבו המשפטי. ולנתניהו יש תמיכה. ואז הגיע שימוע, ויש שמועות ופרשנים שבפנים מאוד מודאגות מדווחים שאולי ירדו סעיפים מהחשדות. זה הכול קמפיין פוליטי, והוא נגד הליכוד, לא נגד נתניהו.
"הגישה שלי בנושא ברורה מאוד, והיא לא נובעת ממורתעות או מחנופה. אני חושב שיש כאן מבחן עצום מול הניסיון שראשי כחול לבן יהיו השופטים העליונים של מדינת ישראל. כשהם רצו את ליצמן והייתה המלצה לשוחד נגדו, זו לא הייתה בעיה. אבל את נתניהו לא רוצים פוליטית. ומה אם בשימוע הכול ייסגר? ומה אם ישונו הסעיפים? ומה אם ייעלם השוחד? מי שמכריע הוא הציבור. ואם הציבור מצביע כמו שהוא מצביע, ויש תמיכה ואין פסילה משפטית, אז אין שאלה. ואני עדיין חושב שאם הגוש ישמור על חזית אחידה של 55, ברגע מסוים גם כחול לבן יעשו את החשבון שלהם ומה המשמעות של ללכת לבחירות, או ללכת לאחדות בלי להחרים אף אחד. התוצאות גוזרות שנתניהו צריך להיות ראשון בראש".

אבל הוא החזיר את המנדט.
"הוא החזיר את המנדט, והוא ניתן למישהו שיש לו 44 תומכים ואת ליברמן על תנאי, מול מי שיש לו 55. אין לנו 61 לממשלת ימין כמו שרצינו. אבל להם אין 61 לממשלה אלטרנטיבית".
עם ש"ס ויהדות התורה יש להם 60. זו אופציה לדעתך?
"אני לא רואה את זה קורה. הם הרי פסלו אותם. אז בני גנץ בא השבוע להקפות שניות בכפר־חב"ד ורקד עם רפי פרץ, וזה יפה, אבל הוא קרא להם הזויים. התחרות בין ליברמן לבינם לפני הבחירות הייתה מי יותר נגד יהדות במרחב הציבורי.
"אני, ב־2015, חידשתי את הברית של הליכוד עם החרדים אחרי שנשארו בחוץ בעקבות ברית האחים של בנט ולפיד. אני חושב שזה היה נכון. הקשר בין הליכוד למפלגות הדתיות הוא טבעי. אני עצמי אדם מסורתי, הליכוד לא מקיים פעילויות רשמיות בשבתות. אנחנו לא צריכים לקנות את החרדים כי הפערים בינינו לא כאלו עמוקים. כשאתה רחוק, אתה צריך להציע הרבה מאוד כדי להתקרב. ציפי לבני הציעה להם יותר מכל אחד אחר. רבים מהציבור החרדי הם בעלי השקפה לאומית, בעד ארץ ישראל בצורה חד־משמעית. נכון שאם השמאל ינצח ויש לו 61 בלעדיהם, הם יכולים להצטרף, זה קרה בעבר. אבל אם אין 61, הם לא אלו שילכו איתם".

למרות טענותיו כי אין בליכוד מי שמערער על מנהיגותו של נתניהו, לא ניתן להתעלם מאמירות דוגמת אלו של גדעון סער או של ניר ברקת. כ"ץ בתגובה מסרב להתייחס לשמות ספציפיים. "הליכוד היא מפלגה פתוחה, אבל לא בקלות בוחרים מישהו לראשות הליכוד. בניגוד למפלגות אחרות, אצלנו היו בראש בגין, שמיר, נתניהו, שרון, ואז נתניהו חזר. הליכוד מצפה מהמנהיגים שלו לשלב אישיות ועמדות ויכולת ושורשיות, אף אחד לא נבחר כלאחר יד. בליכוד לא מדיחים, וכשהמנהיג פורש, מחליפים אותו. זו הדרך שאני הולך בה כל הזמן. אמרתי כבר מזמן שביום שבו נתניהו יפרוש, אני מתכוון להתמודד על ראשות הליכוד וראשות הממשלה, ואני מאמין שגם אנצח בהתמודדות הזו.
"התמיכה שלי היום בנתניהו היא מלאה, משום שהוא נבחר ומשום שהלכנו לבחירות עם הפתק שנתניהו רשום בראשו, ומי שרוצה כעת להפיל אותו רוצה לא פחות להפיל את הליכוד. הסיטואציה שאני רואה כרגע היא או ממשלת אחדות, או חלילה להידרדר לבחירות".
מה בחירות שלישיות יעשו לליכוד?
"בחירות זה לא דבר טוב. אני לא בטוח שהן גם טובות לכחול לבן. פעמיים קיבלו הזדמנות להפיל את נתניהו, לא הצליחו. אמרו לציבור שיקימו ממשלה בלי חרדים, לא התקדמו בזה. יש לכם עקרונות, אבל הם לא ריאליים. אני מקווה מאוד שלא נגיע לבחירות שלישיות. אם יהיו, אני מקווה שכל הצד הימני יפיק לקחים ויתאחד. יש שם אנשים נבונים, וצריך למקסם את המנדטים של הימין".
לא מחלקים ציונים לאמריקנים
לדברי כ"ץ, שלצד תפקידו כשר החוץ והיותו חבר הקבינט המדיני־ביטחוני מכהן גם כשר לענייני מודיעין, מדינת ישראל איננה נתונה כרגע במשבר ביטחוני ספציפי מול איראן. "אני לא רואה שום הבדל. בגלל הבחירות והדיבורים והמשא ומתן, דברים מקבלים נפח אחר. לא קרה שום שינוי, והיכולות הישראליות קיימות".
כלומר, היה אולי מצג שווא של משבר ביטחוני מול איראן סביב הבחירות?
"הייתה התקפה איראנית על מתקני הנפט בסעודיה, שבהחלט הייתה שבירת כלים מול האמריקנים. היא לא הייתה מול ישראל, וגם לא הייתה יכולה להיות מול ישראל בדרך הזו. ישראל היא היחידה שתוקפת גורמים איראניים ואינטרסים איראניים במרחב.
"בנוסף, היו התגובות של האופוזיציה על פעולות צה"ל. הפילו הכול על נתניהו", הוא אומר, מכוון לתגובת יאיר לפיד לאחר ירי הטילים של חיזבאללה לכיוון קיבוץ אביבים בתחילת ספטמבר. על פי לפיד אז, ילדי הצפון ישבו במקלטים רק "כי ביבי הפר את מדיניות העמימות". כ"ץ צייץ בטוויטר לפני כשבועיים כי מי שהפר את העמימות היה הרמטכ"ל, שעשה זאת משיקולים מקצועיים. את הפרסום על כך שבעקבות זאת שלח השר מכתב התנצלות לרמטכ"ל, כ"ץ מכחיש לחלוטין.
"לא היה מכתב. יש לי יחסים מצוינים עם הרמטכ"ל. היינו באותו ערב בטקס זיכרון לחיילי הצנחנים, שאני משתתף בו כל שנה כצנחן וקצין לשעבר, לחצנו יד ודיברנו. לא מדובר בסוד מדינה. מה הסוד, שהוא המליץ לפרסם שצה"ל הגיב? אני לא כתבתי איפה הוא אמר את זה. רק בתגובה של יאיר לפיד דובר על הקבינט. ידוע שצה"ל הודיע מיד שהוא פעל נגד איום הרחפנים האיראני מסוריה.
"המדיניות שלנו נתפסת בעיני האיראנים כנועזת ותקיפה מאוד, ישראל עושה דברים שאיראן לא האמינה שנעשה"
"אני מבין את הרגישות של הרמטכ"ל, שלא רוצה להיכנס לוויכוחים פוליטיים. אבל למה בכלל יש ויכוח פוליטי? כי לפיד והאופוזיציה מיד תקפו את הממשלה ואת ראש הממשלה שבגלל הורדת העמימות על המבצע הזה, נסראללה הגיב. זו האשמה חמורה ביותר. היא לכאורה נותנת הצדקה לנסראללה, והיא פשוט שקרית. ראינו אז את התגובה של גנץ, שהייתה מתונה, מול התגובה של לפיד שלא היה מעודכן. אבל ברגע שיש חוסר יציבות פוליטי, אז יש נטייה לגרור דברים".
כ"ץ שב ומחדד: "המצב של ישראל לא השתנה כהוא זה. יכולת ההרתעה שלה מול איראן קיימת. גם קודם פעלה איראן נגד ישראל. כל מה שהיא עושה בסוריה זה נגד ישראל. כבר שלחו לעברנו רחפנים, היה מזל"ט שחדר לשטחנו, ירו לעבר החרמון. אנחנו מתמודדים עם הדברים, מונעים, פוגעים. המדיניות שלנו נתפסת בעיני האיראנים כנועזת ותקיפה מאוד. ישראל עושה דברים שאיראן לא האמינה שנעשה.

"אנחנו בשום אופן לא מזלזלים. איראן היא מדינה בעלת משאבים והרבה יכולות, אבל זה לא שמחר בבוקר היא תירה מטחים כוללים על מדינת ישראל", הוא סבור, ומבדל את חיזבאללה, ארגון שאיראן מטפחת ומממנת. "מול חיזבאללה הכללים ידועים. יש להם טילים, אנחנו פועלים למנוע את הדיוק שלהם. אם חיזבאללה יתקוף הוא יספוג מכה הרבה יותר חזקה משחטף ב־2006, וגם לבנון תהיה מעורבת הפעם, בניגוד למה שהיה ב־2006, אז היא בודלה. אמרתי את זה גם לשר החוץ הגרמני ולשר החוץ הבריטי. אחד היעדים שקבעתי כאן במשרד החוץ הוא שעוד מדינות יכניסו את חיזבאללה ומשמרות המהפכה האיראניים לתוך רשימת ארגוני הטרור, כדי להחליש אותם".
בישראל הייתה ציפייה שהאמריקנים יגיבו באופן משמעותי יותר למתקפה האיראנית בסעודיה?
"אנחנו לא מחלקים ציונים או מפתחים ציפיות בכל הנוגע להתנהלות האמריקנית. כשדיברתי עם גורמים במדינות המפרץ על שיתוף פעולה, אף פעם לא אמרתי להם שאנחנו צריכים למנוע מנשיא ארה"ב להידבר עם איראן. אמרתי להם שחשוב להקפיד שהסנקציות לא יוסרו, ומה שהם יכולים לתרום לעניין שיתרמו, כי הסנקציות אפקטיביות מאוד ללחץ על איראן. טראמפ הוא ידיד ישראל והיחסים עם ארה"ב הם עמוקים, אבל אנחנו לא יכולים לומר להם אם להגיב או לשלוח חיילים ולספוג אבידות. אנחנו דואגים לביטחון של עצמנו, ומקבלים סיוע ביטחוני מארה"ב".
"אני מאוד בעד הסכם הגנה מוגדר ומצומצם עם האמריקנים, ממוקד באיראן", הוא אומר, והודף את הביקורת שהוטחה בסוגיית ברית ההגנה: "לא מדובר על כך שישלחו חיילים ישראלים לאפגניסטן, אף אחד לא מתכוון לזה, ולא שהאמריקנים יאמרו לנו איך לפעול ביטחונית ביהודה ושומרון, או בסוריה או בעיראק אם נפעל, או בכל מקום אחר. ברית ההגנה צריכה כאמור להיות ממוקדת בעניין האיראני, בייחוד בנושא הטילים".
השאלה היא אם אפשר לסמוך על תמיכה אמריקנית, לאור מצבם של הכורדים בצפון סוריה.
"אנחנו בכל מקרה דואגים לעצמנו בפעולות מניעה ותגובה. אבל אם ההסכם עם האמריקנים יהיה ממוקד בנושא הטילים זה יוריד מעל ישראל נטל כלכלי עצום, כי לבנות כוח כזה זו השקעה עצומה. אני מקווה שהסיפור הפוליטי יסתיים ויהיה אפשר לדון במה שנשיא ארה"ב הציע. זה לא עניין קל ערך. לא הייתי מציע לזלזל ביכולת הזו, לקשור הסכם עם ארה"ב בדבר הספציפי הזה".
מאז היכנסו למשרד החוץ שוקד כ"ץ גם על הסכם אי־לוחמה עם מדינות המפרץ. "הסכם אי־לוחמה הוא הסכם רשמי שמופקד באו"ם, ולא מדבר על גבולות אלא על עקרונות. האגף המשפטי פה במשרד הכין כמה טיוטות משפטיות עד שאישרתי, וזה ריאלי בעיניי. זה אומר שגם אם כרגע יש קושי לחתום על הסכמי שלום בגלל סוגיות כמו הפלסטינים, יש צעד משמעותי לנרמול היחסים".
עם ירדן יש לנו כבר 25 שנה הסכם שלום, ואין לגמרי נרמול. הם לוקחים את צופר ונהריים.
"אני כחקלאי ודאי בעד לשמר כל קרקע מעובדת. החכירה ההיא בזמנו הרגיזה את העולם הערבי, שהמלך חוסיין הסכים שיהודים יעבדו שטח ערבי". אני שואלת על נכונות הדיווחים על הסדר שיאפשר לחקלאי צופר לעבד את שטחיהם במשך עונה חקלאית נוספת, אף כי הירדנים הכחישו זאת. "יש אילוצים פומביים ויש הצדדים המעשיים", הוא משיב בעמימות. "כולם נתונים בצבת באזור הזה, אבל שיתוף הפעולה הביטחוני בהחלט קיים עם ירדן. זה הגבול הכי ארוך והכי שקט, ולא בכדי. הנשיא טראמפ אמר השבוע שישראל וירדן פנו אליו וביקשו לא להוציא כוחות אמריקניים מאזור מסוים בסוריה. זה רומז על אינטרסים משותפים מול איראן.

"גם בנושא הזה, הקשר עם המפרץ חשוב. הסכם השלום שלנו עם ירדן לא שינה את הכלכלה שלה, היא לא הרוויחה ממנו באופן משמעותי. אבל יחסים כלכליים עם מדינות המפרץ העשירות, כאשר ירדן היא ה'האבּ' באמצע בין ישראל למפרץ, בהחלט יכולים להציל את הכלכלה שלה, לתת תעסוקה. גם מבחינת ישראל זה יהיה בום כלכלי רציני. מדובר על סחורות בהיקף של 250 מיליארד דולר בשנה לפי אומדנים כלכליים, שיעברו מהמפרץ דרך ירדן לנמלי חיפה, וגם מאירופה והעולם לכיוון מרחב המפרץ. וזה הולך לקרות. זה חזון מזרח־תיכון־חדש ריאלי, לא הפנטזיות שהיו".
ריבונות בלי פזיזות
איך אתה מסביר את השקט מכיוון עזה בשבועות האחרונים?
"מה במוחם של מחבלים, זה דבר שקשה לדעת. בסופו של דבר צריך להיפרד מהאחריות האזרחית על עזה, וזה כנראה יקרה כבר אחרי המבצע הצבאי הבא שם", הוא אומר ומזכיר את פתרון האי המלאכותי שיזם מול חופי עזה, הכולל הקמת נמל ומתקני אספקת חשמל והתפלת מים בפיקוח בינלאומי.
"המצב הנוכחי לא משרת אותנו ולא אותם. זה שמתאם פעולות הממשלה בשטחים אחראי על עזה ונוסע למדינות התורמות להתרים בעבורה כספים, זה הזוי. ההתנתקות נכשלה משני היבטים מרכזיים. הראשון והידוע יותר הוא שהפינוי יצר קיני טרור בִּמקום שייבנו כפרי נופש, כמו שפרס חלם. אבל הכישלון האסטרטגי הוא שמצרים לא לקחה אחריות אזרחית על עזה. החלום של שרון היה, והוא כתב את זה במבוא להתנתקות שנאלץ לגנוז בלחץ המצרים, שמצרים תיקח אחריות. זה לא קרה, כי המצרים לא מוכנים לכך עקרונית. הם לא רוצים את העזתים, והם יודעים למה. לכן הם גם לא מוכנים שיהיו בסיני נמל ושדה תעופה בעבורם. האמריקנים הרי ניסו בשנתיים האחרונות הכול. המצרים בשום פנים לא מוכנים.

"נפגשתי עם ג'ייסון גרינבלט לפני כמה חודשים אצלו בבית. הוא אמר לי שאחרי שהסתובב שנתיים ובדק אפשרויות, הרעיון שלי לגבי האי הוא היחידי שיכול לעבוד לגבי עזה. אמרתי לו שזה ברור, כי את כל מה שהוא למד אנחנו כבר ידענו. למשל שאין היתכנות להסדר עם עזה, בגלל בעיית הפליטים כמו שהם רואים אותה. ושלמרות העובדה שנסוגונו לקווי 67', הם לא רוצים את סיום הסכסוך. שואפים שהכול יהיה אדמות וואקף, ולזכות השיבה. אונר"א מנציחה את זה, ולכן חייבים לסלק את אונר"א. אמרתי לגרינבלט שידעתי שהמצרים לא מעוניינים בקשר עם עזה. האי לא יפטור אותנו מהצורך להתמודד צבאית מול חמאס, אבל הוא פותר סוגיות רבות. אני, בניגוד לרבים בימין, נגד מדינה פלסטינית בעזה".
וביהודה ושומרון?
"אני נגד מדינה פלסטינית בכל דרך ובכל צורה. ההתיישבות ביו"ש עוד לא מוגנת דיה. העלים מתרחבים, אבל הגזע לא מוגן".
הגנה מלאה בהקשר של ההתיישבות זו החלת ריבונות?
"בסוגיית הריבונות, הקו שלי מאומץ מהחלטת מרכז הליכוד. אני בעד חוק ירושלים רבתי, שמדבר על הכללת יישובים שכולם מבינים שהם צריכים להיות חלק ממדינת ישראל. היעד צריך להיות להחיל ריבונות על יישובי יו"ש, והקפיצה הזו של אנשי ימינה זה לא נכון", הוא מתייחס לטענה של שקד ובנט כי החלת ריבונות על היישובים בלבד, ללא המרחב שבתווך, היא גזירת חנק עליהם.
"אף אחד לא קונה את זה. מה ימינה קיבלו פוליטית בתמורה על כך שהם צעקו על זה? כלום. אף אחד מהמצביעים לא חושב שנתניהו רוצה לוותר. הוא ישמור, ואילו הצד הפוליטי השני רוצה לייבש. מה, שקד באמת מאמינה למה שהיא אמרה ביום הבחירות? אני שומע אותה בתוך הקבינט, היא בטח לא יותר ימנית ממני. שקד ימנית כמוני ובנט ימני כמוני. אני לא מתנדב לצרף פלסטינים. מתנגד בחריפות למתן אזרחות וזכות הצבעה לפלסטינים. מי שמסוגל להחיל ריבונות על השטח בלי לתת זכות הצבעה, שיעשה. זה לא רציני".
ראש הממשלה דיבר על בקעת הירדן.
"אין שם כמעט אוכלוסייה פלסטינית. הפזיזות הזו של לומר 'אתן ריבונות וזכות בחירה לפלסטינים', אני לא נמצא שם. הגישה שלי היא שלא הולכים למסור שום דבר, ושצריך לפתח. קידמתי במשרד התחבורה תוכניות במיליארדים ליו"ש. החזון הוא לחבר למערכת הישראלית, לירושלים, לעפולה, למרכז, עם כבישים ורכבות קלות.
"העולם הערבי לא מתעניין היום בפלסטינים. אמר לי שר חוץ של מדינה ערבית שלא מקיימת איתנו קשרים, שהם הקורבנות של הפלסטינים כי בגללם הם לא יכולים לקדם דברים. אמרתי לו שהם הקורבנות של מה שעשו לנו פעם – המציאו את בעיית הפליטים כדי לנגח את ישראל, והיום קשה להם להשתחרר".
גרינבלט פירט לך בפגישותיכם מה הם מתכננים ליהודה ושומרון?
"לא. נפגשנו שבע־שמונה פעמים, ואמרתי לו שאני לא שואל אותו על התוכנית כי אני יודע שלא ייצא מזה כלום. אמרתי לו שהם לא מבינים את משמעות נושא הפליטים".
אם כי בינתיים ארה"ב הפסיקה את הסיוע לאונר"א, ואילו ישראל עדיין מסייעת לקיומה.
"שיניתי את המדיניות במשרד החוץ בנושא הזה. ביקשתי לגבש תוכנית, ומגבשים אותה. פגשתי את שר החוץ של שווייץ, מדינה שתרמה הרבה לאונר"א והקפיאה עכשיו את העברת הכספים, וסיכמנו שנפעל יחד עם ארה"ב כדי לנסות למצוא אלטרנטיבה".
"עניין נעמה יששכר מטופל ברמה הגבוהה ביותר. נשיא רוסיה עומד לבוא לכאן בינואר לטקס לציון 75 שנה לשחרור אושוויץ, ואני מקווה שהוא ירצה להפגין רצון טוב"
בחודשים האחרונים מתריעים עובדי משרד החוץ על מצבו הרעוע. "תפקידי לשקם את משרד החוץ כמו שעשיתי עם משרד התחבורה", אומר השר כ"ץ, ומבהיר כי במצב שבו טרם הוקמה ממשלה חדשה, היכולת התקציבית לכך מוגבלת. "אבל בהחלט נקטתי פעולות. אין שום פעילות מרכזית של המשרד שמושבתת, ואני מזהה קמפיין כשאני רואה אותו. למה יש קמפיין כזה? כי יש כאן רצון לנגח את ראש הממשלה. זה פוליטי באופן חד־משמעי. יש 'לשעברים' בעלי השקפות פוליטיות שמאלניות שמתחברים לעניין.

לדבריו, "צריך להפריד בנושא הזה בין שני דברים. הראשון הוא חלוקת הסמכויות: ראש הממשלה היה גם שר החוץ, אז הוא חילק – שלח את אלקין לרוסיה, נתן לארדן את הטיפול ב־BDS. הדברים האלו צריכים לחזור למשרד החוץ. הדבר השני הוא בור תקציבי, שמקשה אך מטופל. יש בעיות של עובדים, יש דמי ייצוג שלא קשורים למשבר במשרד החוץ, ואנחנו מטפלים".
לגבי טענות חוסר התפקוד שעלו בעניינה של נעמה יששכר הכלואה ברוסיה, הוא אומר כי "מהרגע הראשון המשרד הזה טיפל בנושא שלה. אמנם מדינת ישראל לא ידעה מההתחלה לאילו רמות מדיניות זה יגיע, אבל הקונסולית ליוותה באופן חריג, כולל נוכחות בבתי משפט, וגם ראש הממשלה עסק בכך לא מעט. נעשה כאן ניסיון בידי גורמים מסוימים לדחוף לאימא שלה מילים לפה. במקרים כאלה ודאי לא מתווכחים, אלא מחבקים ופועלים".
אתה אופטימי לגבי שחרורה של יששכר?
"זה מטופל ברמה הגבוהה ביותר. נשיא רוסיה עומד לבוא לכאן בינואר לטקס חשוב לציון 75 שנה לשחרור אושוויץ, ואני מקווה שהוא ירצה להפגין רצון טוב לקראת בואו".