בצה"ל ובשב"כ שמרו על צעדיו של בהא אבו אל־עטא זה זמן רב, אבל מפקד השטח שקיבל החלטות לבדו הכעיס לא רק את ישראל. בפעילותו העצמאית הוא אתגר גם את ארגון חמאס, הריבון בעזה, וגם את מפקדיו בארגון הג'יהאד האסלאמי, כאשר הוא התעלם מהם ומהסכמי ההסדרה שנחתמו בתיווך מצרי מול ישראל.
בהא אבו אל־עטא, שחוסל בלילה שבין שני לשלישי, שימש מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני (גא"פ) בגזרה הצפונית של רצועת עזה, אך למעשה היה האישיות הבכירה ביותר של הארגון ברצועה. ממקום מגוריו בג'באליה הוא ניהל ותכנן פעילות טרור נגד ישראל. מהלכיו החתרניים נגד חמאס והתנגדותו להליכי רגיעה מול ישראל הביאו אותו לעמדת חיכוך עם השלטון בעזה, כמו גם עם המצרים שביקשו להוביל לשקט. הפעיל הזוטר שעלה בסולם הדרגות והפך למפקד בכיר פעל באופן נטול רסן, מה שהביא לסימון מטרה סביב ראשו.
אבו אל־עטא היה מעורב בתכנון פיגועים נגד ישראל, בייצור אמצעי לחימה ובשיפור הטווח של הטילים. בשל פעילותו הוא הוגדר כגורם סיכון ישיר לישראל, והוצב בשורה אחת עם מפקד כוח קודס קאסם סולימאני ועם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. גורמי המודיעין, שכאמור עקבו אחריו בחודשים האחרונים, זיהו עלייה בהיקף פעילותו ובמוטיבציה שלו לבצע פעולות חדירה לעבר ישראל. לאחר שהגורמים הבירוקרטיים והמשפטיים בישראל התירו להגדיר אותו כפצצה מתקתקת, המתינו כולם לרגע המתאים שבו "הכוכבים יסתדרו", כלשונו של ראש השב"כ נדב ארגמן השבוע.

גורמים פלסטינים דיווחו כי שבועות לפני סיכולו של אבו אל־עטא חגו מטוסים ללא טייס מעל ביתו ומעל בתיהם של בכירים נוספים בארגון. אבו אל־עטא ידע שמחפשים אותו, התנייד בין דירות מסתור והקפיד על רמת חשיפה נמוכה. למרות זאת, מאמץ מודיעיני נרחב הביא לפעולת סיכול ממוקדת ומדויקת.
כאיש הג'יהאד האסלאמי, המידע על בהא אבו אל־עטא אינו רב. הארגון מתבסס על תפיסה איראנית המקדשת את הסודיות והמידור, נמנעת מחשיפה תקשורתית ומרחיקה את מפקדיה ככל האפשר מהמודיעין הישראלי. בהא אבו אל־עטא, שנודע בכינויו אבו־סלים, נולד בנובמבר 1977 בשכונת סג'עייה בעזה. את שנות היסודי והתיכון עשה במוסדות החינוך המקומיים, ובהמשך למד סוציולוגיה באוניברסיטה בעזה. הוא נישא ונולדו לו חמישה ילדים. עוד קודם לכן, בהיותו בן 13 בלבד, הצטרף לשורות הג'יהאד האסלאמי המקומי. במהלך השנים טיפס במעלה ההיררכיה הארגונית. הוא היה שותף למערך ייצור הרקטות של הארגון, ולאחר מכן מונה כסגן מפקד החטיבה הצפונית.
בקיץ 2014, במהלך מבצע צוק איתן, חיסל צה"ל את מפקדו, דאניאל מנסור. אבו אל־עטא, שנכח במקום אך ניצל מהחיסול, נכנס לנעליו והפך למפקד הבכיר של הג'יהאד האסלאמי ברצועה. מתוקף אחריותו על החטיבה הצפונית הוביל את מרבית הפעילות של הארגון בתקופה האחרונה, כולל ירי צלפים, שיגור רקטות וחדירות לישראל. הוא קיבל הוראות ישירות ממנהיג הארגון היושב בדמשק, זיאד נחאלה, ומהבוסים בטהרן, אך לעיתים קרובות פעל כאמור על דעת עצמו.
בחודשים האחרונים ריכז אבו אל־עטא את רוב הפעילות ברצועה. הוא היה אחראי לירי לעבר תל־אביב לפני יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, למטח בעת פסטיבל שדרות באוגוסט, ולירי בעת כנס הבחירות של ראש הממשלה נתניהו. אבו אל־עטא הורה לאנשיו לבצע פעולות צליפה, ירי ואף פיגועי חדירה.
שר האוצר של הג'יהאד
בחמאס ובג'יהאד האסלאמי ניסו יותר מפעם אחת לאלף את המפקד הסורר. מערכת הביטחון הדליפה את שמו לכלי תקשורת שונים וקשרה אותו עם ירי לעבר ישראל ועם מעורבות בעשרות פיגועים, וזאת במטרה לאותת לחמאס להרגיע את מרצו המופרז. רק לפני חודש זומן אבו אל־עטא למצרים במסגרת משלחת של ארגון הג'יהאד האסלאמי לשיחות הרגיעה מול ישראל. בראש המשלחת עמד מפקד הארגון זיאד נחאלה, היושב דרך קבע בסוריה. נחאלה נדון בעבר למאסר עולם בישראל ושוחרר בעסקת ג'יבריל בשנות השמונים. בספטמבר 2018 הוא החליף את רמדאן עבדאללה שלח כמפקד ארגון הג'יהאד האסלאמי, לאחר שהאחרון לקה באירוע מוחי. נחאלה נחשב לקיצוני מאוד בדעותיו, ובעת מינויו היה חשש שיוביל לעימות ישיר עם ישראל.
במהלך העשור האחרון עבר מרכז הכובד של התמיכה האיראנית מחמאס לג'יהאד האסלאמי. היחסים בין חמאס לטהרן נעכרו בינואר 2012. פחות משנה לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה פינה חאלד משעל, אז ראש הלשכה המדינית של חמאס, את משרדו בדמשק ועזב בטריקת דלת. האיראנים כעסו על נטישת הזירה הסורית והסיטו את תמיכתם העיקרית מחמאס לג'יהאד האסלאמי. מדי שנה הם מעבירים לו סכום של 70 מיליון דולר. כיום זהו הארגון הפלסטיני המזוהה ביותר עם משמרות המהפכה, ומשמש כזרוע המבצעית הקדמית של טהרן. אנשיו מובילים מדיניות עצמאית בעזה, גם על חשבון ארגון חמאס השולט ברצועה. התמיכה הכספית של איראן מאפשרת להם לייצר ולצבור ארסנל לא קטן של רקטות המשוגרות באופן עצמאי, ולאתגר שוב ושוב את ניסיונותיהם של הגורמים האזוריים ובכללם מצרים להרגיע את השטח.
בשעה שמפקד הארגון זיאד נחאלה, שכאמור נחשד בקיצוניות, הוביל דווקא קו מתון יחסית בדיונים מול המודיעין המצרי ויישר קו עם הנהגת חמאס, אבו אל־עטא הוא שסומן כגורם הרדיקלי ואף העז להתעמת עם מפקדו. חילוקי הדעות בין השניים קיבלו פומבי וגרמו לסדקים בתוך הגא"פ. המפקד הסורר סירב לציית לפקודות של מקבלי ההחלטות בעזה, ולהתיישר בהתאם להבנות הפוליטיות והמדיניות שהובילו. הוא יזם ירי עצמאי והפר את האיזון בין ארגוני הטרור העזתיים. למרות הגינוי האוטומטי של חמאס לסיכולו בידי ישראל, קשה לומר שבארגון לא מרוצים מלכתו.
באיראן ובג'יהאד האסלאמי מאשימים את ישראל בניסיון סיכול משולב, בעזה ובדמשק, שבוצע בהפרש של שש דקות בלבד. סיכולו של בהא אבו אל־עטא בעזה בוצע על פי העזתים בשעה 4:20 לפנות בוקר. דקות ספורות לפני כן, בשעה 4:14, החריד את שכונת אל־מאזה בדמשק פיצוץ כפול. הפיצוץ אירע בביתו של מפקד אחר בג'יהאד האסלאמי, אכרם אל־עג'ורי. על פי סוכנות הידיעות הסורית 'סאנא', מטוסי קרב ישראליים שחגו מעל שמי הגליל ירו שלושה טילים מדויקים לעבר ביתו של אל־עג'ורי בדמשק. בסוריה טענו כי מערכות ההגנה האוויריות יירטו טיל אחד, אך שניים נוספים פגעו במבנה הדו־קומתי. בכיר הג'יהאד ניצל מהסיכול, ועל פי דיווחים שונים נפצע. הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי הודיעה לאחר מכן כי בנו ושומר ראשו נהרגו.
אכרם אל־עג'ורי נולד בעזה, אך את מרבית שנותיו עד כה עשה על הקו שבין סוריה ללבנון. לפני כשני עשורים נבחר לחבר הזרוע המדינית של הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני, ומאז מהווה חלק מצמרת הפיקוד של הארגון. כיום הוא מוגדר כסגנו של מפקד הארגון זיאד נחאלה, ומקיים קשר ישיר ואישי עם מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני ועם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה.
אל־עג'ורי עומד בראש המועצה הצבאית של הארגון, ומשמש גם כאחראי כספים ומגייס משאבים לפעילות המבצעית של הארגון. בהיררכיה הארגונית הוא משמש מפקדם הישיר של מפקדי החטיבות של הג'יהאד האסלאמי ובהם גם בהא אבו אל־עטא שחוסל השבוע. בכיר הג'יהאד, שכאמור ניצל מניסיון חיסול שיוחס לישראל, ניהל מדמשק את הפעילות המבצעית של גא"פ ביהודה ושומרון, גייס פעילים לביצוע פיגועים והעביר סכומי כסף גדולים לביצוע מעשי טרור.
באוגוסט 2015 נורו ארבע רקטות מסוריה לרמת הגולן ולגליל, ובישראל הודיעו כי חוליה של הג'יהאד האסלאמי היא שביצעה את הירי בפקודת איראן. איש הקשר שתיאם את הירי היה אכרם אל־עג'ורי. ב־2016, במסגרת תפקידו כאחראי כספים, ביקר אל־עג'ורי באיראן יחד עם מנהיג הארגון הקודם רמדאן שלח והנוכחי זיאד נחאלה, במטרה לגייס כספים לארגון ולמען המשך פעילות הטרור בעזה וביו"ש.

התוכנית האיראנית להשתלט על המזרח התיכון מבוצעת בשנים האחרונות באמצעות השלוחות שלה, ארגוני הפרוקסי למיניהם: חיזבאללה בלבנון, אל־חשד אל־שעבי בעיראק, החות'ים בתימן, וחמאס והג'יהאד האסלאמי בעזה וביו"ש. בחודשים האחרונים מתקיימות בלבנון ובעיראק הפגנות המונים נגד הנוכחות האיראנית. איראן מבקשת לדכא את ההפגנות באמצעים אלימים, וכדי לעשות זאת היא מנסה להגביר את הלהבות מול ישראל במטרה להסיט את תשומת הלב אל הזירה הזו. ואכן, במערכת הביטחון הבחינו בעלייה במוטיבציה של שלוחותיה המקומיות של טהרן לפעול נגד ישראל. מי שבלטו בהקשר הזה היו בהא אבו אל־עטא, המפקד המחוסל, ואכרם אל־עג'ורי, שכאמור מימן ותכנן את פעילות הג'יהאד האסלאמי המקומי.
על הגדר
בארגון שרטטו השבוע קו ישיר בין חיסול אבו אל־עטא בעזה לניסיון החיסול של אל־עג'ורי בדמשק. "עקבנו באדיקות אחרי האירועים שביצעו מטוסי חיל האוויר הציוניים, בהסכמתו של ראש הממשלה הטיפש בנימין נתניהו, שהעניק אור ירוק לחיסול הנהגת ההתנגדות בפנים ובחו"ל", אמר דובר הג'יהאד האסלאמי אבו־חמזה בהודעה לתקשורת. "המנהיג הגדול בהא אבו אל־עטא, שפגע באויב, נפל, ובנו של האח אכרם אל־עג'ורי ושומר ראשו הפכו לשהידים. אנחנו גאים בשהידים שלנו, ומוכנים להקריב שהיד אחר שהיד עד שחרור פלסטין". בארגון הבהירו כי לא יעברו בשתיקה על השיבה למדיניות החיסולים הממוקדים, והכריזו כי הרג מנהיגי הארגון ופעיליו לא ירתיע אותם. "במקום מנהיג אחד יבואו עוד אלף, אבירים חדשים יישאו את הדגל".
הפטרונית איראן הגיבה גם היא. משרד החוץ בטהרן פרסם הודעה שלפיה "החיסול בעזה וניסיון החיסול בדמשק מצד ישראל הם פשע מלחמה", ודרש מהקהילה הבינלאומית "להעמיד לדין את הכיבוש על פשעיו". גם חיזבאללה שיגר הודעת תנחומים, שבה נאמר: "אנו מביעים את צערנו ותנחומינו לאחים היקרים בתנועת הג'יהאד האסלאמי על אובדן יקיריהם, ומברכים את הלוחמים על הצטרפותם לקדושים".
התקיפות שביצע צה"ל בימים האחרונים בעזה, ממוקדות בעמדות ופעילים של הג'יהאד האסלאמי בלבד. גם בהודעות הישראליות מקפידים להשאיר את ארגון חמאס מחוץ למעגל הלחימה. נכון למועד כתיבת השורות נספרו בעזה יותר מ־25 הרוגים, כולם פעילים של הג'יהאד האסלאמי, רובם היו בדרכם לבצע ירי רקטות לעבר ישראל. בחמאס, שכאמור סבלו לא מעט מפעילותו של המחוסל אבו אל־עטא, מסתפקים לעת עתה בגינוי הפעולות של ישראל, ומבהירים לג'יהאד האסלאמי כי אינם מעוניינים בהמשך הירי. פחות מיממה לאחר פתיחת סבב הלוחמה, ביקש חמאס מהמצרים לתווך בין ישראל לג'יהאד האסלאמי כדי להוביל להפסקת הירי ההדדי. שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב, שנמצא בקשר עם ראשי הארגונים בעזה, נקרא לקהיר ודרכו הועברו המסרים.
מפקדי חמאס ובכיריו, שמעוניינים כאמור ברגיעה, לא נמצאים הפעם על הכוונת הישראלית. מסיבה זו הם נזהרים שלא להיתפס כארגון שמחובק על ידי 'האויב הציוני'. ברשתות החברתיות הפלסטיניות תקפו את חמאס שמותיר את הג'יהאד האסלאמי לבדו במערכה. "חמאס יצא לחופשת לידה", כתב עיתונאי עזתי וביטא את מחשבותיהם של רבים. "טבעי שהתגובה הראשונית על חיסולו של אבו אל־עטא תהיה של הג'יהאד האסלאמי", השיב למבקרים בכיר חמאס אסמה חמדאן. בריאיון לערוץ אל־מיאדין, המזוהה עם איראן, הוא הבטיח תגובה של חמאס. "אין צורך להסיק מזה על מה שמתרחש בשטח. בשעות הקרובות יתבהר לכל הספקנים שאחינו לא לבד", אמר. אבל השעות עברו ובינתיים חמאס נמנע מלהצטרף לירי. הוא מפעיל את הערוצים הדיפלומטיים המצריים כדי לסיים את הלחימה, ומסתפק בהצהרות על אחדות לאומית וארגונית בעזה.
"ההתנגדות רושמת במערכה הזו אחדות תקשורתית, המשקפת את אופי העבודה המשותפת", אמר דובר חמאס חאזם קאסם. "השהידים של עמנו, ששילמו את המחיר בתוקפנות של האויב, הם הבסיס לניצחון על הכיבוש". כניסה של ארגון חמאס לסבב הנוכחי תחולל הסלמה ותבטיח מערכה ארוכת טווח. בינתיים נראה שמדיניות התקיפה הישראלית עושה את שלה. הג'יהאד האסלאמי מצידו ממשיך לחפש תמונת ניצחון: שיתוק החיים במדינת ישראל, ונקמת דם.