העימות הקצר בשבוע שעבר בעזה הסתיים בהסכם רגיעה בין הג'יהאד האסלאמי לישראל, אחרי שארגון הטרור איבד כעשרים פעילי טרור. המבצע הניב לישראל הישגים מיידיים: מותם של פעילי הטרור, ופגיעה ביכולת המבצעית של הג'יהאד עקב השמדת עמדות שיגור של הארגון, מנהרות תת־קרקעיות ומפקדות שטח.
מפקד הג'יהאד האסלאמי זיאד אל־נח'אלה הופיע ביום חמישי על המרקע של ערוץ אל־מיאדין הלבנוני, בזמן שבישראל דיווחו כי הוא נמצא בדרכו לקהיר כדי לחתום על הסכם רגיעה, לבקשת המצרים. בערוץ הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה ואיראן, הרגיש אל־נח'אלה בבית. הוא דיבר במתינות יהירה על ההצלחות של ארגונו, שאמנם לא השיג את תמונת הניצחון שהיה מעוניין בה – נפגעים בנפש בצד הישראלי שיספקו את "נקמת הדם" על חיסולו של מפקד הארגון – אבל השבית את חייהם של תושבי ישראל לימים ספורים.

אל־נח'אלה גילה כי קיבל דרך מצרים מסרים שלפיהם ישראל מעוניינת בהפסקת אש מיד לאחר הירי לכיוון תל־אביב. הוא מנה את דרישות הג'יהאד להסכם: הפסקת החיסולים, הפסקת הירי הישראלי לעבר המפגינים ב"צעדות השיבה" על הגדר, ועמידה של ישראל בהבנות קהיר שכוללות את הפסקת המצור בעזה ומתן הקלות לפלסטינים.
במבצע הנוכחי ניהלה ישראל בפעם הראשונה מדיניות של "הפרד ומשול": היא הקפידה לתקוף פעילים ומתקנים של ארגון הג'יהאד האסלאמי, והשאירה את חמאס מחוץ לתמונה. חמאס גינה אמנם את חיסולו של בהא אבו־אל־עטא, והביע תמיכה בשאיפתו של הארגון לנקום את מות מפקדו – אבל בה בעת הבהירו כי לא יצטרפו לירי לעבר ישראל. ההחלטה זיכתה את הארגון בנקודת זכות אצל מצרים וישראל, אבל בטווח הארוך יצרה מציאות חדשה ברצועת עזה – שגורמת כאב ראש רציני לחמאס.
הג'יהאד האסלאמי ראה בהחלטת חמאס להימנע מהצטרפות לירי התחלה של דרך חדשה של היפרדות מחמאס והתנהלות עצמאית. למעשה, המונופול של חמאס ברצועת עזה, שהחל לפני 12 שנים, מאותגר כעת מצד הג'יהאד. השיח בין הארגון ובין ישראל, שנערך באמצעות המצרים, התקיים מעל ראשי בכירי חמאס. אל־נח'אלה הוכיח שחמאס אינו הכתובת הבלעדית לדרישות להשגת שקט ברצועה.
בריאיון לערוץ אל־מיאדין נשאל מפקד הג'יהאד מה הוא חושב על העובדה שחמאס בחר לשבת על הגדר, וענה בזלזול וביהירות: "הג'יהאד האסלאמי לקח על עצמו את האחריות על המערכה הזאת, וקיבל החלטה לנקום את דמו של אבו־אל־עטא. אני חושב שהעם הפלסטיני צריך לנקום את דמם של השהידים שלו, וישיבה מהצד אינה מקובלת. אנחנו נלחמים בשטח, וכל ארגון שמעוניין להצטרף – הדלת פתוחה". במילים האלו נעץ המפקד סכין בבטן הרכה של חמאס, שחושש להיתפס כמי שהפך מארגון התנגדות לגוף שלטוני שמשתף פעולה עם ישראל באמצעות הסכמי רגיעה תקופתיים.
מנהיג הג'יהאד סובב את הסכין כאשר דיבר על התשלומים שקטאר מעבירה לרצועת עזה, שמהם נהנה ארגון חמאס. "הכסף הזה מגיע משדה התעופה הישראלי, הוא נכנס דרך המעברים הישראליים, ויש לו מחיר. המטרה של הכסף היא לאלף את הארגונים, לפתות אותם לקחת אותו, כדי שיחששו לאבד אותו כשהם יוצאים למלחמה באויב". אל־נח'אלה תקף את חמאס גם על שהוא שולח מפגינים לגדר בלי להגן עליהם. "העם הפלסטיני מרגיש שאין לו מגן. זו האחריות שלנו, הג'יהאד. אנחנו נגן עליהם".
על אף היתרונות שבמאבק פנים־ארגוני, בישראל צריכים להביא בחשבון את האידיאולוגיה של הג'יהאד, שמפקדה דיבר עליה בריאיון בגלוי: לחימה אינסופית בישראל, עד השמדתה. במקום הפעילים ההרוגים, "שהידים" כלשונו, יבואו אחרים, הבטיח אל־נח'אלה. "הסכם הפסקת אש הוא זמני ומוגבל. אנחנו לא מאמינים בהסכמים לטווח ארוך עם האויב".
אתגור חמאס מצד הג'יהאד האסלאמי מבשר שסבב הלחימה הבא קרוב מתמיד. חמאס יצטרכו להוכיח שוב בעלות על הרצועה, ומבחינתם הדרך הקלה תעבור בתקיפת ישראל – שתסתיים מן הסתם בהסכם שיירשם הפעם על שם חמאס.