עד יום שלישי השבוע עוד קיוו בישראל שנשיא פולין אנדז'יי דודה, שכבר הוכיח בעבר כי הוא מסרב לשמש חותמת גומי להצעות חוק שנויות במחלוקת, יעשה כך גם הפעם ויחסום את דרכו של "חוק השואה" הפולני. כזכור, החוק מטיל עונש מאסר על מי שישתמש בביטוי "מחנות ההשמדה הפולניים" או יאשים את העם הפולני בשותפות לפשעי הנאצים. דודה סירב בעבר לחתום על הצעת חוק לביצוע רפורמות בבתי המשפט, הצעה שגרמה להפגנות ענק בפולין. למרות היותו איש מפלגת השלטון 'חוק וצדק' ומקורב לראשיה, הראה דודה כי הוא קשוב לרחשים חיצוניים.
"לנשיא דודה יש כעת אחריות עצומה", אמר לנו ביום שני גז'גוז' נפיירלסקי, מבכירי האופוזיציה בפולין ומראשי מפלגת 'הפלטפורמה האזרחית'. "הוא יכול להתערב בנושא הזה כפי שעשה בעבר, ולהוכיח שהוא נמצא מעל הפוליטיקה. הוא יכול לומר שהוא מזהה כאן סכנה גם ליחסים בין פולין לארה"ב, במיוחד לאחר שארה"ב ומדינות נוספות ביקשו להמתין עם החוק. זו צריכה להיות נורת אזהרה, והנשיא צריך להתנתק מהפוליטיקה הרגילה ומזיקתו למפלגת השלטון, ולנסות לפתור את המשבר".

לא רק בישראל מתחו ביקורת על החוק שאושר בסוף השבוע שעבר בסנאט הפולני. קולות דומים נשמעו גם בפולין עצמה. "עלינו להתייחס בכבוד רב לטרגדיה היהודית שהתרחשה על אדמת פולין במהלך מלחמת העולם השנייה", קבע נפיירלסקי. "לאחר שהחוק עורר סערה, ואפילו שגרירת ישראל התערבה, היה צריך להמתין עם אישורו ולקיים דיון ושיתוף פעולה עם ישראל כדי למנוע פגיעה מיותרת. לדעתי היה אפשר להמתין עם החוק הזה עוד שבוע או חודש, ולעבוד עליו עוד כדי להגיע לנוסח מוסכם. אני לא מבין מדוע היה צורך להעלות אותו כבר עכשיו להצבעה".
הסימנים הראשונים לכך שדודה יחתום בסופו של דבר על הצעת החוק ניתנו במכתב ששלח עוזרו הבכיר, קשישטוף שצ'רסקי, לחברי "כוח המשימה למלחמה באנטישמיות" של הקונגרס האמריקני. במכתב חזר הנשיא הפולני באמצעות עוזרו על הצורך למנוע את השימוש בביטוי "מחנות ההשמדה הפולניים". "אסור לנו לקבל את המונח השקרי הזה. אי אפשר להגן על האמת כאשר השקרים עומדים על מקומם", כתב דודה, ושיבח את "אלפי הפולנים שהמשיכו לסייע לשכניהם היהודים למרות החוקים הדרקוניים והתנאים הנוראיים של הכיבוש הנאצי".
ואכן, ביום שלישי חתם נשיא פולין על הצעת החוק, ובכך עבר החוק לכאורה את המשוכה האחרונה. עם זאת, הודעת הנשיא כי יעביר את החוק לבחינה נוספת בבית המשפט לחוקה, מעוררת עדיין תקווה מסוימת כי השופטים ידרשו הבהרות ויגרמו לשינוי החוק ואולי אף לביטולו. תקדים כזה התרחש בשנת 2014, כאשר בית המשפט לחוקה בפולין ביטל הצעת חוק שאסרה על שחיטה כשרה במדינה. החלטת השופטים בעניין החוק הנוכחי אמורה להינתן בשבועות הקרובים, לאחר שיבחנו אם הוא עומד בתנאי החוקה הפולנית.

לאחר שהודיע על החלטתו לחתום על החוק, הסביר דודה שוב את עמדתו. "החוק מגן על הכבוד והאינטרסים של פולין ועל האמת ההיסטורית", אמר. "עומדת לנו הזכות להישפט על ידי העולם בהתאם לעובדות בלבד". הנשיא הפולני לא התעלם מהמשבר שהחוק יצר עם מדינת ישראל, ומהחשש כי מדובר בחוק שנועד להעלים פשעים שביצעו פולנים בשואה. "אני מודע לרגישויות סביב החוק ולחשש כי הוא ימנע את אמירת האמת. אכן, היו פולנים שביצעו פשעים נגד שכניהם היהודים במלחמת העולם השנייה", הודה דודה, אך טען כי אין להכליל בכך את כל האומה הפולנית.
"שום אדם עם מעט ידע היסטורי בפולין לא יכחיש את העובדה כי היו בפולין מקרים של אנשים שהתנהגו בצורה מבישה כלפי יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. איננו מתכוונים למחוק את המקרים האלו מעברנו. עם זה, שלא כמו מדינות אירופיות אחרות שבהן הממשלות שיתפו פעולה עם גרמניה הנאצית, פעולות כאלו מעולם לא היו חלק מהמדיניות הרשמית של הממשלה הפולנית הגולה. פולין לא שיתפה פעולה עם גרמניה הנאצית בשום צורה. ההפך הוא הנכון. זו הסיבה לכך שאיננו יכולים לקבל את האשמתה של האומה הפולנית כאחראית או כשותפה לרצח העם היהודי במלחמת העולם השנייה. אמירות כאלה סותרות את האמת על השואה".
יחסינו לאן
בתחילת השבוע שעבר, לאחר האישור הראשוני של החוק בבית התחתון של הפרלמנט הפולני (ה'סיים'), נמסר כי בשיחה טלפונית בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו למקבילו הפולני מתאוש מורבייצקי נקבע כי יוקמו צוותי עבודה משותפים שינסו להגיע לנוסח מוסכם. אלא שבניגוד לסיכום הזה, הממשלה הפולנית המשיכה לקדם את החוק במרץ ובמהירות חריגה, ללא כל דיון עם ישראל. ההצבעה בסנאט נעשתה בשעת לילה מאוחרת וגם חתימת הנשיא בוצעה במהירות, ימים ספורים לאחר אישור החוק בסנאט.
נפיירלסקי מביע חשש שהפרת הסיכום תפגע קשות ביחסים בין המדינות: "אני חושב שתהיה לנו בעיה עם ישראל. היהודים נפגעו בצורה איומה במהלך מלחמת העולם השנייה, ומדובר בנושא רגיש מאוד. אם יש נושא שגורם ליהודים ספקות או חששות, עלינו לדבר ולנסות למצוא פתרון, זו מהות הפוליטיקה. כאשר מישהו פועל בצורה קשוחה ואינו מוכן להקשיב, זה עלול ליצור עימות שיחליש, אם לא יהרוס לחלוטין, את היחסים הטובים בין פולין לישראל".

לעומת הביקורת שמותח נפיירלסקי על החוק החדש, חבר הסנאט הפולני יאצק וולוסוביץ', נציג מפלגת השלטון 'חוק וצדק', תומך כצפוי בחוק. "יותר משבעים שנה לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, יש עדיין אנשים הסבורים כי האומה הפולנית אחראית על פשעים נגד יהודים", הוא מתרעם. "זהו שקר גס. צריך לזכור שגם הרבה מאוד פולנים נרצחו במלחמה, לא רק יהודים. יותר מ־6 מיליון בני אדם עם אזרחות פולנית נרצחו בידי הגרמנים. החוק הזה הוא ערובה לכך שאנשים לא ישכחו זאת".
מה אתה חושב על התגובה הישראלית לחוק?
"הופתענו מאוד מהחדשות האחרונות מישראל. התגובה הייתה שונה לחלוטין ממה שציפינו. יזמנו את החוק הזה דווקא כדי לשפר את היחסים בינינו".
האם הניסיון של פולין להכחיש את הפשעים שביצעו חלק מהפולנים במהלך מלחמת העולם השנייה, לא יגרום דווקא לפגיעה בתדמיתה?
"מעולם לא התעלמנו או הסתרנו את הפשעים שביצעו חלק מהפולנים במהלך מלחמת העולם השנייה. המעשים הללו ממלאים אותנו בושה. עם זה, אלפי פולנים, כולל בני משפחתי, סייעו ליהודים לשרוד בחיים. כיום יש לכם בפולין חברים קרובים, אולי בין הקרובים ביותר בעולם. תרשה לי להביע תקווה כי היחסים בינינו יחזרו להיות קרובים וחבריים בעתיד הקרוב".