בית המשפט המחוזי בירושלים דחה בשבוע שעבר את עתירתם של תושבי חוף הכרמל ופעילי סביבה נגד הפעלת ה"הרצה" של אסדת הטיפול בגז ממאגר לווייתן. בכך ניתן אישור להתחיל בהרצה, ולהפעיל את הזרמת הגז הטבעי משדה הגז הגדול ביותר של ישראל אל מערכת ההולכה והחלוקה הארצית – תשע שנים לאחר גילויו של לווייתן בים התיכון בדצמבר 2010.
האסדה הייתה אמורה לסיים כבר השבוע את ההרצה, לקראת הפעלתה באופן מלא ביום ראשון. אלא שבשל העתירה תתחיל ההרצה רק בשבת, ובארות הגז הטבעי ייפתחו עם השלמתה, ביום שני בשעה שתיים לפנות בוקר. הגז הטבעי יגיע למערכת ההולכה של נתיבי הגז הטבעי באותו היום בשעה שלוש אחר הצהריים – ומשם לכל הצרכנים.
בשדה הגז לווייתן יש לפי ההערכות די גז כדי לספק את צורכי ישראל במשך עשרות שנים. הלקוחה העיקרית שהתקשרה עם שותפות לווייתן היא חברת החשמל, שצפויה להמיר את תחנות הכוח הפחמיות שלה לגז טבעי בלבד. לקוחות נוספים הם מפעלי תעשייה ישראליים, ובהם יצרני חשמל פרטיים, חברת פז, מפעל הזכוכית פניציה ועוד. כמו כן תייצא שותפות לווייתן גז טבעי למצרים, באישור שר האנרגיה יובל שטייניץ, שחתם השבוע על המסמכים הדרושים.

אסדת הטיפול בגז מוצבת בים התיכון במרחק של כעשרה ק"מ מחוף דור. הליכי ההרצה (המכונים גם "נישוב") כוללים בדיקת מערכות והזרמות גז ראשוניות, ובמהלכן נפלטים לאוויר גזים מזהמים בכמות גדולה. בעתירה שהגישו המועצות המקומיות זכרון־יעקב, פרדס־חנה־כרכור, עמק חפר, ג'סר־א־זרקא ומגידו, וכן עמותת "צלול", נטען שהיקף הזיהום מסכן חיים. גם במהלך עבודתה השגרתית של האסדה נפלטים לאוויר מזהמים, ובהם החומר המסרטן בנזן, אולם ב־48 השעות של ההרצה פליטת המזהמים גדולה משמותר לאסדה לפלוט במשך שנת פעילות שלמה.
אך שופט המחוזי אלי אברבנאל הסכים עם אנשי המשרד להגנת הסביבה שטענו כי לא צפויה סכנה לציבור. בהחלטתו הוא ציין ש"התנאים בהיתר הפליטה נקבעו על יסוד חוות דעתם של מומחים ממשרדי הממשלה בדבר מידת הסיכון הנשקפת מפליטת גזים מהאסדה ובדבר הדרכים הסבירות להקטנתו. לטענת נציגי המדינה, מידת הסיכון הנשקפת לבריאות הציבור כתוצאה מפליטת גזים רעילים מהאסדה נמוכה מאוד, הן בתקופת ההרצה של המתקן והן בהפעלת המתקן בשגרה".
במשרד להגנת הסביבה בירכו על ההחלטה ומסרו כי "השופט שוכנע כי היתר הפליטה לאסדת לוויתן ואישור תוכנית ההרצה נעשו על יסוד של מומחיות מקצועית ושיקול דעת מקצועי". במהלך הדיון בעתירה הבהירו נציגי המשרד כי גם במצב הזיהום החמור ביותר בתקופת ההרצה, זיהום האוויר בחוף הכרמל עדיין יהיה נמוך יותר מזיהום האוויר בימי שגרה בערים ירושלים ותל־אביב.
בשותפות לווייתן מסרו בתגובה להחלטת בית המשפט שהפעלת האסדה עומדת בכל הדרישות הרגולטוריות שמכתיבים המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ושאר המפקחים מטעם הממשלה. "הגז הטבעי מלווייתן יביא להפחתת זיהום האוויר, יאפשר להוריד את מחירי החשמל בישראל, ויחזק את מעמדה המדיני של ישראל", אמרו בשותפות. החברות המחזיקות במאגר הן נובל אנרג'י (40%), דלק קידוחים (45%) ורציו (15%).

הפקת הגז מלווייתן נתקלה בקשיים עוד מגילוי המאגר. שינויים בכללי המיסוי לפי מסקנות ועדת ששינסקי, מגבלות רגולטוריות מצד הממונה על ההגבלים העסקיים ומאבקים קשים על העברת מתווה ממשלתי שיאפשר ייצוא גז – כל אלה עיכבו את הפיתוח עוד לפני המאבק על אסדת הטיפול מול חוף דור. תושבים בחוף הכרמל וארגוני סביבה מנהלים זה שנים מאבק נגד חברת נובל אנרג'י ומשרד האנרגיה בעניין אסדת הטיפול שהוקמה בים הסמוך להם. לפי מטה המאבק, היתר הפליטה הוצא בדרך "פזיזה ורשלנית", בלא שהציבור היה שותף להליך. לטענתם המשרד להגנת הסביבה בחר "לדרוס את הבלמים והאיזונים שנקבעו בחוק ושנועדו למתן, ולו במעט, את פערי הכוחות האדירים בין בעלי ההון ובין הציבור". עוד נטען כי המשרד הפר את "חוק אוויר נקי" בשעה שאישר לאסדת לווייתן היתר פליטה בלי להמתין 45 ימים לתגובות הציבור לבקשת נובל אנרג'י.
מנכ"לית עמותת "צלול", מאיה יעקבס, טענה כי משרדי הממשלה התגייסו לצד חברות הקידוח, ושזהו "כתם מקצועי ומוסרי במאבק הציבור על זכותו הטבעית לאיכות חיים ובריאות". לדבריה, "האסון כתוב על הקיר… מדיניות הממשלה נסמכת על נתונים ומידע שקיבלה מחברות הגז, בלי לכלול חוות דעת של מומחים בלתי תלויים. שרי הגנת הסביבה והאנרגיה הם לוביסטים ודוברים של חברות הגז, מדקלמים את דפי המסרים של נובל אנרג'י ודלק, ואילו משרד הבריאות ממלא פיו מים".
על אף החלטת בית המשפט שקבעה כי לא הוכח שהפליטות מסכנות באופן חריג את תושבי חוף הכרמל, בארגון "שומרי הבית" התעקשו שעליהם להתפנות מבתיהם, לא פחות, בעת הפעלת האסדה. שלומית ולנסי, פעילת הארגון ותושבת חוף דור, אמרה שהיא וחבריה לא ייתנו לילדיהם לשהות באזור בזמן ההרצה: "אין מצב שאתן לילדים שלי לנשום את הגזים האלו. לא נשתתף בניסוי של רולטה רוסית. בנזן מסרטן בכל רמה, והמדינה הייתה צריכה לקרוא לפינוי אוכלוסייה מסודר בזמן הנישוב".