גורדי שחקים מפוארים על קו החוף במדינת קראלה שבדרום הודו הוחרבו בפיצוץ מבוקר שבוע שעבר, במקרה נדיר של אכיפה חמורה של חוקי שימור הסביבה. מגדל H2O Holy Faith, בן 19 קומות ובו 90 דירות, המשקיף על נהרות ה"בקווטר" השופעים של קראלה, היה הראשון שפוצץ, והתמוטט בתוך שניות. ענן אבק אפור כבד שטף את האזור, ודקות לאחר מכן הופלו בקול רעש גדול המגדלים התאומים של מתחם "אלפא סרין". עוד שני מתחמי דיור יפוצצו השבוע.
הבניינים היו מאוכלסים במשך כמה שנים, אך דייריהם פונו לאחר שבית המשפט העליון קבע בחודש מאי שהם נבנו בניגוד לתקנות הבנייה בחופים. בהודו חלה תנופת בנייה אדירה בשנים האחרונות, אך לעתים קרובות קבלנים רמסו תקני בטיחות וסביבה, בהסכמה שבשתיקה של גורמים ברשויות המקומיות. תושבי בנייני המגורים ברובע מרדו היוקרתי של העיר קוצ'י קנו את 343 הדירות בבניינים בתום לב, וכעת הם מצויים במאבק משפטי ממושך להחזרת כספם. חלקם השקיעו את כל חסכונותיהם בנכסים שהושמדו ובאלה שיושמדו השבוע.

לקראת הפיצוצים הופעלו סירנות שהזהירו את הקהל שהתאסף לחזות בהרס. אמבולנסים וכבאיות עמדו הכן למקרה שמשהו ישתבש. תושבים המתגוררים בסמוך הודאגו מהשפעת הפיצוץ על בתיהם. "כשהרסו את בריכת השחייה באחד המתחמים, חלק מהבתים בשכונה נסדקו", אמרה דיביה, שעברה למעון זמני. לשם הבטיחות, למעלה מ־2,000 מהתושבים הקרובים לזירת הפיצוצים פונו.
הפרשה החלה ב-2006, כשהממשל המקומי אישר ליזמים להקים את מתחמי הדיור. בשנה שעברה קבע בית המשפט העליון ההודי שהבונים הפרו את החוק בנוגע לבנייה באזור חוף רגיש מבחינה אקולוגית, וכינה את המעשה "הפסד ענק" לסביבה. "זה אזור גאות ושפל, ומאות מבנים בלתי חוקיים הוקמו על החוף", קבע בית המשפט כשהורה על הריסתם. בשבוע שעבר הורה בית המשפט על הריסת אתר נופש במחוז אלפוזה (אלפי) הסמוך, שהפר אף הוא את תקנות הסביבה.
קראלה נודעת בלגונות שלה ובאגמיה המלוחים, היוצרים אזור רגיש מבחינה אקולוגית. בשנת 2018 הוכתה המדינה בשיטפונות הקשים ביותר במאה השנים האחרונות, שלמעלה מ־400 איש נהרגו בהם. מומחים טענו שהאסון התרחש משום שהממשלה מאפשרת הקמת בתים, מלונות ואתרי נופש בחופים, תוך התעלמות מתקנות התכנון והבנייה.
תרגום: אלחנן שפייזר