מאז התחילה התקוממות החמאס על הגדר בדרום, תנאי המחייה ברצועת עזה השתפרו פלאים, כך לפי נתוני צה"ל. למרות השיפור, במערכת הביטחון מעריכים כי הג'יאהד האיסלמי הפלסטיני (הגא"פ) נערך להסלים את המציאות בדרום, וייתכן כי יגרור את ישראל לסיבוב לחימה עוד לפני הבחירות. הסיבות העיקריות שיניעו את הגא"פ למעשה כזה הן הרצון לנקום את חיסולו של באהה אבו אל עטא, והניסיון לגרור את חמאס לעימות מול ישראל במטרה לחבל במאמצי ההסדרה.
אם הסכם ההסדרה עם חמאס יצא לפועל, בגא"פ מאמינים כי ערכם ירד בקרב הציבור הפלסטיני. לאחר המכה הקשה שספגו עם חיסולו של אבו אל עטא, הם אינם יכולים להרשות לעצמם החלשות נוספת. אמש עוד תכננו להפעיל את יחידות הטירלול הליליות (יחידות המגיעות לגדר, מניחות מטענים, יוצרות מהומה, ומפריעות לתושבי האזור, נ"א), אך מזג האוויר שיבש את תוכניותיהם. בצה"ל מרוצים משיבוש התוכניות, וממשיכים להעביר מסרים באמצעות מצרים.
עם כל זאת, בצה"ל מבהירים כי חזרת יחידות הטירלול ובלוני הנפץ בימים האחרונים תגרום לפגיעה נוספת דווקא בחמאס. זאת למרות ההבנה במערכת הביטחון שחמאס לא אחראי, אך גם לא נוקף אצבע כדי למנוע אותה. "חמאס רוקד טנגו" מסביר גורם ביטחוני. "צעד קדימה לעבר ההסדרה, צעד אחורה מההבנה שההתקרבות לישראל מחלישה אותו בקרב חלק מהציבור הפלסטיני. סינוואר רוצה שקט כדי להביא הישגים לעזה, אך ה-DNA שלו לא מאפשר לו" הוא מסביר.

החל מנובמבר 2017, נקודת השפל ברצועה שגרמה לחמאס להוציא המונים אל הגדר, החיים בעזה השתפרו משמעותית. עד אז החיים ברצועה היו על סף משבר הומניטרי חמור: 95 אחוז מהמים שזרמו בברזים היו מעורבים במי שופכים, החשמל פעל רק כחמש שעות ביום, בתי החולים היו על סף קריסה ובמחסני התרופות היו רק כ-50 מהתרופות הנדרשות.
המצב הזה הוא שהביא את יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה, לגרור את תושבי עזה לעימות על הגדר מול ישראל. עימות זה הוא שהוביל להסכם ההסדרה ולשיפור דרמטי בתנאי חייהם של תושבי הרצועה. נכון להיום, על פי נתוני צה"ל, החשמל פועל כ-12 שעות ביום, המחסור בתרופות הצטמצם לכ- 15 אחוז, ומי הברז, שזורמים במשך רוב השבוע, ראויים לשתייה. כמו כן, הגדלת מרחב הדיג סייעו רבות הן כמקור פרנסה והן כמקור אוכל לתושבים.
שדרוג חיי התושבים נתפס בעיני חמאס כהשג עצום, ובישראל כהזדמנות לספק חיים נורמליים ברצועה עד כמה שאפשר. במערכת הביטחון מקווים כי ההרתעה ההומניטרית תתקיים לאורך זמן, כמו ביהודה ושומרון. עם זאת, המציאות מוכיחה שוב ושוב עד כמה היא שברירית. כך למשל שיגור ארבע הרקטות לעבר העוטף ויירוטן על ידי מערכת כיפת ברזל, ותקיפת צה"ל ברצועה שפגעה בתשתיות טרטר של חמאס.
לצד התקוות שישראל תולה ברגיעה ולצד מאמצי מצרים וחמאס להוביל לכך, מסבירים גורמים במערכת הביטחון כי נושא השבויים והנעדרים עדיין על הפרק. שיקום עזה הוא רק חלק מהסכם שיביא להחזרתם, ודיבור על כך מתנהל בערוץ אחר מול חמאס. כרגע שני הצדדים מעדיפים כי הנושא יישאר מתחת לרדאר התקשורתי עד שתוקם ממשלה בישראל שתוכל לפעול לכך.