"עסקת המאה", תוכנית השלום האמריקנית למזרח התיכון, תוצג לראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע הבא בוושינגטון. סגן הנשיא מייק פנס, שנפגש אמש עם נתניהו בשגרירות ארה"ב בירושלים, אמר שם כי הנשיא טראמפ הזמין את ראש הממשלה לוושינגטון, וכי נתניהו ביקש שגנץ יוזמן גם הוא. הן למברכים על הצעד והן לחוששים ממנו ברור כי מדובר באירוע היסטורי, וכי הימים הקרובים צפויים להיות משמעותיים מבחינה מדינית.
את התוכנית ניסח צוות הכולל את חתנו של הנשיא ג'ארד קושנר ואת עו"ד ג'ייסון גרינבלט, יועצו של טראמפ שפרש בינתיים ואותו החליף אבי ברקוביץ'. גם לשגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, היה חלק ניכר בהתווייתה. במהלך חודשי העבודה עליה, וגם לאחר גמר ניסוחה, הקפידו האמריקנים לשמור את פרטי התוכנית בסוד כמוס.

החלק הראשון, הכלכלי, של התוכנית, נחשף לפני כחצי שנה בוועידה אזורית שנערכה בבחריין. במסגרת החלק הזה אמורות להיאסף השקעות בסך 50 מיליארד דולר לטובת הפלסטינים, כמובן אם יסכימו לשתף פעולה. אבל הפלסטינים החרימו את הוועידה בבחריין, ובאופן כללי הם אינם משתפים פעולה עם הממשל האמריקני הנוכחי ולא חוסכים במילים קשות נגדו.
בוושינגטון התכוונו להציג את התוכנית כבר לפני זמן רב, אולם גורמים שונים עיכבו את הפרסום ובהם סבבי הבחירות החוזרים בישראל. בימים האחרונים נפלה בארה"ב ההכרעה לפרסם את התוכנית בהקדם, למרות הקִרבה למערכת בחירות נוספת.
בכירים במערכת המדינית הישראלית אומרים כי מדובר בתוכנית החלומות של הימין. על הפרק תהיה החלת ריבונות לא רק בבקעת הירדן, אלא בהיקף נרחב הרבה יותר: גושי ההתיישבות ביהודה ושומרון, וייתכן שאף מעבר להם. כפי שממשל טראמפ העביר את השגרירות לירושלים והכיר בריבונות הישראלית על הגולן ובחוקיות ההתיישבות, גם תוכנית השלום שגיבש תהיה טובה לישראל. הפלסטינים יקבלו מדינה בתנאי שיכירו במדינת ישראל ובירושלים בירתה, ויקיימו פירוז מלא בעזה.
החשש הגדול הוא שאם הפלסטינים בכל זאת יסכימו לתוכנית, הם יקבלו מדינה, וכן בירה באזור ירושלים. עם זאת, גורמים אמריקניים אומרים גם היום כי לא ברור כלל אם הפלסטינים יוזמנו לוושינגטון גם הם. אם הפלסטינים רוצים הם יודעים איפה למצוא אותנו, אומרים שם.
על השאלה אם התוכנית מיועדת לחזק צד פוליטי בישראל טרם הבחירות, משיב גורם אמריקני כי הם מעוניינים בחיזוק האזור. "אמרנו בבירור שישראל חזקה זו אמריקה חזקה, אז כל דבר שנציע יהיה במטרה לחזק את ישראל. אין לנו שיקולים פוליטיים. השקענו בזה יותר מדי זמן מכדי להחשיב זאת כתעלול פוליטי". עוד מוסיפים שם כי זו ההזדמנות של ישראל להבטיח את עתידה למאה השנים הבאות.
שר הביטחון נפתלי בנט הגיב אמש לפרסומים ואמר כי ״הנשיא טראמפ, קושניר והשגריר פרידמן הם חברי אמת של ישראל. ייתכן שמדינת ישראל עומדת בפני הזדמנות היסטורית, לצד סיכונים משמעותיים. מפלגת ימינה תעמוד על המשמר. אהיה ברור: מפלגת ימינה לא תאפשר למסור אדמה לערבים או להקים מדינה פלסטינית. לאחר שיפורסמו פרטי התוכנית נתייחס לגופה״.
"תנועת הריבונות" הוותיקה הגיבה בחשש לדיווחים הראשוניים על אופייה של תוכנית המאה והזהירה את ממשלת ישראל והעומד בראשה מ"איבוד המצפן האידיאולוגי שעליו מבוססת הציונות כולה". "הקמת מדינה פלסטינית בלב הארץ היא מרשם בטוח להתאבדות", קובעות ראשי התנועה, יהודית קצובר ונדיה מטר, ומוסיפות: "מתברר שהניסיון הטרגי של היציאה מעזה לא חדר למוחות המנהיגים".
מאידך גיסא, בתנועת רגבים רואים בתוכנית הזדמנות וקוראים לנתניהו לשמור במסגרתה על האינטרס הישראלי. מאיר דויטש, מנכ"ל רגבים מסר: "אנחנו קוראים לראש הממשלה לא להחמיץ את ההזדמנות, ולהחיל את הריבונות על כל מרחבי ההתיישבות ביהודה ושומרון, כשלב ראשוני להחלת הריבונות על יהודה ושומרון כולה. תמו ימי עזה ויריחו תחילה. מהיום – מעלה־אדומים, בקעת הירדן ועפרה תחילה".
גורמים המעורים בפרטים טוענים כי במסגרת התכנית ניתן יהיה להחיל ריבונות על 31 אחוז מהשטח, שהם כמחצית משטחי C. על בקעת הירדן וצפון הים המלח, ובשאר יו"ש – על הישובים, הצירים והכבישים שמוליכים לישובים. תהיה הקפאה של מחצית הנותרת של שטחי C לפלסטינים וגם למתיישבים. הפלסטינים מחויבים לפרק את חמאס מנשקו תוך ארבע שנים.
דוד אלחייני, ראש מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית בקעת הירדן, מסר בתגובה: "כל העולם יבין בקרוב מאוד: בקעת הירדן וישובי השומרון ויהודה הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל . נקודה. הזמנה זו היא הוכחה לכך שראש הממשלה עושה כל אשר ביכולתו לקדם את החלת הריבונות. זו העת להניח את החרבות הפוליטיות ולהתגייס למשימה הלאומית ציונית".