התפתחות הלכתית חשובה בדרך לגיורה ולהעלאתה ארצה של קהילת הממתינים באדיס־אבבה ובגונדר שבאתיופיה לעלייה לישראל: בית דין רבני מיוחד שיצא מישראל לאתיופיה גייר בעת האחרונה את מנהיגי הקהילה, במהלך שנועד לקדם את העלאתם ארצה של כל תושבי המחנה.
למקור ראשון נודע כי לפני כשלושה חודשים יצאה לאתיופיה משלחת רבנים בכירים מהציונות הדתית. חברי המשלחת, בשבתם כבית דין לגיור, גיירו בין עשרה לעשרים ממנהיגי הקהילה, של הוכרו עד כה כיהודים מבחינה הלכתית.

הממתינים הם כ־8,000 איש הזכאים לכאורה לקבל מעמד עולה מתוקף קריטריון איחוד משפחות, שכן יש להם קרובי משפחה בישראל, אך הם אינם זכאים מכוח חוק השבות. למרות זאת, עד כה לא התאפשר להם לעלות ארצה.
בד בבד, הרבנים שיצאו לאתיופיה, אשר מעדיפים לפי שעה להימנע מפרסום שמם, מנהלים מאבק נגד הגורמים הממסדיים השוללים את העלאתם ארצה של תושבי המחנות באדיס־אבבה ובגונדר. למעשה הם מבקשים להביא לגיורם של כל אלפי תושבי המחנה, כדי להעמיד את ממשלת ישראל ואת הרבנות הראשית בפני עובדה מוגמרת: באתיופיה יש אלפי יהודים המבקשים לעלות לישראל, ואי אפשר עוד לסרב להם.
המעורבים ביוזמת הגיור מבקשים גם להניע לפעולה את הסוכנות היהודית, שבעבר הייתה מעורבת מאוד בהעלאת יהודי אתיופיה ארצה, אך לפני שנים אחדות הכריזה כי "הסתיימה העלייה מאתיופיה" במסגרת חוק השבות. הללו נועדו בעת האחרונה עם יו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג, והוא הבהיר להם כי הסוכנות היהודית פועלת בקהילות יהודיות בלבד, וכי רק אם שארית הפלֵטה באתיופיה תוכר כיהודית, תוכל הסוכנות בראשותו לשוב ולפעול שם.

"ההרכב הרבני שיצא לאתיופיה רצה להסיר את שאלת הספק ביהדותם של מנהיגות הקהילה", הסביר לנו השבוע אדם המעורה בפרשת משלחת הרבנים לאתיופיה. "הייתה הבנה בין רב הקהילה, מנחם ולדמן, ובין הסוכנות היהודית, שהסוכנות תשוב לפעול במחנות הממתינים, בעיקר לצורך חיזוק הקהילה. הגיור מאפשר לסוכנות לחזור למחנות, והם יוגדרו קהילות יהודיות".
לדבריו, "הגיור שהתרחש לפני חודשיים הוא תחילה של תהליך, כדי לתת לראשי הקהילה אפשרות לפעול בביטחון ובמוטיבציה, ולהמשיך ללמד יהדות באופן אינטסיבי לכל הקהל".
בכיר בקהילות הממתינים באתיופיה ששוחחנו עמו אתמול, העדיף שלא להגיב לדיווח על ביקור בית הדין הרבני מישראל באירופה. הוא רק אמר כי "כמה רבנים שרצו לסייע לקהילות נרתמו למאמץ, אני עצמי לא עוסק או פוסק בעניינים הללו".

בתחילת השבוע דיווח כתב תאגיד השידור אוריה אלקיים כי מועצת הרבנות הראשית החליטה לפני כחודשיים וחצי לאמץ את פסיקתו ההלכתית של הרב עובדיה יוסף בנוגע לקהילת ביתא ישראל של יוצאי אתיופיה, וזאת כעבור ארבעים שנה מפרסומה.
מהסוכנות היהודית נמסר: "הסוכנות היהודית אמונה זה 90 שנה על העלאת יהודים לישראל וכמובן על העלאת יהודי אתיופיה. הנהלת הסוכנות שוקדת על תוכנית מקיפה בנושא העלייה מהמחנות באתיופיה שתוצג לממשלה ולציבור. יוזמה על הקמת בית דין במחנות אינה מוכרת לסוכנות היהודית ולא התקבלה פנייה בנושא זה אצל יו״ר הסוכנות. אם תתקבל הצעה כזו, היא תיבחן ברצינות מול כל הגורמים הרלוונטיים. יודגש כי הסוגיה של אישור עלייה מאתיופיה איננה רובצת לפתחו של חוק השבות אלא להחלטה מנהלית של ממשלת ישראל ומחייבת החלטת ממשלה".