החשש מפני היתכנות אפשרית להופעת נגיף הקורונה בישראל הביא המונים לרכוש מסכות פנים ובבתי המרקחת מדווחים על הסתערות על כל משלוח של מסכות. ברוב בתי המרקחת איתם שוחחנו אמרו כי הספקים עידכנו אותם כי לא יוכלו יותר לדאוג להעביר סחורה נוספת ואין עוד צפי מתי ישובו המסכות לבתי המרקחת.
"נשארו אולי רק כמה אלפי מסכות בודדות ואנשים ממהרים לרכוש ולהצטייד" סיפר לאתר 'מקור ראשון' דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל. "כל הספקים שפניתי אליהם הסבירו שהמסכות אזלו. אני מניח שכולם מנסים לגייס אספקה מכל העולם אבל אף אחד לא יודע מתי ואם יגיע".
מבדיקה שערכנו עם מספר בתי מרקחת מבאר שבע, פתח תקווה, תל אביב, חיפה וקריית שמונה מצאנו מסכות לרכישה רק בבית המרקחת ב'גן העיר' בתל אביב שם סיפר לנו הרוקח כי "הצלחנו להשיג מספר מצומצם של מסכות אבל הן נחטפות". בבית מרקחת גמא בפתח תקווה אמר לנו הרוקח כי "מכרנו כמויות פי עשרות מהרגיל וקשה למצוא עוד מסכות ואנחנו מחפשים בין הספקים". בדרום, בבית המרקחת סופר פארם נווה זאב עדכנו כי "חוטפים לנו את המסכות איך שהן מגיעות ואין לנו כעת בכלל". גם בבתי המרקחת בקרית אליעזר בחיפה ובסופר פארם קריית שמונה אמרו לנו כי המסכות נגמרו להם ואין צפי להגעת מלאים חדשים. בסופר פארם בקניון מבשרת ציון הגבילו את רכישת המסכות ל-10 יחידות בלבד ללקוח וכעת נשאר להם מלאי מצומצם יחסית.

על אף מה שנראה כמו בהלה ציבורית מבקש פפו, יו"ר איגוד הרוקחים להרגיע את הציבור ומספק הסבר לתופעה: "להיסטריה בדרך כלל אין סיבה, זה יותר פסיכולוגיה מאשר ביולוגיה. אנשים קונים שקט בכסף ומוכנים לעשות הרבה כדי להגן על עצמם מפני סכנה". פפו, לצד מומחים ורופאי וירוסים וזיהומים מסביר כי ההגנה הטובה ביותר היא הקפדה על שטיפת ידיים וחיטוי. "אנחנו חוזרים ואומרים כל היום את מה שכבר נאמר, הכללים להגנה הם שמירה על היגיינה, חיטוי ידיים לפני אוכל וכשנוגעים בידיות של דלתות כמו בשירותים וכדו' וכמובן לא להימצא בקרבת אנשים חולים. נכון שבארץ הקורונה עוד לא רלוונטית אבל אני שומע הרבה פניות מלקוחות שטסים לחו"ל ומודאגים משהייה בטרמינלים הסגורים ובמטוסים. אנחנו קוראים לאנשים לשטוף ידיים כשנוגעים בדברים או לפני שאוכלים וכדומה במרחבים ציבוריים. אני יודע מלקוחות שיעדי הנסיעה שלהם זה המזרח הרחוק שחלקם ביטלו נסיעות וחלק שוקלים לבטל".
שיעורי התחלואה והמוות מקורונה: על פי ההערכות, עד כה נדבקו כ- כ-25,000 בכל העולם, מתוכם כ-500 מתו (כ-2 אחוזים נפטרים מתוך סך כל החולים). לעומת זאת, בארה"ב לבדה, בעונת החורף הנוכחית, נדבקו בשפעת כ-190,000 בני אדם, מתוכם כ-10,000 מתו (מעל-5 אחוז נפטרים מכל החולים), בהם 68 ילדים. אז מדוע הבהלה הגדולה דווקא מהקורונה? "בשפעת, האוכלוסייה בסיכון היא בעיקר אוכלוסיית הקצה- תינוקות, ילדים ואנשים זקנים עם מחלות רקע. בניסיון ובהבנה שלנו עם הקורונה מדובר בוירוס שעלול להביא לתמותה בקרב כל סוגי האוכלוסייה ובהם גם אנשים שהם לכאורה בריאים ללא מחלות רקע, וזה מה שמדאיג את הרשויות. למעשה כל האוכלוסייה חשופה כאן ולא רק אוכלוסיות קטנה יחסית" מסביר פפו.

פפו שעומד בקשר עם חבריו לאיגוד מציין עוד כי גם בקרב מוצרי החיטוי וההגיינה השונים נרשמים ביקושים ערים וחריגים אך מהם עוד נותרו לא מעט במדפים. "חומרי החיטוי גם הולכים ואוזלים מהשוק. כבר לא ניתן להשיג במקומות רבים אריזות אישיות של מחטאים מסויימים אלא רק בבקבוקים גדולים. אני מאוד חושש שברגע שיתגלה החולה הראשון באירופה או בישראל חלילה רמת ההיסטריה תגיע לשיא והחוסר רק יחמיר".
בתוך כך, בהערכת מצב שבוצעה אתמול במשרד הבריאות הוחלט, בניגוד לעמדת משרד החוץ, לקרוא לציבור לשקול נסיעות לא הכרחיות ליעדים נוספים במזרח מלבד סין. בהם: תאילנד, יפן, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה וטיוואן. במשרד הבריאות הרחיבו את הגדרת המקרה של חשד לנגיף הקורונה לצורך ביצוע בדיקת מעבדה גם לחוזרים מהיעדים שצויינו לעיל.