שני אירועים דרמטיים התרחשו אמש (יום ג') בהודעת המשטרה על ההמלצות. האחת ההמלצה להעמיד את ראש הממשלה לדין בגין קבלת שוחד והשנייה היותו של יאיר לפיד, ראש הסיעה המובילה בסקרים, עד מפתח נגד נתניהו. ראשי סיעות הקואליציה העריכו עד לאתמול בערב כי המלצות המשטרה לא יכללו טענות לשוחד, ועל כן התייצבו מאחוריו עד לכדי העברת התקציב והבטחת יציבות הממשלה עד לשנת 2019. כאשר אם ממשלת נתניהו תתפרק, חלקם עשויים למצוא את עצמם מרכיבים עם לפיד את הממשלה הבאה.
לכן בגזרת בנט-כחלון שררה במשך שעות ארוכות דממת אלחוט, בניסיון להרכיב את התגובה הפוליטית המנצחת, בעוד שבגזרתו של דרעי דממה מסיבה אחרת לגמרי. יו"ר ש"ס שנמצא גם הוא בחקירות משטרה לא מעוניין להוסיף אש למדורתו או למדורת נתניהו ועל כן טרם התבטא בנושא. גם בגזרתו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן טרם נשמעה תגובה היוצאת להגנת נתניהו כפי שהיה עד כה.

באופן מפתיע יצא דווקא יו"ר סיעת כולנו בסופו של דבר עם ההכרזה כי הוא נשאר בממשלה עד להכרעת היועמ"ש, למרות ההמלצות על שוחד ואף הקדים את בנט שהודיע שיתייחס לנושא רק היום. בנוסף, במהלך כל הזמן שבו ישבו הפרשנים באולפנים, דאג שר האוצר להעביר את תקציב 2019 בקריאה ראשונה ובכך הראה את מחויבותו ליציבות הקואליציה חרף המשבר. "הלילה אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את תקציב המדינה לשנת 2019. בקרוב נאשר את התקציב גם בקריאה שנייה ושלישית. אישור התקציב כבר עכשיו יחזק את הכלכלה הישראלית ומפירות הצמיחה ייהנו אזרחי ישראל.
"אני ער לרחשי הציבור, מימין ומשמאל, בנוגע להמלצות המשטרה סביב חקירות ראש הממשלה. החוק קובע כי רק היועץ המשפטי לממשלה רשאי לקבל החלטות בעניין הגשה או אי הגשה של כתב אישום. עד אז אמשיך להוביל ולנווט את הכלכלה הישראלית לרווחת כלל אזרחי ישראל. אני קורא לכולם – מימין ומשמאל – לחדול מהתקפות על המשטרה ועל מערכת שלטון החוק. יש לתת למערכות לפעול ללא לחצים, לא מימין ולא משמאל, ולפעול באופן מסודר, מקצועי ושקול", כתב כחלון בדף הפייסבוק שלו.

גיבוי מבית
המלצות המשטרה יצרו מצב פוליטי מורכב ומפתיע עבור ראשי הסיעות שבמשך חצי השנה האחרונה התכוננו להמלצות משטרה פחות משמעותיות ובטח שלא המלצה להעביד לדין בחשד לקבלת שוחד. בתוך כך, בליכוד הוציאו שורה של הודעות תמיכה בראש הממשלה, שעה קלה לאחר שהמשטרה פרסמה את המלצותיה להעמידו לדין בתיקים 1000 ו-2000. כך גם במפלגת יהדות התורה יצאו להגנת נתניהו וכן במפלגת האיחוד הלאומי.

הקו שבו נקטו השרים המקורבים לנתניהו היה האשמת המשטרה. בין היתר, אמר השר זאב אלקין: "פסטיבל תקשורת מתוזמן היטב סביב פרסום המלצות המשטרה בפריים טיים הוא ניסיון מצער להפעיל לחץ לא לגיטימי על המערכת הציבורית והפוליטית, להפיל ממשלת ימין בניגוד מוחלט להוראות החוק. במדינה דמוקרטית מתוקנת עומדת לכל אזרח חזקת החפות גם אם הוא ראש הממשלה".
לדברי השר יריב לוין, "הערב נחשף המהלך הבזוי לביצוע הפיכה שלטונית נגד רצון הבוחר. בושה וחרפה שהעד המרכזי נגד ראש הממשלה נתניהו הוא הפוליטיקאי יאיר לפיד שמנסה כבר שנים להחליף אותו בתפקיד. לפיד שהפסיד פעמיים בבחירות מנסה לכבוש את השלטון על ידי עדות חסרת מהימנות. אין ספק שהאמת תצא לאור והממשלה תמשיך להוביל את ישראל בדרך שלנו, ובהנהגתו הבוטחת של ראש הממשלה נתניהו".
אפילו השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שלא נחשב למקורב, הוציא אף הוא תגובה בנושא חרף היותו מופקד על המשטרה וגיבה את נתניהו. "לראש הממשלה עומדת חזקת החפות ועל כולנו לזכור גם בערב זה, שכאשר מדובר בנבחר ציבור – רק היועץ המשפטי לממשלה מוסמך לקבוע אם אכן ישנן ראיות המצדיקות הגשת כתב אישום. ראש הממשלה מוביל את מדינת ישראל בשנים האחרונות באחריות ובמסירות בתקופות קשות ומורכבות ובהתאם להכרעת העם ואני אמשיך לגבות אותו ולתמוך בהנהגתו", אמר ארדן.
קואליציה תומכת
ביהדות התורה הגיב סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן ויצא גם הוא נגד לפיד שהוא עד המפתח בהעברת החוק לטובת מילצ'ן לכאורה. "ח״כ לפיד התגלה הערב בבושתו הציבורית, כשהוא ממשיך גם כעת את ניסיון ה׳פוטש׳ נגד רה”מ, אותו ניסה להוביל כבר ב-2014, בגינו אף הודח מתפקידו הכושל באוצר. אני מחזק את ידי ראש הממשלה נתניהו, מאמין בחפותו ומאחל לממשלה שבעזרת השם תסיים את ימיה כחוק לטובת אזרחי ישראל".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני אמר כי "לראש הממשלה עומדת חזקת החפות, המלצות המשטרה מבחינת החוק, אינן מעלות ואינן מורידות, ובמיוחד לאור האירועים האחרונים שהיו במשטרה, וכל עוד לא יוחלט אחרת בקרב הגורמים המוסמכים בעניין, ראש הממשלה רשאי להמשיך בתפקידו, זה החוק. וכך אנו מתייחסים לעניין, ואני מקווה שהוא ייצא נקי וחף מפשע".

לעומת חברי יהדות התורה, במפלגת ש"ס שמרו על דממה. מיושב הראש ועד לח"כים איש לא התבטא בעקבות ההמלצות וההערכה היא כי מטרת השתיקה לשמור על דרעי, ולא לגרור את חקירותיו למרכז הסערה התקשורתית סביב המלצות נתניהו.
בתוך כך, בעוד בנט סרב להתייחס לנושא ובעיקר קיים התייעצויות עם חברי מפלגתו באשר לתגובה אפשרית, חברי סיעתו – האיחוד הלאומי יצאו להגנת נתניהו. "נתניהו נהנה מחזקת החפות וזכאי עד לקביעה אחרת וחלוטה של בית המשפט. אנו מתנגדים לניסיון של האופוזיציה והשמאל להביא לפירוק הממשלה על רקע המלצות לא מחייבות וקוראים לכל החברים בקואליציה להבהיר באופן ברור כי על הממשלה להמשיך ולפעול לטובת אזרחי ישראל בביטחון ובכלכלה בקידום ההתיישבות בכל רחבי ארץ ישראל ובהחלת הריבונות על היישובים ביהודה ושומרון", נמסר ממפלגת האיחוד הלאומי.
גם ח"כ בצלאל סמוטריץ' צייץ הערב פעמיים בנושא בטוויטר וכתב כי "תגובתו של ראש הממשלה כנה ומשכנעת. אני מאמין לו. יש לי ויכוחים אידיאולוגיים איתו, אבל הוא לא מושחת והוא לא היה פועל בניגוד לאינטרסים של מדינת ישראל בשביל סיגרים… כן המלצות לא המלצות, ההתנהלות התקשורתית של המשטרה מאוד בעייתית וזה מסוכן לדמוקרטיה ולשלטון החוק הרבה יותר מראש ממשלה תחת חקירה".
לחץ ציבורי
בניסיון להשפיע על העמדה שיציגו בימים הקרובים ראשי הסיעות בקואליציה, יצאו בסיעות האופוזיציה בקריאה אליהם לפרק את הממשלה. בין היתר, כתבה ח"כ סתיו שפיר בחשבון הטוויטר שלה: "צפיתם בחדשות. קבלו החלטה אחראית למען המדינה ותדאגו שראש הממשלה המושחת בהיסטוריה של ישראל יעזוב את הכיסא. מנתניהו – שמוכן לפרק את המדינה כדי להינצל מעונש- אין לנו ציפיות. אתם רובכם אנשים ישרים. אם יש בכם טיפת דאגה לעתיד – מלאו את חובתכם. שחררו את ישראל מהטירוף הזה".
עד המפתח החדש שנחשף יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, מסר כי "בעקבות חקירת תיק 1000 פנתה אלי המשטרה וביקשה ממני למסור עדות על תקופתי במשרד האוצר. כמו כל אזרח שומר חוק במדינת ישראל מסרתי להם עדות קצרה שנגעה לניסיון להרחיב את 'חוק מילצ'ן' ל-20 שנה. אדגיש שלמרות כל הלחצים סירבתי להעביר את החוק. במקרה זה, כמו במקרים אחרים, 'יש עתיד' הייתה המחסום האחרון בפני השחיתות השלטונית. מול פוליטיקאים שעסוקים רק בעצמם ובטובתם.
"גם אם החוק היבש אינו מחייב את ראש הממשלה להתפטר, במדינה מתוקנת אדם שנגדו תלויות האשמות כבדות כל כך, שחלקן הגדול אינו מוכחש, אינו יכול להמשיך לכהן כראש הממשלה המופקד על ביטחונם ושלומם של אזרחי ישראל. אין שום דרך לנהל מדינה בזמן שאתה נאבק בחשדות כבדים כל כך".
הדיון בהשתתפות המפכ"ל בוטל
בתוך כך, הדיון בהשתתפות מפכ"ל המשטרה שנקבע להיום בוטל על ידי יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש בטענה לחשש כי מועד קביעת הדיון השפיע על פרסום ההמלצות. "התפתחויות גורמות למצב שבו קיים חשש שהדיון המיועד יחטיא את מטרתו. אני מאוד מקווה, למען מדינת ישראל ושלטון החוק בה, כי עיתוי פרסום ההמלצות לא הושפע מכך שקבעתי מועד לדיון בוועדת הפנים – הוועדה הפרלמנטרית המפקחת על המשטרה".