פורטוגל פרסמה לאחרונה נתון דמוגרפי מעניין: בשנת 2018 נרשם במדינה שיא הילודה השלילי ביותר שלה, ובשנת 2019 נשבר שיא במספר המתאזרחים – תושבי חוץ שקיבלו אזרחות פורטוגלית.
היחס בין מספר הלידות למספר מקבלי האזרחות עומד על 1.5 לטובת המתאזרחים. אם לדבר מספרית: בשנת 2018 נולדו 87,020 ילדים, לעומת 127,950 שזכו באזרחות פורטוגלית (על פי נתוני משרד המשפטים בפורטוגל והמכון לסטטיסטיקה הפורטוגלי). תושבי ברזיל הם שיאני הגשת בקשות לאזרחות פורטוגלית: בשנת 2019 חלה עלייה של 43% במספר הבקשות לעומת 2019. מקרב היהודים המבקשים לקבל אזרחות פורטוגלית, 79% הגיעו מישראל.

סוציולוג ומומחה לענייני הגירה, פרופ' פדרו גויס, מאוניברסיטת קוימברה בפורטוגל סבור כי לא כל המבקשים להתאזרח, אכן רוצים לגור במדינה. "ישנם אנשים המעוניינים להשתמש ביתרונות האזרחות למשל: כניסה לארה"ב ללא צורך בהוצאת ויזת תייר. העלייה במספר מבקשי האזרחות נובע מהחשש שממשלת פורטוגל תבטל את התיקונים לחוק שנקבעו בשנים האחרונות, וביניהם גם החוק לתיקון העוול ההיסטורי שנגרם ליהודים".
התיקון לחוק, שמאפשר ליהודים להגיש בקשות לאזרחות כחלק מתיקון העוול שנגרם בגירוש ספרד, ועליית מספר המבקשים בעקבות זאת, דורש מחקר גנאולוגי כהוכחה לקשר ספרדי. ב-2019 נרשמו כ-25,199 בקשות מיהודים עם זיקה ספרדית, כמעט כפול ממספר הבקשות שהוגשו ב-2018 – כ-13,872.
בשגרירויות ובמשרדי הממשלה המטפלים בנושא נרשם עומס בטיפול בבקשות, בעקבות העלייה החדה.
נקודה מעניינת, היא השפעת הברקזיט בבריטניה על העלייה במספר המבקשים. בריטים רבים, מצאצאי מגורשי ספרד, הגישו בקשות על מנת שיוכלו להמשיך וליהנות מההטבות שמקנה השייכות לאיחוד האירופי.
יו"ר ומייסד "פספורטוגו", חברה המתמחה בתחום האזרחויות והדרכונים האירופאיים, עו"ד מוטי כהן, התייחס אף הוא לממצאים. "מדינות רבות באירופה מתמודדות עם ירידה בילודה, ופורטוגל היא דוגמה בולטת לכך. ממשלת פורטוגל עושה מאמצים רבים לבלום את הבעיה הזו, שכן ההון האנושי הוא ההון החשוב ביותר שיש למדינה, ומי כמונו הישראלים מבינים את חשיבות הדבר.
"אנו מברכים על ההחלטה לאפשר ליהודים לקבל אזרחות פורטוגלית כחלק מתיקון העוול ההיסטורי. הדבר אף מחזק את יחסי שתי המדינות".