האתר הפלסטיני 'דוניא אלוטאן', הציג נתונים לפיהם בפעם הראשונה מאז שנת 1960, עלה ממוצע הפיריון של הנשים היהודיות מעל זה של הנשים הפלסטיניות. על פי הנתונים המתבססים על הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגיע ממוצע הילודה של היהודיות ל-3.05 מול 3.04. "בעוד האישה הפלסטינית ילדה במאה הקודמת 9 ילדים, אל מול 2.2 בקרב היהודיות", נכתב באתר.
הכתבה ליקטה כמה מומחים פלסטינים שהסבירו מהי לדעתם הסיבה לשינוי בנתוני הילודה. הדוקטור עלי אלאעור, מומחה פלסטיני לענייני ישראל הסביר כי השינוי נובע מהשינוי ממדינות המוצא של היהודים החיים בישראל: "בשנות השישים של המאה שעברה מרבית החברה הישראלית היו יהודי אירופה שהורגלו להסתפק בילד אחר או שניים. היהודים שהגיעו ממדינות ערב לעומת זאת, הביאו איתם את התרבות הערבית ובמיוחד אלו שהגיעו מעיראק, מרוקו ותימן וזה מה שהוביל לגידול מספר הילדים היהודים".

ד"ר אלאעור ציין סיבות נוספות לגידול בילודה: "בעשרים השנים האחרונות החברה הישראלית הפכה מחברה חילונית לדתית יותר, שמולידה יותר ילדים. סיבה שלישית היא התמיכה הכלכלית שנתנה מדינת ישראל למשפחות מרובות ילדים". סיבה נוספת שצוינה על ידי המומחה הפלסטיני היא שהעלייה הנרחבת לאחר קריסת ברית המועצות גרמה לכך שמספר הנשים יעלה על מספר הגברים בחברה הישראלית, ועל כן חל גידול בשיעור הפוריות. אבחנה נוספת היא שהירידה בשיעור הפריון הערבי התרחש כתוצאה ממדיניות הכיבוש הישראלי, ובמיוחד הריסת הבתים, כך שלפלסטינים אין בתים לילדים שאותם רוצים להביא לעולם.
הסבר אחר נותן פרופסור ח'אלד אבו עסבה, מנהל מכון פלסטיני למחקר חברתי וחינוכי. לדבריו, הירידה בשיעור הפוריות בקרב נשים פלסטיניות נובעת מהשינוי התרבותי בחברה הערבית והפיכתה מחברה מסורתית שבטית שרואה את הצורך בחיזוק המשפחה, לחברה מודרנית המעדיפה את איכות החיים על פני מספר הילדים במשפחה. לדבריו, "האישה הפלסטינית החיה בישראל הכבושה, יוצאת לשוק העבודה, מתחתנת מאוחר ובגלל הכיבוש אין לה מספיק עבודה בכפרים הערביים אז היא נאלצת לצאת לנסוע מרחקים ארוכים לבזבז שעות רבות ותנאים שמקשים לגדל ילדים".
כאמור, הדגש העיקרי של המומחים הפלסטיניים הוא השינויים בחברה הערבית מחברה מסורתית לחברה מערבית יותר אך עדיין כזו המחזיקה במנהגים מסורתיים. כך לדוגמא, בחור שרוצה להתחתן צריך לשלם לאביה של הכלה מוהר עבור הנישואים. בחורים רבים שמתקשים להשיג את הסכום נאלצים לעבוד מספר שנים כדי לחסוך אותו ובאופן טבעי רבות מהחתונות מתבצעות בגיל מאוחר של השניים, דבר שמשפיע כמובן גם על הפריון. בשנים עברו, פוליגמיה הייתה תופעה נרחבת יותר ולכל גבר עם 3 נשים היו יכולים להיות מספר דו ספרתי של ילדים. כיום, גם כדי להתחתן עם אשה אחת יש קשיים כלכליים רבים יותר.
חוקר במחקרים אסלאמיים, שריף מוחמד ג'אבר, הזהיר מפני מימון זר המשפיע על החינוך המסורתי: "לראשונה מאז 1948 שיעור הפריון בקרב היהודים עולה על זה של הערבים. עד 2018 נשים ערביות הולידו יותר ילדים וזה נמצא במגמת ירידה". הסיבה לדבריו היא "מצוקה כלכלית ומודעות כוזבת שמועברת על ידי עמותות הממונות בחו"ל הקוראות למניעת היריון, להילחם בנישואין מוקדמים וממעיטות בערך גידול הילדים".