אם הצהרותיו של ראש הממשלה נתניהו אתמול על הבנייה בשכונות בירושלים יעברו בהקדם לפסים מעשיים, ולא יישארו בגדר הבטחת בחירות, ירושלים תצא מעידן ההקפאה שחוותה בעשור האחרון.
"יש לי בשורה ענקית", אמר אתמול נתניהו, בעומדו בנקודת תצפית סמוך לשכונת הר חומה בדרום העיר. "אני מודיע על הקמת הר חומה ה', שכונה שבה נקים 2,200 יחידות דיור. מדובר בעוד כ־12 אלף תושבים. הר חומה תהיה שכונה של כ־50 אלף תושבים, כמו עיר בינונית בישראל".

נתניהו ציין שהקמתה הראשונית של השכונה, במיקום אסטרטגי בין בית־לחם לשכונות מזרח ירושלים צור באהר ואום טובא, לא מצאה חן בעיני הפלסטינים ונעשתה "מול התנגדות בינלאומית עזה". יש לציין שבימי הקמת השכונה, לפני כעשרים שנה, נדרש לחץ כבד של חברי כנסת מהימין על נתניהו כדי שיאשר את בנייתה. כעת תוכנית ההרחבה שם ממתינה להפקדה, שלאחר הכרזת ראש הממשלה יכולה להתבצע כבר בימים הקרובים.
בנוסף להר חומה אישר אתמול נתניהו גם את הבנייה בגבעת המטוס. "הסרנו את כל המגבלות", הכריז ראש הממשלה. "אנחנו מאשרים הקמה של 4,000 יחידות דיור – 1,000 יחידות דיור להרחבת שכונת בית צפאפא, לתושבים הערבים שם יש מצוקת דיור שאנחנו נותנים לה פתרון, ועוד 3,000 יחידות דיור לתושבים יהודים". נתניהו גם טען שאלף יחידות דיור יצאו לשיווק בימים הקרובים, על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ.
תוכניות הבנייה בגבעת המטוס, מקום משכנו של אתר קראוונים ששימש לקליטת עולים בשנות התשעים, הוקפאו זה כשש שנים, בין השאר בשל לחץ אירופי ואמריקני כבד, אף שהשכונה שוכנת בבירת ישראל בכל מובן. גם מקומה של גבעת המטוס הוא אסטרטגי – קוטע רצף פלסטיני אפשרי מבית־לחם ועד לבית צפאפא: אם תקום שם שכונה יהודית, ייווצר רצף התיישבות ישראלי מגילה להר חומה.
אריה קינג, חבר מועצת העיר ירושלים, אמר אתמול כי ההצהרות הן התקדמות חיובית. "לגבי גבעת המטוס, אפשר להתחיל לעבוד כבר על הכשרת הכבישים במקום, שהוא תנאי להוצאת היתרי הבנייה", אמר קינג.
קינג מקווה כי בנוסף לבנייה למגורים יאושר בהקדם גם "הגן הלאומי מורדות הר הצופים", המחבר בין ירושלים לאזור E1, סמוך למעלה־אדומים, המוקפא כבר שנים. "השר להגנת הסביבה זאב אלקין כבר חתם ושר הפנים אריה דרעי כבר חתם, נשאר רק שנתניהו יאשר לפרסם ברשומות".
בתוך כך, במנהל האזרחי ביו"ש הפיקו דו"ח סיכום שנתי על פעילות יחידת הפיקוח, וחשפו כי נרשמה עלייה בהריסת מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים, מ־161 מבנים ב־2018 ל־232 מבנים ב־2019. עם זה, מספר המבנים הבלתי חוקיים שאותרו ירד ברבע, מ־821 ב־2018 ל־646 ב־2019, והסיבה לכך לפי הדו"ח היא כוח אדם חסר.
בתנועת רגבים, שעוקבת אחרי הבנייה הבלתי חוקית ביו"ש, מוסרים כי בעשור האחרון נבנו כ־30 אלף מבנים לא חוקיים בשטחי C, וכיום יש כ־60 אלף מבנים כאלה. "מספר פעולות ההרס והאכיפה הוא טיפה בים", אומר רכז יו"ש של התנועה, ישי חמו.
"הלחצים שתנועת רגבים הפעילה על מערכת הביטחון והמנהל האזרחי מצליחים", אומר חמו. "המסר חלחל, וגם במנהל האזרחי מבינים את הצורך להתחיל ולהיאבק בבנייה הבלתי חוקית ביהודה ושומרון. המסקנה המובהקת של הדו"ח היא שאכיפה יוצרת הרתעה.
"עם זאת, לנוכח קיומם של עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים פלסטיניים ביו"ש, שנבנים במטרה להשתלט על השטח, הריסה של כמה מאות מבנים היא אכיפת חסר משוועת. מצוקת כוח האדם של המנהל האזרחי לא יכולה להיות תירוץ. יש צורך בהענקת סמכויות אכיפה גם לרכזי הקרקעות של המועצות האזוריות, שיהיו מכפיל כוח ויאפשרו איתור ואכיפה יעילים יותר".