הרשימה המשותפת רשמה השבוע הישג חסר תקדים כאשר העפילה ל־15 מנדטים – מספר נציגים שמעולם לא היה לציבור הערבי בכנסת ישראל. במצב הזה, וכאשר גוש הימין מונה 58 מנדטים בלבד, שאיפתם להביא את עידן נתניהו לקיצו רק הולכת וגוברת.
במשך שנה אחת ושלוש מערכות בחירות, החברה הערבית בישראל עברה שינוי עמוק ביחסה לזירה הפוליטית. שיעורי ההצבעה עלו בעקביות מסבב לסבב, והגדילו בהתאם את מספר המנדטים של הרשימה המשותפת: מעשרה מנדטים באפריל ל־13 בספטמבר, וכעת 15 מנדטים בעקבות שיעור שיא של 67 אחוזי הצבעה. לאמירותיו ופעולותיו השונות של נתניהו היה בהחלט חלק בכך, אך נראה שהמגמה הזאת כאן כדי להישאר.
לנוכח הערפל הפוליטי, בכירי הרשימה המשותפת יצטרכו לחשוב כיצד לתרגם את הישגם לפסים מעשיים. ח"כ אחמד טיבי כבר מיהר לחבור לח"כ עפר שלח מכחול לבן, ליוזמת חקיקה שתפסול את נתניהו מלכהן כראש ממשלה. הפלת נתניהו תסלול את הדרך לממשלת אחדות רחבה, אך ברשימה המשותפת לא מוטרדים מכך משום שהם ממילא לא מתכוונים להיות חלק ממנה. את כוחם הפוליטי הם יבקשו לנצל בוועדות השונות, ובעיקר יוכלו להתבשם מהתחושה ההיסטורית כי הם שהצליחו להפיל את נתניהו, אם הדבר אכן יעלה בידם.

בכניסה לכפר־קרע, בדרכי למטה הרשימה המשותפת בשפרעם, אני פוגש את רחיב. הוא ניצב ליד 'פוד טראק', רכב מזון נייד שהוא ייבא לארץ מהמזרח הרחוק. רחיב גאה במיזם הכלכלי שלו ומספר על תוכניותיו לפתוח 'סניפים' בכל רחבי הארץ. "בעסקים אני מבין, אבל בפוליטיקה כלום, אפס", הוא מודה. "אצלנו במגזר אין מי שידריך אותנו מה זה בחירות, מה כל מפלגה מציעה ולמי כדאי להצביע. אני והרבה כמוני לא ממש נכנסים לפוליטיקה, אלא עושים מה שאומרים לנו לעשות. הגדולים במשפחה, ראשי הערים, אנשי הדת אומרים לנו לצאת להצביע וזהו, יש משמעת".
אחמד, מנהל המכירות בחנות הספורט מעבר לכביש, מציע הסבר מלומד יותר. "הציבור הערבי נכנס לאטרף של הצבעה", הוא אומר. "המפגש בין ליברמן לאיימן עודה בטלוויזיה היה חזק. ליברמן צעק לעודה 'נראה אותך בפרלמנט ברמאללה'. המשפט הטיפשי הזה המריץ את האנשים לצאת להצביע מתוך פרינציפ, להראות לליברמן מה אנחנו שווים. גם גנץ שכנע אותנו ללכת לקלפי. בבחירות הקודמות, אנשים מהמגזר האמינו שהוא יכול להביא את השינוי. הערבים הצביעו לו, וחברי הכנסת המליצו עליו בלי שום דרישות להתמנות לשרים או לקבל תיקים. הם רצו רק להפיל את ביבי. אבל הוא זלזל במהלך, התנהל בצורה בלתי מכובדת ושיחק אותה יותר ימני מנתניהו. גנץ פספס הזדמנות פז, והוכיח שהוא אדם בלי עמוד שדרה שלא יכול לקבל החלטות אמיצות".
עאאד כיאל, האסטרטג של הרשימה המשותפת, מסתובב במטה הבחירות ומוצף בחיבוקים ובנשיקות שמחה מכל עבר. הוא מציג לי מאמר שכתב וגנז, ובו הוא מונה את נקודות התורפה בקמפיין כחול לבן. "היו להם טעויות אסטרטגיות של כיתה א'", אומר כיאל. "גנץ רקד לחליל של נתניהו, וכל הזמן הגיב לקמפיין הליכוד. מי יכול לנצח את ביבי במגרש שלו? הוא טורף את כולם במחנה הימין. ביבי הלך על 'גנץ לא יכול בלי המשותפת', וגנץ, במקום לגרום לציבור לדבר על כתבי האישום של נתניהו, ניסה להוכיח שהוא לא ילך עם המשותפת ולקרוץ לימין. אנחנו שתינו לכחול לבן מנדטים".
רוצים להשתלב
כעת, האתגר הגדול של הרשימה המשותפת הוא לשמר את האחדות במפלגה. במהלך מערכות הבחירות, העוינות לנתניהו והשאיפה להפלתו, שאליה הצטרפה האכזבה ממפלגות המרכז־שמאל, כינסו את החברה הערבית תחת תחושת המיעוט הנרדף, טשטשו את ההבדלים בין המפלגות המרכיבות את הרשימה וגישרו על האיבה האישית בין ראשיה – איימן עודה ואחמד טיבי. בתום יום הבחירות התראיינו השניים בערוצי הטלוויזיה ודיברו על ההצבעה הערבית ההמונית ועל תחילתו של מסע לקידום המגזר, אבל נמנעו מלהיות זה במחיצתו של זה. טיבי עזב בשעה מוקדמת יחסית את מטה הבחירות, ולא החליף מילה עם עודה.
העימות בין טיבי לעודה היה העילה להתפרקות הרשימה המשותפת בסבב הבחירות הראשון, באפריל 2019. המחלוקת בין השניים על שאלת מי בראש הובילה לריצה נפרדת, שספגה ביקורת רבה בציבור הערבי וגרמה אז לאדישות ולהשתתפות נמוכה בהליך הדמוקרטי. סיום עידן נתניהו, אם וכאשר יתרחש, יביא לקיצו גם את המאבק מול מנהיג הימין הוותיק, ועשוי להציף שוב את היצרים והמתחים האישיים במפלגה ולהביא להתפרקותה.
"יש מחלוקות בין המפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת, זה לא סוד", מודה כיאל. "כמו בהרבה מפלגות, גם אצלנו יש אנשים שפחות אוהבים זה את זה. למרות זאת, אני חושב שהחברים למדו את הלקח באפריל והבינו שהריצה המשותפת מביאה ערך מוסף גדול בהרבה מריצה נפרדת. אני אופטימי בנוגע להמשך השותפות".
במוצאי הבחירות מיהר עודה להכריז על עצמו כראש מפלגת השמאל הגדולה, ונופף בהישג של שתיית קולות מהציבור היהודי. הרשימה הפיקה קמפיין מתוחכם וממוקד שכלל פרסומים לא רק בעברית אלא גם ברוסית, באמהרית ואפילו ביידיש. בפועל נראה שכעשרת אלפים יהודים הצביעו לרשימה, רק אלפיים יותר מהסבב הקודם. התנועה העיקרית ממפלגות השמאל לרשימה המשותפת הייתה של מצביעים ערבים, שהאכזבה מכחול לבן, מרצ והעבודה החזירה אותם הביתה.
זירה נוספת שבה התנהל הפעם קמפיין ייעודי היא הקהל הנשי. "לפני הבחירות בדקנו אילו מגזרים לא הצביעו בסבב הקודם, ואחד מהם היה הנשים", אומר כיאל. "בשביל לגייס אותן, הצגנו בפרסומים את ארבע הנשים שברשימה והפצנו מסרים כמו מלחמה באלימות כלפי נשים ולמען חינוך טוב לילדים. המועמדת אימאן חטיב־יאסין, שלובשת חיג'אב, פותחת דלת לכמעט 30 אחוז מהנשים בחברה הערבית שלובשות חיג'אב ולא הייתה להן מעולם נציגות בכנסת".
מלבד היבא יזבק ועאידה תומא־סלימן, ייכנסו לכנסת גם סונדוס סאלח (תע"ל) ואימאן חטיב־יאסין (רע"מ) – במקומות 14 ו־15.

עאאד כיאל, אסטרטג הרשימה: "חטיב־יאסין, שלובשת חיג'אב, פותחת דלת לכמעט 30 אחוז מהנשים בחברה הערבית שלובשות חיג'אב ולא הייתה להן מעולם נציגות בכנסת"
חטיב־יאסין היא תושבת יפיע, בת 54 ואם לארבעה, ובוגרת תואר שני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת תל־אביב. היא החלה את דרכה בחד"ש, ולאחר מכן הצטרפה לפלג הדרומי של התנועה האסלאמית. לאחר שקיימה את מצוות העלייה לרגל למכה לפני שנתיים, נוסף לשמה הכינוי "חאג'ה". היא הקימה וניהלה מרכז לנערות בסיכון במשך עשר שנים, וניהלה במשך 14 שנים את מתנ"ס יפיע. מכריה מספרים על אישה כריזמטית ובעלת יכולת ניהולית וביצועית. לדבריהם, "היא מתונה ומעשית, בעלת ניסיון מוכח בעשייה ציבורית, והיא הולכת לככב לטובה בכנסת הבאה".
סונדוס סאלח פונה לקהל הנשי הצעיר יותר. היא מנכ"לית עמותה העוסקת בתרבות ואומנות, והשיקה קמפיין למען הזכויות והביטחון של עובדי הבניין. היא מורה בתיכון 'סנט ג'וזף' בנצרת, ומנכ"לית חברת הזנק. סאלח מתגוררת בכפר משהד, נשואה ואם לשלושה.
לפחות מבחינת התוצאות נראה שניסיונו של נתניהו להתפייס עם המגזר הערבי ערב הבחירות, באמצעות הריאיון שהעניק לאתר 'פאנט' וכינוסי הבחירות ביישובי המגזר, לא ממש צלח. "אנחנו לא שונאים את ביבי", אומר לי חמודי עאיד, תושב בקה אל־גרבייה. "הוא באמת נתן לציבור הערבי הרבה תקציבים, אבל גם הוביל דרך של קיטוב ושנאה כלפינו. חוק הלאום וחוק קמיניץ פגעו בנו קשות. עם ישראל צריך להבין שחי בתוכו מגזר שרוצה להשתלב ולהיות חלק. הפוליטיקאים רגילים ללכלך זה על זה, אנחנו מקווים שהם ישתמשו ב־15 המנדטים שקיבלו לחזק את המגזר ולפעול למענו. בינתיים העבודה שלנו היא לשמור על יחסים טובים בינינו לבין עצמנו. יאללה אחי, נמצמץ ותוך שנייה אנחנו שוב בבחירות".