פיצוץ המטען בגבול הרצועה, שבעקבותיו נפצעו ארבעה לוחמי צה"ל, מעלה לסדר היום תופעה מדאיגה בגבול רצועת עזה. בפיקוד דרום עדים בשבועות האחרונים לניסיונות לארגן הפגנות רבות משתתפים על הגדר מול חיילי צה"ל. מהתחקיר הראשוני של הפיגוע עולה כי בחסות אותן הפגנות הוטמן מטען החבלה שפגע בחיילים.
בפועל, חמאס מארגן את ההפגנות הללו ומנסה על פי הערכות הצבא להפנות את זעם ההמונים על המצב בשטח הרצועה לאזור הגדר. "חמאס מנסה להפוך את מרחב הגדר לאזור עימות ספונטני וזה לא מקובל", סיפר דובר צה"ל תא"ל רונן מנליס בתדרוך שערך לכתבים צבאיים.



בצה"ל רואים את ההפגנות הללו מדי שבוע והיה זה רק עניין של זמן שבעקבות אחת מהן תתרחש פגיעה בכוחות הצבא. "אנחנו עדים לניסיונות לבצע פיגועים בחסות ההפגנות הללו וזה יזכה לתגובה ללא פשרות", הזהיר מנליס והוסיף: "מדובר באירוע טרור חמור מאוד לערעור היציבות, וככה אנחנו מתייחסים אליו מתחילתו וגם עכשיו".
מהתחקיר הראשוני עלה כי בסביבות השעה שלוש וחצי אחר הצהריים פעל כוח משולב של הנדסה וגולני באזור הגדר במרחב כיסופים, במה שמכונה בצה"ל 'נוהל זיכוי' – שבמהלכו בודקים נקודות חשודות ו'מזכים' אותן ממטענים במידת הצורך. הכוח זיהה דגל חשוד ליד הגדר ואחרי סריקה של גששים ניגש למקום ואז הופעל המטען, ממנו נפגעו קצין וחייל מחיל הנדסה באורח קשה, מ"פ בגולני נפגע באורח קל מרסיסים, ולוחם נוסף נפצע באורח בינוני. הם פונו לקבל טיפול בבית החולים 'סורוקה'.
בפיקוד דרום גילו כי מטען החבלה חובר לדגל שהניחו אתמול מחבלים במהלך ההפגנה על הגדר. אמנם ארגון ועדות ההתנגדות העממית נטלו אחריות על ביצוע הפיגוע, אך בישראל מזהים גם את טביעת ידו של חמאס, שעל אף שלא הפעיל את המטען באופן ישיר, נתן את חסותו לאירוע.



מאז מבצע 'צוק איתן' אותרו מטענים באזור הגדר, לדברי דובר צה"ל, במספרים קטנים, כאשר בכל המקרים הם סוכלו וטופלו בלי שפגעו בכוחות. התקרית הזו חמורה ביותר לאור העובדה כי מדובר בפיגוע עם מעורבות של חמאס. "הם כאילו מאפשרים ומארגנים הפגנות על הגדר, וזה מנוצל לביצוע פיגועים. חמאס רצה את הפיגוע הזה, כי הוא מביא את האנשים לגדר והוא תולדה של ארגון הטרור חמאס וזה אירוע שאנחנו לא מוכנים לקבל", ציין מנליס.
הכוח הצבאי שנפגע היה בשטח הארץ, והדגל היה על הגדר מצדה השני ובצה"ל מניחים כי מדובר בפיגוע משיכה. בנוסף בוחנים האם מדובר במטען אשר הופעל באמצעות מערכת הפעלה סלולארית. "כל מה שמניחים על הגדר מיד הופך את הנקודה לחשודה במטען", הסביר תא"ל מנליס במענה לשאלה מדוע נדרש להסיר את הדגל. "המשימה לא הייתה הסרת הדגל כי זה דגל, אלא כדי לאפשר תנועה חופשית על הציר, וחלק מנוהל זיכוי מטען. עוד נלמד את זה ונראה מה צריך לעשות".
בצבא יצטרכו לבחון גם האם נדרש לשלוח פיזית חיילים אל הגדר או שניתן יהיה לטפל בנקודה החשודה מרחוק ובכך להקטין את הסיכון לפגיעה בלוחמים.