סקר מטריד פורסם השבוע באתר 'פאנט', הפופולרי במגזר הערבי. על פיו, 61 אחוזים מהציבור הערבי בארץ אינם מייחסים חשיבות רבה להקפדה על הנחיות משרד הבריאות במסגרת המאבק במגפת הקורונה.
חברי הרשימה המשותפת פנו לשר הבריאות יעקב ליצמן בדרישה להנגיש את המידע על הקורונה בשפה הערבית, אך במשרד הבריאות כבר מקיימים מאמץ מרוכז לשם כך: ד"ר זאהי סעיד, שמונה לדובר משרד הבריאות למגזר הערבי, מופיע רבות בערוצים בערבית ומעביר את הנחיות משרד הבריאות לאוכלוסייה.
"אני מדגיש שלא מדובר במלחמה של ביבי או ליצמן, אלא מלחמה של כולנו, כל האוכלוסייה, נגד התפשטות נגיף הקורונה", אומר סעיד, המשמש גם כיועץ למנכ"ל שירותי בריאות כללית למגזר הערבי, וסגן מנהל בית חולים העמק בעפולה. "אני לא חושב שזה הזמן למלחמות פוליטיות. אני מאמין בשותפות, באכפתיות ובהשקעה של נתניהו, ומעריך את העובדה שהוא נרתם ועושה עבודת קודש במלחמה נגד הקורונה".

"אם יימשך חוסר האכפתיות במגזר היהודי, ולצערנו עוד יותר במגזר הערבי, אנחנו עלולים לחזות במקרים קשים מאוד", אומר סעיד. "בחלק מהציבור הערבי יש שאננות ותחושה ש'לי זה לא יקרה'. הם יוצאים לרחוב ורואים שכולם בסדר ונראים מצוין, אבל זו בדיוק נקודת התורפה. יכולים להסתובב בינינו אלפים שלא יודעים שהם נשאים ולהדביק אנשים, שיהיו בסכנת חיים. כולם צריכים להתגייס למען כולם".
השבת ציינו במגזר הערבי את "יום האם", שבמהלכו אלפי משפחות התקבצו לצד האמהות והסבתות, ובכך סיכנו אותן. ד"ר סוניה חביב, שמשרד הבריאות גייס אותה לתווך את מסריו בחברה הערבית, סיפרה כי פרסמה סרטונים המזהירים את הציבור שלא לנשק ולחבק את האמהות והסבתות ביום הזה. "המידע וההוראות מגיעים לכלל האוכלוסייה, לכולם כמעט יש היום טלוויזיה, מחשב או סלולרי, ואנחנו דוחפים את המידע לאתרים, לעמודים הראשיים, לחדשות ולמהדורות".
היא מזהה שינוי מובהק בהתנהלות, בין השאר בצמצום הנוכחות בלוויות, ביטולי סוכות אבלים, סגירת מסגדים והצטרפות של אנשי דת למסרים הקוראים להסתגר. "למרות הכול, אי אפשר לומר שהציבור הערבי נשמע לגמרי להוראות", היא מודה. "יש חלקי אוכלוסייה ששומעים ויודעים שיש מחלה כזאת, אבל מקלים ראש וחושבים שזו שפעת בלבד".
ד"ר סוזאן מזאווי ממשרד הבריאות אמרה לנו: "כ־80 אחוז מהאוכלוסייה הערבית הם צעירים, ולכן אנחנו מנהלים מבצע הסברה למגזר באתרים ובמדיה החברתית. יום שבת הוא בהחלט יום מבחן להיענות בחברה הערבית. אין לי ספק שאנשים יבקרו את אמא שלהם בשבת, וזה עלול לסכן את המבוגרים".
ברשות הפלסטינית עודכן בסוף השבוע מספר החולים בקורונה ל־47. דובר הממשלה הפלסטינית אברהים מלחם הכריז שהרשות נחושה לבצע מהלכים דרסטיים כדי להילחם בהתפשטות המגפה. בבית־לחם, בית־סחור ובית־ג'אלה שורר עוצר מלא, ומנגנוני הביטחון אוכפים אותו. מי שיפר את חובת הבידוד המוטלת עליו יסתכן במאסר או קנס של אלף דינרים. ברשות נלחמים גם בתופעת הפייק ניוז, והעונש על הפצת הודעות שקריות בנוגע לקורונה זהה לעונש על הפרת בידוד.
בתוך כך, הווקף החליט לפתוח בשישי את מסגד אל־אקצה לתפילות, בניגוד לצווים.