מומחי משרד הבריאות מבהירים: "אין צורך להיבהל מכל משטח, לחצן או ידית תדלוק". מאז שפרצה מגיפת הקורונה לחיינו נשמעות כל העת הנחיות סותרות מצד אנשי רפואה ומצד כאלו שמחלקים הנחיות לציבור ללא רקע רפואי.
בכירים במשרד הבריאות מבהירים כי על פי המומחים לאפידמיולוגיה ולהתמודדות עם מגיפות והפצת נגיפים אין תועלת בהקפדה על לבישת כפפות חד פעמיות בעת קניות בסופר, תדלוק בתחנת דלק או עלייה במעלית: "הכפפות נותנות תחושה של נקיות והימנעות ממגע בוירוסים אבל זה לא בהכרח" אומרת ד"ר אמיליה אניס, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות במשרד הבריאות. היא מדגישה כי "צריך לזכור שכפפה היא לא במקום היגיינה אישית. אם הלכת לאיזור הביצים וקנית ביצים ואחר כך נגעת בירקות ובמוצרים אחרים זיהמת למעשה באותה מידה כאילו היית חשוף ידיים ולכן הדרך הנכונה ביותר היא להקפיד על שטיפת ידיים במים וסבון או באלכוהולג'ל בסיום כל פעולה ובטח לפני אכילה או מגע באיזור הפנים".

דיווחים שונים בעולם הראו שהנגיף יכול לשרוד בין יומיים לתשעה על משטחים שונים, לדוגמה על פלסטיק או מתכת. עם זאת, עוד לא נמצא מישהו שנדבק בצורה הזו. עמיר יצחקי, ראש המערך הארצי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות אומר כי קיימת 'דיסאינפורמציה' בנושא הדבקה על גבי משטחים והפצת הקורונה ויש למנוע אותה ובכך גם למנוע חרדות מיותרות, כאילו שאין לנו די כאלה. "אנחנו חיים את החיים כולנו, גם אנשי בריאות הציבור ומבינים כי את הפעילויות הנחוצות כמו למלא דלק או לעלות במעלית וללחוץ על כפתור הקומה, צריכים לעשות".
יצחקי מחלק בין דרכי ההתמודדות- במישור האישי והציבורי. "בהיבט האישי אנחנו אומרים שוב ושוב לאנשים להרבות בשטיפת ידיים בסבון או חיטוי באלכוג'ל. בהיבט הציבורי כלפי עסקים או משרדים וכדו' אנחנו ממליצים להקפיד על חיטוי ידיות, מעקות וכדו' באמצעות תמיסת כלור או אלכוהול וגם מגבונים מיוחדים שמחטאים. גם אנחנו כעובדי משרד הבריאות עולים במעלית ועושים פעולות חיוניות ומבינים כי לצד ההוראות הברורות על החשיבות בלהישאר בבית, מי שנדרש על פי ההנחיות לצאת מביתו עליו לשמור על הגיינה. בסופו של דבר ההדבקה הגדולה והמשמעותית היא ממגעים ישירים עם חולים ולא כתוצאה ממגע ממשטחים. סבירות ההדבקה במקרה הזה היא נמוכה יותר".
ומה באשר למדפי הירקות? האם עלינו לחשוש שנגיף הקורונה מתחבא בין המלפפונים והעגבניות לאחר שחצי מהלקוחות אולי עברו ובררו אותם? "כל אוכל גולמי, כמו עופות ובשר, ירקות ופירות צריך לשטוף היטב בבית, ולא רק בגלל הקורונה" מסביר יצחקי. "הסיכונים בהידבקות כתוצאה ממגע עם מוצרים בסופר, כולל מזון, הוא מזערי עד לא קיים ולכן באף מקום בעולם אין הנחיות למניעת מרכישת מוצרים או לחשוש מכך".
ד"ר אמיליה אניס מבהירה: "הדבקה בנגיף הקורונה היא בעיקר בדרך טיפתית על ידי שאיפת טיפות אחרי עיטוש ושיעול וכדו' או באמצעות מגע קרוב בין בני אדם כמו לחיצת יד או חיבוק. תיתכן העברה דרך משטחים אבל היא לא נחשבת דרך משמעותית ותלויה בהמון משתנים כמו טמפרטורת הסביבה ועוד. כשאנחנו ממליצים על להימנע נניח מלחיצה על כפתור המעלית אלא עם המרפק או גב האצבע, ההוראות הללו הן לבטיחות יתר ולא מחליפות את אמצעי ההגנה המשמעותי והוא שמירה על הגיינה ורחיצת הידיים".
אז מתי כפפות חד פעמיות הן נדרשות?
יצחקי: "הכפפות טובות למצבים מיוחדים. לדוגמא, בבית חולים, הצוות מחליף כפפות בין חולה לחולה- כשאתה נכנס לסופר ועושה את כל הסופר עם אותן כפפות אז זה חסר משמעות. בסופו של דבר צריך לעשות את הדברים בפרופורציות ולזכור שמגע במשטחים הוא לא מעגל ההדבקה העיקרי. ההמלצה היא לשטוף ידיים בתדירות גבוהה וזה הפתרון לכל הדברים וגם חינוך טוב לחיים גם אחרי הכל, כי מחלות זיהומיות מדבקות זה לא רק קורונה".
מומחי בריאות הציבור מבהירים ומסתייגים עוד כי "הנושא הזה לא נחקר עד הסוף והוא תלוי בהרבה גורמים. ידוע שקורונה יכולה לשהות על משטחים לפרק זמן מסויים אבל יש אינספור משתנים שמשפיעים על היכולת שלה להדביק באמת ולהפיץ תחלואה ולכן כאמור אנחנו ממליצים לשטוף ידיים" מציין יצחקי.